Wodny, tłuszczowy, cyrkulacyjny – zidentyfikuj swój rodzaj cellulitu
Aktualizacja: 2 stycznia, 2015
Praktycznie każda kobieta wie, czym jest cellulit. Nieefektownie wyglądająca pomarańczowa skórka to nierównomiernie rozmieszczony tłuszcz, który kumuluje się pod skórą powodując nierówności i fałdki.
Cellulit najczęściej pojawia się na biodrach, brzuchu, pośladkach oraz przedramionach – tam, gdzie tkanki tłuszczowej jest najwięcej. Dotyczy on jak się okazuje, nie tylko osób otyłych. Szczupłe kobiety także borykają się z tym nieestetycznym problemem.
Cellulit wodny
Pojawienie się tego typu cellulitu wiąże się z nieprawidłowym przepływem krwi i limfy w tkance łącznej. Dotyka on głównie kobiet szczupłych. Kiedy tkanka łączna staje się zbyt miękka, pozwala przenikać limfie wraz z zawartymi w niej toksynami do tkanki tłuszczowej. Limfa przechodząc przez adipocyty (komórki tłuszczowe) pozostawia w nich zgromadzone toksyny. Komórki tłuszczowe zaczynają pęcznieć, napełniać się i zwiększają swoją objętość. Tworzą zbite grudki, które mogą być bolesne podczas ucisku.
Cellulit wodny powodowany jest przez złe krążenie oraz zaburzenia hormonalne. Towarzyszy mu uczucie opuchnięcia i zatrzymania wody w organizmie (szczególnie przed menstruacją). Najczęściej dotyka okolicy ud.
W walce ze skórką pomarańczową ważna jest odpowiednio zbilansowana dieta. Spożywanie sporej ilości warzyw i owoców uzupełni niedobory witamin i przeciwutleniaczy, co pomoże w walce z wrogiem naszej skóry. Świetnie sprawdza się uprawianie sportu, szczególnie polecane jest pływanie.
Cellulit tłuszczowy
Pojawia się w postaci małych, podskórnych grudek. Tworzy się z nadmiaru kwasów tłuszczowych zgromadzonych w komórkach ciała. Może obejmować praktycznie każdą część ciała – uda, brzuch, łydki, pośladki. Dotyczy szczególnie osób otyłych, u których występuje nadmiar tkanki tłuszczowej. Zlokalizować można go za pomocą ucisku – wówczas pojawiają się na skórze wgłębienia i wybrzuszenia.
Redukcja tego rodzaju cellulitu opiera się przede wszystkim na ograniczeniu spożywania tłuszczów. Zmieniając technikę przyrządzania potraw na gotowanie, pieczenie bez tłuszczu czy duszenie, znacznie ograniczymy dostawy tego składnika pokarmowego. Należy pić dużo płynów (szczególnie polecana jest woda mineralna) oraz spożywać warzywa i owoce. Polecana jest także umiarkowana aktywność fizyczna – spacery, jeżdżenie na rowerze oraz pływanie.
Cellulit cyrkulacyjny
Ten rodzaj cellulitu jest wyjątkowo oporny i trudny do zwalczenia. Tworzy twarde, zbite grudki, które przy dotknięciu są bardzo bolesne. Głównie dotyka ud oraz pojawia się nad kolanami.
Powstaje z zesztywniałych już włókien kolagenowych otaczających tkankę tłuszczową, które straciły swą funkcję. Stwardniałe włókna kolagenowe nie pozwalają na prawidłowe krążenie krwi oraz dotlenienie komórek.
Cellulit cyrkulacyjny zwalczać należy odpowiednią dietą. Wykluczyć z niej trzeba wszelkie produkty o wysokim indeksie glikemicznym – węglowodany. W zamian spożywać należy duże ilości warzyw i owoców, produktów bogatych w cynk oraz ryb morskich obfitujących w dobre kwasy tłuszczowe. Niestety zwalczanie tego typu cellulitu jest bardzo czasochłonne i trudne.
Różne rodzaje cellulitu, lecz efekt ten sam – nieestetyczny wygląd skóry, pod którą pojawiają się grudki. Pomarańczowa skórka jest problemem wielu kobiet, które usilnie walczą, by się jej pozbyć. Warto na samym początku zmagań z cellulitem określić jego rodzaj. To pomoże dobrać odpowiednie zabiegi, dietę i aktywność fizyczną, by jak najszybciej cellulit zniknął.