Smażona, grillowana, gotowana – jaka ryba ma najwięcej kwasów omega?

16 18 20

Ryby są jednym z najlepszych źródeł cennych kwasów omega 3 i 6. Niestety nieprawidłowy sposób przygotowania, może je całkowicie ich pozbawić. Dziś podpowiadamy jak przygotować zdrową rybę!

Zdrowa ryba pełna omega

Jak doskonale każdy z nas wie kwasy omega 3 i 6 są niezbędne dla zachowania zdrowia i świetnej kondycji ciała. Jednym z bogatych źródeł tych kwasów są ryby, szczególnie morskie. Najwięcej kwasów omega w prawidłowej proporcji posiadają surowe ryby, jednak wraz z obróbką termiczną ich ilość może ulec zmianie. Jest na to sposób!

Wśród najbardziej powszechnych sposobów obróbki ryb wymienia się smażenie, pieczenie i gotowanie. Zawartość kwasów omega 3 nie ulega w ich czasie zbyt dużym zmianom i jest bliska surowej rybie. Niestety gwałtownie zmienia się ilość kwasów omega 6, które zaburzają najbardziej korzystną proporcję. Wystarczy jednak dodać odrobinę oleju rzepakowego do ryby, aby naprawić ten stan.

Pamiętajmy o prawidłowym żywieniu i pokryciu zapotrzebowania na te ważne kwasy tłuszczowe. Organizm ludzki niestety nie jest w stanie sam wytworzyć NNKT (niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych), dlatego tak ważna jest odpowiednia kompozycja jadłospisu. Dzięki omega 3 i 6 nasz organizm będzie mógł sprawnie funkcjonować, a także wytworzyć kwas omega 9, który również jest niezwykle ważny dla zdrowia człowieka.

Kup dietę online – od dietetyka
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Smażona, grillowana, gotowana – jaka ryba ma najwięcej kwasów omega? - 3.7/5. Oddano 14 głosy.
Autor artykułu: