5 leczniczych właściwości kolendry, o których nie miałaś pojęcia

16 18 20

Na rynku dostępnych jest wiele przypraw. Niektóre są powszechnie używane w każdej kuchni, a niektóre nadal zbyt rzadko. Do tych drugich należy kolendra, która przez swoje liczne właściwości prozdrowotne powinna na stałe zagościć w naszej kuchni.

Kolendra dba o Twoje zdrowie

Jako przyprawę możemy używać zarówno nasion, jak i liści kolendry. Wszystkie jej części posiadają prozdrowotnych właściwości, które uchronią nas przed wieloma chorobami. Warto zapamiętać, że kolendra:

  1. dba o nasz układ pokarmowy: przeciwdziała wzdęciom, gazom i niestrawności;
  2. obniża poziom cholesterolu;
  3. posiada właściwości przeciwzapalne i antygrzybiczne;
  4. poprawia wygląd skóry;
  5. dba o nasz wzrok.

Chyba nie trzeba więcej, aby Was przekonać do korzystania z tej rośliny w swojej kuchni. Kolendra świetnie sprawdza się w daniach mięsnych, z ryżem, a także zupach z nasion strączkowych. Pasuje jako przyprawa do pasztetów i pieczeni. Polecamy zatem wypróbowanie domowej pieczeni na kanapki i dodanie do niej odrobiny kolendry.  

Kup dietę online – od dietetyka
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
5 leczniczych właściwości kolendry, o których nie miałaś pojęcia - 3.9/5. Oddano 27 głosy.
Autor artykułu: