(składniki odżywcze)
(składniki odżywcze)
(składniki odżywcze)
Mąka z tapioki jest wytwarzana z bulw manioku jadalnego (Manihot esculenta Crantz). Roślina ta pochodzi z Brazylii, stanowi znaczny udział w diecie mieszkańców Afryki i Azji. Mąka powstaje poprzez poddanie rośliny obróbce cieplnej, a następnie zmieleniu i suszeniu, w celu odparowania wody. Powstała mąka jest biała, lekka, bez charakterystycznego zapachu.
Zespół psychologiczno-jelitowy GAPS (z ang. Gut and Psychology Syndrome) jest próbą wyjaśnienia związku między układem trawiennym a występowaniem niektórych dysfunkcji o podłożu neurologicznym, takich jak ADHD (zespół nadpobudliwości ruchowej), dysleksja (trudność w nauce czytania i pisania), dyspraksja (trudności w wykonywaniu ruchów), zaburzenia łaknienia a nawet ciężkie choroby psychiczne – schizofrenia czy psychoza maniakalno-depresyjna.
Dieta bez pszenicy, a właściwie bez glutenu, to nie tylko sposób żywienia dla osób z chorobą trzewną czy też z uczuleniem na gluten. Dr William Davis napisał książkę, w której przekonuje, że to głównie obecna w pożywieniu pszenica odpowiada za choroby cywilizacyjne. Zastosowanie diety eliminacyjnej poprawia stan chorego i pomaga w redukcji masy ciała.
Celiakia, inaczej choroba trzewna, …
W ostatnim czasie wzrosła popularność wszelkich diet eliminacyjnych, które zaczynają być stosowane niemal przez każdego. Nagle okazało się, że większość populacji cierpi na nietolerancję glutenu czy laktozy, a nawet pojawiły się wzmianki o szkodliwym działaniu tych składników. Oczywiście jest to tylko wymysł osób, które chcą na tej modzie zarobić, ale nie zapominajmy o tym, że niektórzy naprawdę cierpią na problemy zdrowotne związane ze spożywaniem tych składników i muszą zastosować dietę eliminacyjną. Niestety nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, jak wprowadzić dietę bezmleczną i wyeliminować jeden z podstawowych składników żywnościowych. Przeczytaj artykuł i sprawdź, jakie to proste!
Zespół jelita drażliwego jest jedną z częstych chorób układu pokarmowego. Nie jest to jednak związany ze zmianami biochemicznymi czy organicznymi. Najczęściej objawia się zaburzeniami rytmu i konsystencji wypróżnień, które zwykle połączone są z nasilającym się bólem brzucha. Objawy tej choroby bardzo często mylone są z wieloma innymi schorzeniami, dlatego rozpoznanie może być dość trudne. Choroba ta dotyka około 30% populacji.
Zespół ten może dotyczyć nawet 20% mieszkańców krajów rozwiniętych, a nieswoistość objawów znacząco utrudnia diagnozę. Czym jest zespół jelita drażliwego i jak rozpoznać jego objawy?
Problemy z trawieniem, takie jak gazy, odbijanie, wzdęcia czy biegunka wiążą się z dużym dyskomfortem, a także mogą utrudniać codzienne funkcjonowanie. Nieodpowiedni dobór składników odżywczych w diecie, jak i nieumiejętne spożywanie posiłków to jedne z najczęstszych przyczyn dyskomfortu ze strony przewodu pokarmowego. Dolegliwości żołądkowo-jelitowe mogą mieć różne podłoże, niekiedy wręcz niebezpieczne. W niniejszym artykule postaram się przybliżyć istotę tego zagadnienia.
Słowo „dieta” najczęściej kojarzy się nam z dietą odchudzającą, której celem jest pozbycie się nadmiernej masy ciała oraz uzyskanie wymarzonej sylwetki. Jednak nie zawsze taki efekt jest głównym celem zmiany nawyków żywieniowych. Dobrym przykładem jest dieta SCD, którą stosują osoby chorujące m.in. na celiakię i inne schorzenia związane z niepoprawnym funkcjonowaniem jelit, a jej założeniem nie jest utrata masy ciała, a poprawa stanu zdrowia chorego.
Dieta niskoresztkowa dostarcza organizmowi wysokiej dawki energii, która w całości zostaje wykorzystana przez organizm, nie obciążając jelit, dzięki czemu znajduje zastosowanie w stanach chorobowych układu pokarmowego oraz u osób w kilku dobach po zabiegach operacyjnych.
Dieta SCD (Specific carbohydrates diet), zwana inaczej dietą specyficznych węglowodanów, to sposób żywienia osób cierpiących na wrzodziejące zapalenia jelita grubego, chorobę Leśniowskiego-Crohna, celiakię, a nawet mukowiscydozę. Na jakich produktach opiera się codzienne żywienie podczas stosowania diety SCD i jakie są opinie na jej temat?
Niedrożności jelit towarzyszą bóle brzucha, nudności i wymioty. Przyczyn powstania tego stanu jest wiele, a sama niedrożność może być nawet śmiertelna. Sprawdź jakie objawy charakteryzuje niedrożność jelit i jak leczymy ten stan.
Zbliżasz się do końca diety 13 dniowej lub planujesz ją rozpocząć i zastanawiasz się, jak powinien wyglądać jadłospis po diecie kopenhaskiej, dzięki któremu utrzymasz efekty? Stopniowe zwiększanie kalorii oraz zmiana nawyków żywieniowych to podstawa. Podpowiadamy, jak zrobić to właściwie i jak utrzymać wagę po diecie kopenhaskiej.
Schudnąć nawet 20 kg w ciągu dwóch tygodni - brzmi zachęcająco, jednak aby tego dokonać potrzeba naprawdę silnej woli. Trzy małe posiłki dziennie, dostarczające do organizmu łącznie około 800 kcal - to właśnie dlatego tak trudno wytrwać na diecie kopenhaskiej. Przekonaj się, co może pomóc Ci ją ukończyć.