bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Witamina B12 w diecie dziecka – działanie, występowanie, niedobór suplementacja

Witamina B12 w diecie dziecka – działanie, występowanie, niedobór suplementacja

Witamina b12 w diecie dziecka źródła suplementacja
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 2 stycznia, 2025

Witamina B12 jest jedyną witaminą produkowaną wyłącznie przez komórki prokariotyczne. Równocześnie jest istotnym składnikiem codziennej diety ludzi i zwierząt, który zapobiega rozwojowi anemii złośliwej.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Witamina B12
  • Działanie witaminy B12
  • Niedobór witaminy B12 u dzieci
  • Witamina B12 – występowanie
  • Witamina B12 – suplementacja

Witamina B12

Witamina B12 inaczej jest określana mianem kobalaminy, ze względu na centralne umiejscowienie w tym związku atomu kobaltu. Pierwsze wzmianki o witaminie B12 pochodzą z 1920 roku, kiedy Whipple i wsp. zauważyli, że podawanie psom chorym na anemię złośliwą surowej wątroby, przyspieszało ich powrót do zdrowia. W 1934 r. Minot i Murphy stwierdzili, że w wątrobie występuje czynnik, który obok żelaza zapobiega rozwojowi anemii złośliwej. Wszystkich trzech naukowców badających narząd, nagrodzono nagrodą Nobla w 1934 r. Czternaście lat później Rickes i wsp. wyizolowali z wątroby czerwono zabarwiony związek, który nazwali witaminą B12 a później kobalaminą.

Działanie witaminy B12

Witamina B12, obok kwasu foliowego i żelaza, jest niezbędna do wytworzenia erytrocytów, czyli komórek transportujących tlen i dwutlenek węgla w organizmie, co zapewnia dotlenienie tkanek i zachodzenie licznych procesów metabolicznych. Witamina B12 pełni ponadto funkcję w przemianach i metabolizmie białek, węglowodanów, tłuszczów oraz syntezie DNA, aminokwasów oraz białek szpiku kostnego. Niezbędna jest do prawidłowej pracy układu nerwowego, gdyż uczestniczy w budowie osłonek mielinowych i neurotransmiterów oraz pracy przewodu pokarmowego. Ponadto wykazano istotną rolę kobalaminy w zapobieganiu miażdżycy, stwardnieniu rozsianemu i chorobom serca.

Niedobór witaminy B12 u dzieci

Niedobory witaminy B12 mogą wystąpić u dzieci w wieku 5–6 lat, gdyż jest to wówczas okres, w którym mogą ulec wyczerpaniu zasoby kobalaminy zgromadzone w wątrobie podczas życia płodowego. Sytuacja nie powinna jednak wystąpić, jeżeli prawidłowo rozszerzamy dietę dziecka o mięso, ryby, jaja, mleko i przetwory mleczne. W przypadku dzieci żywionych dietą wegańską lub wegetariańską oraz u osób z zaburzeniami prawidłowego wchłaniania składników odżywczych w jelitach, może wystąpić niedostateczna podaż kobalaminy wraz z dietą, którą należy uzupełnić wprowadzając modyfikacje żywieniowe lub po konsultacji ze specjalistą stosując odpowiednią, indywidualnie dobraną suplementację.

Niedobór witaminy B12 sprzyja występowaniu niedokrwistości megaloblastycznej (z niedoboru witaminy B12 i kwasu foliowego), ponieważ hamuje dojrzewanie i dzielenie się krwinek czerwonych. Niedostateczna podaż kobalaminy zwiększa podatność DNA na uszkodzenia oraz sprzyja chorobom neurologicznym (ataksja, porażenie kończyn, zapalenie wielonerwowe, letarg).

Witamina B12 – występowanie

Witamina B12 występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego, gdyż w żadnej roślinie naturalnie nie występuje ten związek. Dodatkowo kobalamina może być syntetyzowana przez mikroorganizmy przewodu pokarmowego przeżuwaczy (np. krowa) oraz w niewielkich ilościach przez mikroflorę bakteryjną jelit u ludzi. Najpopularniejsze źródła witaminy B12 przedstawia poniższa tabela.

Produkt spożywczy Zawartość witaminy B12 [µg]
Mleko spożywcze 2,0% i 3,2%

Mleko pełne w proszku

Jogurt naturalny 2%

Sery żółte pełnotłuste

Ser twarogowy chudy

Jaja całe

Wątroba wołowa

Wątróbka kurczaka

Mięso z piersi indyka bez skóry

Dorsz świeży

Łosoś świeży

0,4

2,4

0,5

1,7-2,2

0,9

1,6

110,0

35,0

0,7

1,0

5,0

WażneZgodnie ze stanowiskiem Grupy Ekspertów z 2016 r. opublikowanym w Standardach Medycznych dla pediatrii, dotyczącym żywienia niemowląt po ukończeniu 6. miesiąca życia do diety niemowlęcia powinno być wprowadzane chude, gotowane mięso w porcji 10 g dziennie, tak aby przed ukończeniem 1. roku życia dziecko spożywało podwójną porcję pierwotną. W przypadku podrobów (wątroba, wątróbka) powinny zostać wprowadzone do diety dopiero po ukończeniu 3. roku życia. Jaja mogą być podawane w całości już od 9. miesiąca życia.

Witamina B12 – suplementacja

W badaniu Sochackiej-Tatara, oceniającym sposób żywienia dzieci w wieku przedszkolnym, okazało się, że w badanej grupie dzieci z Krakowa zapotrzebowanie na witaminę B12 w spożywanych daniach zostało przekroczone dwukrotnie. Przyczyną tego zjawiska jest prawdopodobnie wysokie spożycie mięsa (w badaniu zapotrzebowanie na białko zostało przekroczone), które jest źródłem kobalaminy. Bezpodstawna suplementacja nie jest konieczna i nie powinna być stosowana zapobiegawczo. Inaczej w przypadku dzieci, które nie spożywają mięsa zwierząt i ryb, jaj oraz przetworów mlecznych, czyli stosujących dietę wegańską. Podobnie w przypadku chorób przebiegających z objawami złego wchłaniania składników odżywczych z przewodu pokarmowego. W wymienionych przypadkach, po konsultacji ze specjalistą, zalecana jest suplementacja kobalaminą celem uniknięcia niedoborów oraz wystąpienia groźnej dla życia dziecka anemii złośliwej. Suplementacja witaminą B12 jest i powinna być stosowana w  chorobie Addisona i Biermera, w niedokrwistościach z niedoboru witaminy B12, zapaleniu wielonerwowym oraz w chorobach wątroby.

Kobalamina jest ważnym składnikiem codziennej diety dziecka. Jej źródłami w żywności są mięsa zwierząt oraz ryb, jaja, przetwory mleczne i mleko. Nie znajdziesz jej w żywności pochodzenia roślinnego.

Literatura:

Ciborowska H., Rudnicka A.: Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL Warszawa 2016,

Kośmider A., Czaczyk K.: Witamina B12 – budowa, biosynteza, funkcje i metody oznaczania. Żywność, Nauka. Technologia. Jakość 2010, 5 (72), 17-32

Szajewska H., Socha P., Horvath A. ,Rybak A., Dobrzańska A., Borszewska-Kornacka M.K., Chybicka A., Czerwionka-Szaflarska M., Gajewska D., Helwich E., Książyk J., Mojska H., Stolarczyk A., Weker H.: Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Standardy Medyczne/Pediatria 2014, 11, 321-338

Sachacka-Tatara E., Jacek R., Sowa A., Musiał A.: Ocena sposobu żywienia dzieci w wieku przedszkolnym. Problemy Higieny i Epidemiologii 2008, 89, 3: 389-394

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Martyna Jaros
Martyna Jaros , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie pasjonatka zdrowego stylu życia z zamiłowaniem do poznawania składu i sposobu produkcji żywności, a także jej wpływu na organizm człowieka.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
Witamina H w diecie dziecka zapotrzebowanie suplementacja źródła

Witamina H w diecie dziecka…

Mniej znaną witaminą, która pełni istotną rolę w prawidłowym rozwoju płodu i małego dziecka jest biotyna. Witamina H występuje powszechnie w licznych produktach spożywczych, zatem jej niedobór u osób odżywiających… Czytaj dalej...
witamina e w diecie dziecka

Witamina E w diecie dziecka…

Witamina E często nazywana witaminą młodości słynie z silnych właściwości antyutleniających, które cenią dojrzałe kobiety oraz sportowcy. Jaką rolę tokoferol odgrywa w diecie dziecka i jakie produkty spożywcze stanowią jego… Czytaj dalej...

Witamina B12 w diecie wegetariańskiej

Utarło się przekonanie, że najbardziej narażeni na niedobory witaminy B12 są wegetarianie. Czy produkty zwierzęce to jedyne źródło kobalaminy? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Witaminy i suplementy

    Diety dla dzieci witamina B12
    witamina

    Wszystko co trzeba wiedzień o witaminie B12

    śniadanie

    5 pomysłów na zdrowe śniadania do szkoły

    zastosowanie nasion chia przepisy

    Zastosowanie nasion chia – przepisy. Nasiona chia dla dzieci

    brak apetytu u dziecka

    Brak apetytu u dziecka – przyczyny. Co na apetyt dla dziecka?

    kwasy omega 3 źródła właściwości dawkowanie
    kwasy omega 3

    Kwasy omega 3 – właściwości, dla dzieci, dawkowanie, źródła

    żywienie dzieci w wieku przedszkolnym obiad śniadanie dla dzieci
    2
    dzieci

    Żywienie dzieci w wieku przedszkolnym – śniadanie, obiad, kolacja. Jadłospis

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.