bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Jak przyrządzić zdrową rybę?

Jak przyrządzić zdrową rybę?

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 8 października, 2014

Ryba rybie nie równa. Różne są też sposoby jej przyrządzania. To tak naprawdę od nas samych zależy, czy wraz z rybą dostarczymy naszemu organizmowi niezbędną ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, czy będzie to kolejna nudna potrawa pozbawiona wszelkich składników odżywczych.

Na skład mięsa ryb wpływa wiele czynników takich jak gatunek, wiek, rodzaj pożywienia czy teren żerowania. Nie są one jednak od nas zależne, warto dowiedzieć się więc, co sami możemy zrobić, by podnieść wartość zdrowotną posiłku z rybą w roli głównej.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Dlaczego warto jeść ryby?
  • Jak je przyrządzić?

Dlaczego warto jeść ryby?

Zmniejszają ryzyko nowotworów. Zapobiegają anemii i wspomagają prawidłowy rozwój. Wspomagają rozwój płodu i dziecka. Chronią serce. Wpływają pozytywnie na wzrok. Są doskonałym źródłem łatwoprzyswajalnego białka. Poprawiają zdolności umysłowe, poprawiają pamięć i koncentrację. Mają właściwości przeciwzapalne. Przeciwdziałają depresji. Zmniejszają ryzyko i łagodzą skutki astmy. Zapobiegają demencji starczej.

Jak je przyrządzić?

Nie każda ryba posiada tak cudowne właściwości. Podobnie jak w przypadku warzyw- gotowane tracą sporą część witamin i składników mineralnych. Również ryby w zależności od rodzaju obróbki termicznej zmieniają ilość kwasów omega-3 i omega-6, które są istotnym elementem ludzkiej diety. Niestety, nasz organizm nie może wyprodukować ich sam, dlatego muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Zalecane dzienne normy wskazują, że odpowiednia proporcja n-6/n-3 powinna być jak 4: 5.

Sprawie przyjrzeli się naukowcy z Kanady. Wybrali oni cztery popularne gatunki ryb słodkowodnych- łososia, karpia, troć oraz sandacza. Wszystkie ryby zostały zamrożone aż do momentu rozpoczęcia eksperymentu. Następnie poddano je obróbce termicznej (gotowaniu, pieczeniu oraz smażeniu) i wyniki porównano z surowym odpowiednikiem danej ryby.

baked salmon with green asparagus and cherry tomatoes

Łosoś z piekarnika.

Gotowanie, smażenie oraz pieczenie nie wpływają znacząco na poziom kwasów omega-3, zarówno w przypadku łososia, karpia, troci, jak i sandacza. Jest to niezwykle ważna wiadomość, ponieważ obróbka termiczna ryby nie zmniejsza ilości korzystnych kwasów tłuszczowych, w stosunku do tego, co znajduje się w surowym odpowiedniku. Jednakże zaobserwowano istotne różnice w przypadku kwasów omega-6, co zaburza odpowiednie proporcje n-3: n-6.

W oparciu o te obserwacje, spośród czterech wybranych gatunków ryb wyłoniono dwa, w których proporcje n-3: n-6 pozostały najbardziej zblizone do ryby surowej. Mowa o troci oraz łososiu, które wydają się być najzdrowszym wyborem żywieniowym.

Jednak nie jedynym. Okazało się bowiem, że już niewielka ilość oleju rzepakowego dodana do ryby wyrównuje zaburzone proporcje nienasyconych kwasów tłuszczowych i sprawia, że ryba, obojętnie jak przyrządzona dostarcza naszemu organizmowi wielu zdrowotnych korzyści. Jedzmy wiec ryby zawsze wtedy, kiedy mamy na nie ochotę. W tym przypadku „więcej” znaczy „lepiej”.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Kozak Natalia
Kozak Natalia , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie miłośniczka kulinarnych eksperymentów.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Fakty i mity na temat…

W kolejnej części, dotyczącej najpowszechniejszych faktów i mitów na temat odchudzania, dowiemy się o kilku ważnych sprawach, które spędzają sen z powiek aktywnym osobom. Czytaj dalej...
Ryby i owoce morza

5 powodów dlaczego powinniśmy jeść…

Ryby- wszyscy wiemy doskonale, że są zdrowe i należy je włączyć do jadłospisu. Zalecają je lekarze, dietetycy, a nawet promotorzy zdrowia. Nie bez przyczyny…Zobacz koniecznie, co w sobie kryją i… Czytaj dalej...

Kwasy omega 3 towarzyszą nam…

Wzmacniają odporność, łagodzą objawy cukrzycy typu 2, zapobiegają chorobom, wspomagają leczenie depresji. Jakie jeszcze właściwości kryją w sobie kwasy omega 3? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Czy wiesz, że...

    kwasy omega 3 kwasy omega 6

    Kwasy omega-3, -6, -9, – na co pomagają i jak je dawkować?

    olej z kryla właściwości działanie
    3
    Oleje i tłuszcze

    Co to jest olej z kryla? Właściwości i działanie oleju z kryla

    witamina f działanie żródła skutki niedoboru

    Witamina F – występowanie, niedobór

    skutki niedoboru NNKT źródła
    1

    NNKT – co to jest, źródła, skutki niedoboru

    kwasy omega 3 źródła właściwości dawkowanie
    kwasy omega 3

    Kwasy omega 3 – właściwości, dla dzieci, dawkowanie, źródła

    kwasy omega 3 źródła stosunek do omega 6
    kwasy omega 3

    Kwasy omega-3 – właściwości, źródła. Stosunek omega-3 do omega-6

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.