logo_bonavita_pl
Menu Close
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
Facebook
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
logo_bonavita_pl
Facebook
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Śliwka – właściwości. Przetwory ze śliwek: kompot, nalewka, sok

Śliwka – właściwości. Przetwory ze śliwek: kompot, nalewka, sok

śliwki przetwory ze śliwek sok, nalewka, kompot
🕣 5 min czytania

Aktualizacja: 23 stycznia, 2025

Śliwki są nie tylko smaczne, ale i również bardzo wartościowe. Znajdują szerokie zastosowanie w kuchni. Można robić z nich soki, dżemy, powidła, kompoty, konfitury. Mogą być również doskonałymi dodatkami zarówno do ciast, jak i wędlin czy mięs. Śliwki są szczególnie polecane osobom cierpiącym na zaburzenia pracy jelit i układu pokarmowego, odchudzającym się oraz tym, którzy lubią mieć piękną, gładką cerę oraz lśniące włosy.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Śliwka
  • Śliwki – właściwości
  • Kompot ze śliwek
  • Sok ze śliwek
  • Przetwory ze śliwek – powidła
  • Nalewka ze śliwek węgierek

Śliwka

Śliwki były cenione już od najdawniejszych czasów. W starożytnym Egipcie owoce te wkładano zmarłym do grobowców, aby zapewnić godziwy posiłek w zaświatach. W dzisiejszych czasach istnieje około 6 tysięcy ich odmian.  

Najpopularniejsze rodzaje śliwek w Polsce to tzw.:

  • mirabelki – najbardziej popularne w naszym kraju. Owoce są małe i kuliste, ich miąższ jest soczysty i słodki, o aromatycznej zielankowo-złocistej barwie. Mirabelki świetnie sprawdzą się podczas przygotowywania przetworów, gdyż nawet mimo długiego smażenia zachowują większość wartości odżywczych;
  • renklody – owoce tej odmiany są z kolei dosyć duże i okrągłe. W dojrzałej postaci skórka przybiera bardzo ciemną barwę. Ich miąższ jest soczysty i słodki, ale oddzielnie go od pestki może jednak przysporzyć trudności;
  • węgierka zwykła – to jedna z najstarszych i najpopularniejszych odmian. Owoce średniej wielkości posiadają elipsoidalny, jajowaty kształt. Skórka jest ciemnofioletowa , a miąższ soczysty, ale lekko cierpkawy;
  • lepotica – to odmiana śliwki węgierki. Owoce są  średniej wielkości z ciemnogranatową skórką pokrytą intensywnym, jasnoniebieskim nalotem. Miąższ jest delikatnie zielonkawy i bardzo soczysty. Łatwo oddzielić go od pestki. Im późniejsze zbiory tym lepszy smak śliwki;
  • diana – pod względem  wyglądu i smaku w dużym stopniu przypomina śliwkę, jednak jest trochę większa. Ma granatowobordowy kolor i charakterystyczny obfity jasnoniebieski nalot. Miąższ jest kremowo-żółty, zwarty, soczysty, a oddzielenie go od pestki nie stanowi problemu;
  • lubaszka – posiada niewielkie owoce, o ciemnogranatowej skórce z dużą ilością niebieskiego nalotu. Jej miąższ ma lekko zielonkawy kolor i kwaskowaty posmak. Trudno jest oddzielić pestkę. Jej zaletą jest wytrzymałość na mróz;
  • opal – skórka tej śliwki początkowo jest żółto-zielona, jednak gdy dojrzeje nabiera żółto-fioletowego koloru. Miąższ także jest żółty i soczysty. Najczęściej stosowane są do deserów, jednak świetnie sprawdzą się jako przetwory i jako składnik kompotów;
  • śliwka brzoskwiniowa – to śliwka o dość pokaźnych rozmiarach i żółto-różowej barwie. Ta odmiana najlepiej sprawdzi się podczas przygotowywania deserów. Oddzielenie miąższu od pestki może być trudne;
  • bluefre – to odmiana śliwek o dużych rozmiarach oraz ciemnoniebieskiej barwie, charakteryzująca się aromatycznym, deserowym i soczystym smakiem. Najlepiej zbierać je pod koniec sierpnia. Ich niewątpliwą zaletą jest odporność na zimno. Sprawia to, że są odporne również na choroby, dzięki czemu na długo zachowują świeżość i smak;
  • silvia – to rumuńska odmiana śliwki, o granatowej barwie, dużym kulistym kształcie i soczystym smaku.
  • president – owoce tej śliwki są duże i smaczne. Mają granatową skórkę i delikatnie żółty miąższ. Łatwo odchodzi od pestki.

Śliwki – właściwości

Wszystkie rodzaje śliwek łączą podobne wartości odżywcze. Każda z odmian  tego owocu jest dobrym źródłem witamin C, A, E, B6 i K. Ponadto śliwki zawierają wapń, potas, żelazo, fosfor, magnez, polifenole i błonnik. Mogą różnić się zawartością kalorii (80–120 kcal w 100 gramach).

Ze względu na dużą zawartość błonnika w śliwkach spożywanie tego owocu poprawia perystaltykę jelit oraz przeciwdziała zaparciom i chroni jelito grube przed nowotworem. Ponadto śliwki posiadają właściwości antyoksydacyjne (szczególnie ciemne odmiany) oraz usuwają gromadzący się w komórkach tłuszcz i cholesterol. Wysoka zawartość witaminy B6 i magnezu w śliwkach działa bardzo dobrze na układ nerwowy, a także wpływa korzystnie na dobre samopoczucie.

Śliwki zarówno świeże, jak i suszone znane są z tego, że doskonale wpływają na wygląd naszej skóry. Wysoka zawartość witamin oraz przeciwutleniaczy sprawia, że cera staje się  wygładzona i nabiera zdrowego kolorytu. Antyoksydanty obecne w śliwkach opóźniają procesy starzenia się i powstawania zmarszczek. W kosmetyce także wykorzystuje się wyciąg ze śliwek. Kwas oleinowy i linolowy, który znajduje się w wyciągu ze śliwek nawilża skórę, intensywnie ją odżywia i natłuszcza. Śliwki dzięki dużej zawartości witaminy K i C wspomagają pozbycie się pękających naczynek.

Śliwki poprawiają gęstość kości i zmniejszają ryzyko osteoporozy. W celach profilaktycznych można jeść śliwki co 2–3 dni.

Ponadto warto pamiętać, że suszone śliwki pomimo swojej wysokiej kaloryczności doskonale sprawdzają się w diecie odchudzającej. Spożycie kilku owoców zapewnia uczucie sytości na długi czas i zmniejsza ochotę na podjadanie. Poza tym przyspiesza metabolizm, przeczyszcza jelita oraz hamuje wchłanianie cukru i cholesterolu. Suszone śliwki to świetny pomysł na przekąskę w ciągu dnia.

Kompot ze śliwek

Poniżej bardzo prosty  i szybki przepis na kompot ze śliwek.

Przepis na kompot ze śliwek

Składniki:

  • 0,5 kg ulubionych śliwek,
  • 4 l wody,
  • cukier biały lub brązowy
  • opcjonalnie 1 łyżeczka cynamonu

Sposób wykonania: owoce dokładnie myjemy, kroimy w połówki i pozbawiamy pestek. Do garnka nalewamy wody i zagotowujemy. Do gotującej się wody wrzucamy śliwki i  gotujemy około 5 minut, aż śliwki będą miękkie i oddadzą swój smak. Do tak sporządzonego kompotu wsypujemy cynamon i cukier oraz dokładanie mieszamy.

rozwiń

Sok ze śliwek

Wersja z sokownikiem:

Umyte i przebrane śliwki np. węgierki (ok. 2 kg) wrzucamy do sokownika. Gotujemy 30 min do momentu, gdy śliwki popękają i wydobędzie się z nich sok. Otrzymany sok gotujemy i dodajemy do niego cukier, ok. 0,5 kg. Mieszamy aż cukier się rozpuści i zacznie wrzeć. Gorący sok przelewamy do butelek lub słoików i zakręcamy nie pasteryzujemy! Smacznego:)

Wersja bez sokownika:

Około 12 kg śliwek myjemy, wyciągamy pestki, kroimy na mniejsze części i zasypujemy cukrem. Przykryte odstawiamy na noc. Po tym czasie do śliwek dolewamy około 6–7 litrów wody i gotujemy około 30 minut. Sok przygotowywany w wersji bez sokownika wymaga użycia większej ilości cukru, tj. około 1,5–2 kg. Odcedzamy i jeszcze raz zagotowujemy. Gotujący się syrop przelewamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez 20 minut.

Przetwory ze śliwek – powidła

Do tradycyjnych powideł śliwkowych ze śliwek węgierek nie dodaje się cukru. Smaży się je przez 3 dni, każdego dnia po ok. 1,5 godziny. Lepiej od razu przygotować powidła z większej ilości owoców, bo bardzo odparowują – z dwóch kilogramów węgierek otrzymamy około 400 g gotowych powideł (mają za to bardzo skoncentrowany smak i do podania wystarczy niewielka ilość).

Wykonanie:

Śliwki umyć i usunąć pestki, można pokroić na mniejsze kawałki lub pozostawić w całości.

  • 1 dzień: umieścić w dużym szerokim garnku z grubym dnem i smażyć bez przykrycia przez ok. 1,5 godziny mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z ognia i ostudzić, przykryć i odstawić w chłodne miejsce do następnego dnia.
  • 2 dzień: zagotować i znów smażyć przez ok. 1,5 godziny, tym razem już na nieco mniejszym ogniu i trochę częściej mieszając. Znów ostudzić, przykryć i zostawić do następnego dnia.
  • 3 dzień: gotować powidła tak jak poprzednio, tylko na bardzo małym ogniu, często mieszając i nieco krócej, przez ok. 1 godzinę, uważając, aby powidła nie przywierały do dna garnka.

Gorące powidła nałożyć do słoików. Następnie zapasteryzować – wstawić słoiczki do garnka, zalać wodą prawie do nakrętki i zagotować na umiarkowanym ogniu. Po zagotowaniu gotować jeszcze przez ok. 10 minut (woda ma delikatnie bulgotać). Wyjąć z wody i odstawić do góry dnem do ostudzenia. Wstawić do spiżarki.

Nalewka ze śliwek węgierek

Do zrobienia nalewki ze śliwek, czyli śliwkówki potrzebujemy:

  • 3 kg śliwek węgierek
  • 1 litr spirytusu
  • 1 kg cukru
  • 1 litr wody

Przygotowanie: śliwki myjemy i pozbawiamy je pestek. Wrzucamy do dużego naczynia lub słoja. Następnie zalewamy śliwki spirytusem wymieszanym z przegotowaną i ostudzoną wodą. Odstawiamy na miesiąc.

Po tym czasie zlewamy alkohol do innego naczynia. Najlepiej do tego użyć gazy, by nalewka była klarowna i nie pływał w niej miąższ z owoców. Śliwki zasypać cukrem i zostawić na ok. 1–2 tygodnie (w zależności jak bardzo będzie puszczał sok z owoców. Jeśli szybko puści, to wystarczy 1 tydzień). Ok. 1–2 razy na dzień potrząsamy naczyniem, by cukier dokładnie się rozpuścił. Po tym czasie zlać powstały sok i wymieszać go z wcześniej przygotowanym alkoholem ze śliwek. Rozlać do butelek. Pamiętajmy, że im dłużej nalewka leżakuje, tym jest lepsza.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Michalak
Paulina Michalak , Blogerka, pasjonatka zdrowego stylu życia.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
suszone śliwki właściwości na odchudzanie na zaparcia
owoce

Suszone śliwki – na zaparcia,…

Suszone śliwki to jeden z najczęściej polecanych sposobów na zaparcia. Czy jest on skuteczny? Czy poza regulacją wypróżnień, śliwki suszone mają inne, pozytywne walory? Czy mogą wspomagać proces redukcji masy… Czytaj dalej...
przetwory z czarnej porzeczki dżem wino
przetwory owocowe

Przetwory z czarnej porzeczki –…

Lato to czas, w którym możemy korzystać z dobrodziejstw wielu owoców sezonowych. Jednymi z popularniejszych w naszym kraju są czarne porzeczki. Mają one bardzo dobry wpływ na zdrowie człowieka, a… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

kawa rzemieślnicza
Palarnia kawy rzemieślniczej – klucz do idealnej filiżanki
Jak zrobić domową pizzę jak z włoskiej restauracji?
Dieta Low FODMAP IBS i SIBO
Dieta Low FODMAP pod lupą. Co trzeba o niej wiedzieć?
Dieta niemowlaka – co warto dodać, by wspierać jego rozwój i odporność?
Zrównoważone odżywianie w praktyce – co powinno znaleźć się na talerzu? (Artykuł sponsorowany)
Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    owoce przetwory owocowe sok
    Koszyk świeżych, kolorowych warzyw.

    Na czym polega przetwórstwo owoców i warzyw?

    sok z dzikiej róży
    4
    sok

    Sok z dzikiej róży – właściwości lecznicze, przepis

    Nasiona pigwy cenniejsze niż cały owoc!

    Cytrusy i liście na jasnym tle.
    1
    owoce

    Przetwory z pigwy – sok, nalewka, dżem, syrop. Pigwa do herbaty

    owoce

    Pigwa. Top 10 korzyści zdrowotnych

    sok

    Sok z brzozy