Witamina B6 – działanie, niedobór, nadmiar, występowanie i dawkowanie

Witamina B6 to jedna z witamin z grupy B, dzięki której powstają w naszym organizmie hormony szczęścia oraz adrenalina. Niezbędna jest także przy przemianach najważniejszych składników odżywczych: węglowodanów, tłuszczów oraz białek.
Witamina B6 – działanie
Witamina B6 nazywana jest pirydoksyną i należy do pochodnych pirydyny. Witamina ta rozpuszczalna jest w wodzie i wchodzi w skład około 50 enzymów czynnie biorących udział w procesach biologicznych naszego organizmu. Pirydoksyna uczestniczy w przemianach węglowodanów, tłuszczów oraz białek. Szczególne funkcje przypisuje się jej w przemianach aminokwasów, ponieważ jest niezbędna do przekształcenia tryptofanu w niacynę (witaminę PP). Oprócz tego konieczna jest do syntezy hormonów: serotoniny i adrenaliny, które stymulują układ nerwowy i dbają o jego prawidłowy stan.
Pirydoksyna przekształcana jest w formę aktywną dzięki florze bakteryjnej znajdującej się w naszych jelitach. Jej niedobór powoduje ograniczone wykorzystanie białek, hemoglobiny oraz komórek odpornościowych.
Witamina B6 – niedobór i nadmiar
Objawami, które mogą sygnalizować niedobór witaminy, mogą być: nadpobudliwość nerwowa, wypadanie włosów, niedokrwistość, drętwienie rąk oraz zmiany na skórze. Większość tych objawów nie jest specyficzna, dlatego że niedobór witaminy B6 bardzo często występuje z niedoborami innych witamin z grupy B.
Witamina B6 – występowanie
Witaminę B6 znaleźć można zarówno w produktach zwierzęcych, jak i w roślinnych. Największym jej źródłem są: drożdże, kiełki pszenicy, otręby pszenne, nasiona roślin strączkowych, orzechy, wieprzowina, mleko oraz jaja. W czasie obróbki termicznej dochodzi do dużych jej strat, dlatego warto spożywać zasobne w witaminę produkty w większości na surowo.
Witamina B6 – dawkowanie
Zapotrzebowanie organizmu na witaminę B6 jest uzależnione od ilości spożywanego białka. U osób, które są na diecie bogatobiałkowej wymagane jest zwiększenie podaży pirodyksyny. Większe ilości tej witaminy potrzebują również osoby stosujące hormonalne środki antykoncepcyjne.
Normy spożycia witaminy B6 u osób na diecie normokalorycznej wynoszą: 1,4–1,6 mg u dzieci oraz 2–2,4 mg u osób dorosłych. Kobiety w ciąży i karmiące powinny spożywać 2,9–3 mg pirydoksanu. Przyswajalność witaminy zdecydowanie zmniejszają picie alkoholu oraz spożywanie leków.
Witamina B6 pełni w naszym organizmie wiele rozmaitych funkcji. Niezbędna jest do budowy hormonów oraz przemiany substancji odżywczych, głównie białek. Jej niedobory mogą powodować problemy z układem nerwowym, dlatego należy pamiętać, aby spożywać produkty, które zawierają jej duże ilości.
Literatura:
1. Ciborowska Helena, Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wydanie IV, rozszerzone i uaktualnione, Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2014, ISBN 978-83-200-4867-4.2. Gawęcki Jan, Żywienie człowieka 1, Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN, 2010, ISBN 978-83-01-16320-4.
Witamina B3, zwana inaczej niacyną, odpowiada między innymi za właściwe działanie mózgu, bierze udział w syntezie hormonów, a także posiada właściwości obniżające poziom cholesterolu i trójglicerydów. czytaj więcej
Czerwona zielona czy żółta? Tym razem podpowiemy, co kryje w sobie żółta papryka. Jak się okazuje nie mało cennych składników, więc warto włączyć ja do codziennej diety. czytaj więcej
Witaminy są niezbędnym składnikiem każdej diety. Warunkują bowiem prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Zapotrzebowanie na różne grupy witamin zmienia się wraz z wiekiem. czytaj więcej
Rośliny strączkowe mają wiele cennych wartości odżywczych i wcale nie muszą być zmorą naszych jelit. Jak je odpowiednio przygotowywać i co dobrego zawierają? czytaj więcej
Opinie
wyłącz pisanie odpowiedziTwoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !