Wysoki IG żywności głównym winowajcą występowania trądziku!
Aktualizacja: 13 marca, 2021
Według badań dr Steventon dieta wpływa na kondycję naszej cery. Wybierając produkty o wysokim IG zwiększamy ryzyko występowania trądziku.
Trądzik a IG (indeks glikemiczny)
Zwiększone wydzielanie sebum i wzrost komórek jest spowodowany m.in. wysokim poziomem cukru we krwi. Prowadzi to do rozwoju zmian skórnych, czyli tak zwanych pryszczy. Aby móc kontrolować skoki cukru we krwi po spożyciu posiłku możemy zwrócić uwagę na indeks glikemiczny produktów żywnościowych. Te o niskim IG nie spowodują skoków cukru we krwi i tym samym uchronią nas przed zwiększoną produkcją sebum.
Znając ten ważny fakt łatwiej nam skomponować dietę na trądzik, która powinna opierać się na produktach o niskim IG. Oczywiście cukier to nie jedyna przyczyna występowania trądziku. Warto również zwrócić uwagę na używki, bowiem tytoń czy alkohol, również mogą powodować występowanie zmian skórnych. Jeśli wyeliminujemy także przyczyny hormonalne i stres, jako źródło naszych pryszczy, następnym krokiem jest wprowadzenie zmian w codziennej diecie.
Trądzik wpływa na nieestetyczny wygląd naszej skóry. Dziś zmaga się z nim nie tylko młodzież, ale także duża liczba osób dorosłych. Zmiany w naszej codziennej diecie mogą pomóc nam pozbyć się niechcianych pryszczy. Warto również zainteresować się miodem manuka, który wspomaga walkę z trądzikiem i dba o piękny wygląd naszej skóry.
przydatne informacje, tylko jedna uwaga do redakcji: proszę nie uzywać tarminu „pryszcze”, nie ma takich wykwitów skórnych.