Sok grejpfrutowy. Właściwości, witaminy i wpływ na zażywane leki

16 18 20

Wśród korzyści jakie niesie sok z grejpfruta możemy wymienić m.in. wspomaganie odchudzania, działanie przeciwutleniające, zwiększenie odporności organizmu czy też ochrona serca. Musimy jednak pamiętać o jednej zasadzie. Jeśli przyjmujemy jakikolwiek lek, przez około 4 godziny nie powinniśmy spożywać tego cytrusa, bo może to drastycznie odbić się na naszym zdrowiu.

Sok grejpfrutowy        

Sok wyciśnięty z Citrus paradis (rajskiego owocu) jest źródłem wielu dobroczynnych związków. Jednakże jego gorzki smak ma tylu zwolenników co i przeciwników. Najkorzystniejsze dla naszego zdrowia jest oczywiście picie soku świeżo wyciśniętego bądź kupienie jednodniowego bez żadnych dodatków. Do tej grupy nie włączają się soki w kartonikach, gdyż często posiadają dodatek cukru bądź innych substancji słodzących, czy też konserwantów mających wydłużyć czas przydatności do spożycia.  W ostatnich latach obserwuje się pozytywny trend jakim jest zainteresowanie sokami owocowymi bez dodatków. Wynika to ze wzrostu świadomości społeczeństwa i chęci spożywania produktów o wysokiej wartości odżywczej i przeciwutleniającej, jakimi są świeże owoce i warzywa oraz ich przetwory.

Sok grejpfrutowy – właściwości  i witaminy

Grejpfrut jak i sok z niego wyciśnięty posiada wiele dobroczynnych dla zdrowia właściwości. Błonnik pokarmowy i potas zawarty w grejpfrucie wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi dzięki czemu cytrus ten  przeciwdziała miażdżycy i chorobom serca. Natomiast zawartość m.in. witaminy C i beta-karotenu pozwala pijącym sok grejpfrutowy cieszyć się dobrą odpornością organizmu. Wiele mówi się o korzystnym działaniu wspomagającym odchudzanie. Zawarte w grejpfrucie substancje przyspieszają metabolizm i spalanie tkanki tłuszczowej oraz oczyszczają organizm. Dzięki temu nie tylko będziemy lżejsi i młodsi, ale także pozbędziemy się uporczywego cellulitu.

Wyróżniamy kilka odmian grejpfrutów ze względu na ich smak i barwę: białe, różowe i czerwone. Naukowcy dowiedli, iż jedzenie czerwonego grejpfruta najkorzystniej wpływa na poziom lipidów w surowicy krwi. Właśnie przy wysokim poziomie cholesterolu korzystniejsze jest jedzenie całego owocu, a nie picie soku ze względu na cenny błonnik pokarmowy.

Dzięki zawartości likopenu i karotenoidów, grejpfrut jak i jego sok posiada właściwości silnie przeciwutleniające chroniące organizm nie tylko przed wcześniej wymienioną miażdżycą, ale i nowotworami.

Tab. Wartość odżywcza szklanki soku (250 ml) z grejpfruta

Kaloryczność 96 kcal
Białko 1,2g
Tłuszcz 0,2g
Węglowodany 22,1g
Błonnik pokarmowy 0,2g
Witamina C 91,2mg
Potas 245 mg

Sok grejpfrutowy a leki

Temat interakcji leków ze składnikami soku grejpfrutowego jest coraz bardziej znany. Każdy kto regularnie zażywa leki wie bądź powinien o fakcie takim wiedzieć. Sok z tego cytrusa może nawet 15-krotnie zwiększyć bądź też osłabić działanie konkretnego farmaceutyku.

W Stanach Zjednoczonych pod koniec lat 80-tych odkryto, iż sok grejpfrutowy spowodował podwyższenie poziomu zażywanego przez pacjentów leku jakim była felodypina. W ten sposób zapoczątkowano badania nad potencjalnym wpływem substancji zawartych w soku grejpfrutowym na inne leki. Wykazano, iż posiada on substancje ingerujące w absorpcję około dwóch tysięcy leków, wśród których wymienić możemy leki obniżające poziom cholesterolu. A wszystko to spowodowane jest przez zawarte w cytrusach furanokumaryny ( głównie: 6,7-dihydroksyberagamottyna(DHB) i bergamottyna). Dochodzi do utraty enzymu CYP3A4, który uczestniczy w metabolizowaniu leków w organizmie. Już jedna szklanka soku powoduje spadek zawartości enzymu CYP3A4 w organizmie nawet o 50 %. Najgroźniejszy czas oddziaływania DHB na leki obserwuje się 2 godziny od wypicia soku. W związku z tym lekarze zalecają jego spożywanie i jedzenie owoców grejpfruta w odstępie co najmniej 4 godzin od zażycia leku.

DHB w różnym stopniu działa na metabolizm leków, ze względu na poziom ich przyswajalności. Można kierować się zasadą, że im mniejsza przyswajalność tym większy jej wzrost w połączeniu z sokiem grejpfrutowym. Natomiast poziom 6,7-dihydroksyberagamottyny zależny jest od odmiany, dojrzałości i postaci w jakiej spożywa się owoc.

Interakcja konkretnego leku z substancjami zawartymi w grejpfrucie zależy zarówno od samego owocu jak i koncentracji enzymu CYP3A4 w organizmie. Niestety mimo informacji na opakowaniach większości leków, dochodzi do lekceważenia ze strony pacjentów potencjalnego zagrożenia, co pociągnęło za sobą nawet przypadki śmiertelne.

Znów nasuwa się banalne, a jednak nieocenione rozwiązanie, aby świadomie sięgać po grejpfruty i pić ich sok. Wdrażając w życie zasadę nie łączenia grejpfrutów z lekami, możemy czerpać garściami z jego dobroczynnych i nieocenionych właściwości na ludzki organizm. Jedzmy grejpfruty i pijmy ich sok na zdrowie!

Literatura:

  1. Pobłocka-Olech L., Marcinkowska K., Krauze-Baranowska M., Naryngenina i jej pochodne – flawanony o wielokierunkowej aktywności farmakologicznej, „Postępy Fitoterapii” 2006, nr 1, s. 16-22, http://www.czytelniamedyczna.pl/2381,naryngenina-i-jej-pochodne-flawanony-o-wielokierunkowej-aktywnosci-farmakologic.html [dostęp 23.01.2018].
  2. Wolski T., Kalisz O., Gerkowicz M., Smorawski M., Rola i znaczenie antyoksydantów w medycynie ze szczególnym uwzględnieniem chorób oczu, „Postępy Fitoterapii” 2007, nr 2, s. 82-90, http://www.czytelniamedyczna.pl/2414,rola-i-znaczenie-antyoksydantow-w-medycynie-ze-szczegolnym-uwzglednieniem-chorob.html [dostęp 23.01.2018].
  3. Kwiatkowska E., Bawa S., Znaczenie substancji uznanych za antyodżywcze w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, „Medycyna Rodzinna” 2007, nr 2, s. 36-40, http://www.czytelniamedyczna.pl/462,znaczenie-substancji-uznanych-za-antyodzywcze-w-profilaktyce-chorob-cywilizacyjn.html [dostęp on-line]. 
  4. Holmberg M.T., Tornio A., Neuvonen M., Neuvonen P.J., Backman J.T., Niemi M., Grapefruit juice inhibits the metabolic activation of clopidogrel, „Clin Pharmacol Ther” 2014, nr 95, s. 307-13, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24067745 [dostęp 23.03.2018]
  5. Woroń J., Interakcje leków przeciwzakrzepowych. „Terapia” 2015, nr 12/332, s. 88-93.
 
Kup dietę online – od dietetyka
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Sok grejpfrutowy. Właściwości, witaminy i wpływ na zażywane leki - 3.6/5. Oddano 763 głosy.
Autor artykułu:

Opinie

  • Chudy 02.02.2016, 9:32

    Przydatny artykuł 🙂 Pozdro 600 v 😀

    Odpowiedz
    • Dominika Jurkowska 03.02.2016, 9:39

      Bardzo miło nam to słyszeć 😉

      Odpowiedz
  • tolerancyjna 17.05.2016, 3:37

    uwazam ze lepiej pic soki ktore zbijaja cholesterol a nie zazywac leki

    Odpowiedz
  • Rita Kaszubowska 29.06.2017, 11:33

    Cenna wiedza.

    Odpowiedz
  • Natalia 23.01.2018, 4:40

    Cenna uwaga

    Odpowiedz
  • Marcin Kubaj 19.02.2018, 10:51

    A sok z grejfrutowy jest dobry na kaca?

    Odpowiedz
    • Paweł 28.02.2018, 10:46

      Na kaca raczej dobry jest sok z kiszonej kapusty albo ogórków.

      Odpowiedz
  • seba 06.03.2018, 5:52

    Ja pije sok i 4 kilo mniej

    Odpowiedz
  • Majka 17.01.2019, 12:30

    Potwierdzam lecznicze działanie soków zwłaszcza warzywnych. takie soki mają działanie wręcz lecznicze, pomagają zachować młodość i dostarczają mnóstwo energii. Wyniki lekarskie mam bardzo dobre. Szczególnie polecam sok warzywny na bazie buraka z selerem, marchewką, cytryną i jabłkiem. Prawdziwa bomba witaminowo- energetyczna. Takie soki wyciskane w wyciskarce to są prawdziwe soki w odróżnieniu od tych ze sklepu.

    Odpowiedz

Napisz swoją opinię

wyłącz pisanie odpowiedzi

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone