W proszku, w tabletkach, mrożone, liofilizowane – które jagody acai wybrać?
Aktualizacja: 3 kwietnia, 2024
Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu, który stanowi prawie 50% masy owocu, jagody te bardzo szybko jełczeją i tracą swoje wartości odżywcze już w kilka dni po zerwaniu. Nie jest więc możliwe, aby przetransportować świeże owoce na duże odległości. Z tego też powodu na rynku możemy spotkać się z wieloma produktami zawierającymi jagody acai w różnej formie, zabezpieczającej owoce przed zepsuciem. Są to m. in. jagody w proszku, w tabletkach, mrożone oraz liofilizowane. Które z nich najlepiej wybrać?
Jagody acai – mrożone
Istnieje możliwość zakupienia mrożonego miąższu z jagód acai. Jest to najmniej dostępny produkt ze wszystkich wymienionych. Do niedawna nie można było go kupić w Polsce. Mrożenie zachowuje wartości odżywcze oraz smak owoców, jednak istnieje obawa, że podczas transportu owoce ulegną rozmrożeniu, a następnie zepsuciu.
Mrożona pulpa z jagód acai jest idealna do przygotowywania smoothie, koktajli, puddingów czy jako dodatek do jogurtu. Świetnie sprawdzi się jako deser czy lekka przekąska.
Jagody acai – liofilizowane
Proces liofilizacji polega na oddzieleniu miąższu od pestek, następnie miąższ jest zamrażany i suszony. Podczas trwania liofilizacji większość (ok. 98%) wody zostaje usunięta. Owoce zachowują w ten sposób wartości odżywcze oraz smak, a ich składniki są bardziej skoncentrowane. Jednostka ORAC (zdolność pochłaniania wolnych rodników tlenowych przez przeciwutleniacze) świeżych jagód acai wynosi 5500, natomiast jagód liofilizowanych 3500 przy tej samej objętości. Ponadto owoce poddane temu procesowi mogą być przechowywane od 12 do 18 miesięcy.
Zliofilizowane jagody następnie są przetwarzane w proszek lub tabletki.
Jagody acai – w proszku
Proszek nie jest przeznaczony do bezpośredniego jedzenia, jednak stanowi świetny dodatek do wielu dań. Można go dodać do owsianki, naleśników, mleka, lodów, jogurtu i wielu innych potraw. W prosty sposób możemy uzyskać lekko cierpki, tropikalny smak jagód acai oraz wzbogacić nasze potrawy o porcję antyoksydantów.
Jagody acai – w tabletkach
Jest to na pewno najwygodniejsza forma podania jagód acai. Wystarczy połknąć tabletkę. Niestety jak to z tabletkami, łatwo przesadzić. Przedawkowanie suplementów z acai, według „Natural Standard Herb & Supplement Guide”, może doprowadzić do wzdęć, gazów, nudności, zaparć lub luźnego stolca.
Wybór formy w jakiej będziemy chcieli kupić jagody acai jest dowolny i zależy jedynie od tego jak chcemy je przyjmować. Wartości odżywcze są podobne, tak samo długość zdatności jagód do spożycia. Dobrej jakości proszek z acai kosztuje ok. 50 zł za 100 g, tabletki natomiast (najlepiej, aby ekstrakt był w stosunku 4:1) kosztują ok. 35 zł za 100 sztuk, należy przyjmować od 1 do 2 tabletek dziennie. Koszt mrożonych miąższów jagód to 60 zł za 1 kg.
Należy pamiętać, aby w trakcie zakupu kierować się przede wszystkim składem! Mrożone jagody powinny zawierać 100% owoców, bez dodatków cukru czy konserwantów. Na to samo powinniśmy również zwracać uwagę kupując acai poddane procesowi liofilizacji, zarówno w tabletkach, jak i w proszku.
Chyba najlepiej zainwestować w sok z jagód acai. Jest to chyba rozwiązanie najlepsze z możliwych, tym bardziej, że jest on coraz popularniejszym produktem dostępnym w sprzedaży, więc łatwiej będzie go nam zdobyć.