5 leczniczych właściwości kolendry, o których nie miałaś pojęcia
Na rynku dostępnych jest wiele przypraw. Niektóre są powszechnie używane w każdej kuchni, a niektóre nadal zbyt rzadko. Do tych drugich należy kolendra, która przez swoje liczne właściwości prozdrowotne powinna na stałe zagościć w naszej kuchni.
Kolendra dba o Twoje zdrowie
Jako przyprawę możemy używać zarówno nasion, jak i liści kolendry. Wszystkie jej części posiadają prozdrowotnych właściwości, które uchronią nas przed wieloma chorobami. Warto zapamiętać, że kolendra:
- dba o nasz układ pokarmowy: przeciwdziała wzdęciom, gazom i niestrawności;
- obniża poziom cholesterolu;
- posiada właściwości przeciwzapalne i antygrzybiczne;
- poprawia wygląd skóry;
- dba o nasz wzrok.
Chyba nie trzeba więcej, aby Was przekonać do korzystania z tej rośliny w swojej kuchni. Kolendra świetnie sprawdza się w daniach mięsnych, z ryżem, a także zupach z nasion strączkowych. Pasuje jako przyprawa do pasztetów i pieczeni. Polecamy zatem wypróbowanie domowej pieczeni na kanapki i dodanie do niej odrobiny kolendry.