Świąteczna ciekawostka – co kryje białko jajka?
🕣 < 1 min czytania
Aktualizacja: 6 kwietnia, 2016
Na wielkanocnym stole z pewnością podstawą wielu dań będą jajka. Warto zatem wiedzieć o nich coś więcej. Co kryje się w białku jajka? Czy to tylko białko?
Białko jajka i jego tajemnice
Jajko składa się z białka i żółtka, a każde z nich zawierają substancje, które wpływają na nasz organizm podtrzymując go w zdrowiu. W ramach świątecznej ciekawostki powiemy coś więcej o białku.
- Białko jajka stanowi aż 60% masy całego jajka;
- Zawarte w nich aminokwasy pokrywają w 97% zapotrzebowanie człowieka na białko, co powoduje, że jest one pełno wartościowe i niezbędne w diecie wegetarian.
- Surowe białko może spowodować niedobory witaminy H w organizmie, dlatego lepiej je ugotować na miękko bądź na twardo.
- Niektóre frakcje białka jaja kurzego posiadają funkcje bioaktywne, głównie działające przeciwwirusowo.
Święta Wielkanoce z powodu obecności dużej ilości jaj na stole są niezwykle zdrowe. Oczywiście warunkiem jest zachowanie umiaru i paru wskazówek, które ochronią nas przed konsekwencjami spożycia zbyt dużej ilości jedzenia na raz. Zachęcamy także do wypróbowania dietetycznych wersji dań wielkanocnych.