Śliwka – właściwości. Przetwory ze śliwek: kompot, nalewka, sok

Śliwki są nie tylko smaczne, ale i również bardzo wartościowe. Znajdują szerokie zastosowanie w kuchni. Można robić z nich soki, dżemy, powidła, kompoty, konfitury. Mogą być również doskonałymi dodatkami zarówno do ciast, jak i wędlin czy mięs. Śliwki są szczególnie polecane osobom cierpiącym na zaburzenia pracy jelit i układu pokarmowego, odchudzającym się oraz tym, którzy lubią mieć piękną, gładką cerę oraz lśniące włosy.
Śliwka
Śliwki były cenione już od najdawniejszych czasów. W starożytnym Egipcie owoce te wkładano zmarłym do grobowców, aby zapewnić godziwy posiłek w zaświatach. W dzisiejszych czasach istnieje około 6 tysięcy ich odmian.
Najpopularniejsze rodzaje śliwek w Polsce to tzw.:
- mirabelki – najbardziej popularne w naszym kraju. Owoce są małe i kuliste, ich miąższ jest soczysty i słodki, o aromatycznej zielankowo-złocistej barwie. Mirabelki świetnie sprawdzą się podczas przygotowywania przetworów, gdyż nawet mimo długiego smażenia zachowują większość wartości odżywczych;
- renklody – owoce tej odmiany są z kolei dosyć duże i okrągłe. W dojrzałej postaci skórka przybiera bardzo ciemną barwę. Ich miąższ jest soczysty i słodki, ale oddzielnie go od pestki może jednak przysporzyć trudności;
- węgierka zwykła – to jedna z najstarszych i najpopularniejszych odmian. Owoce średniej wielkości posiadają elipsoidalny, jajowaty kształt. Skórka jest ciemnofioletowa , a miąższ soczysty, ale lekko cierpkawy;
- lepotica – to odmiana śliwki węgierki. Owoce są średniej wielkości z ciemnogranatową skórką pokrytą intensywnym, jasnoniebieskim nalotem. Miąższ jest delikatnie zielonkawy i bardzo soczysty. Łatwo oddzielić go od pestki. Im późniejsze zbiory tym lepszy smak śliwki;
- diana – pod względem wyglądu i smaku w dużym stopniu przypomina śliwkę, jednak jest trochę większa. Ma granatowobordowy kolor i charakterystyczny obfity jasnoniebieski nalot. Miąższ jest kremowo-żółty, zwarty, soczysty, a oddzielenie go od pestki nie stanowi problemu;
- lubaszka – posiada niewielkie owoce, o ciemnogranatowej skórce z dużą ilością niebieskiego nalotu. Jej miąższ ma lekko zielonkawy kolor i kwaskowaty posmak. Trudno jest oddzielić pestkę. Jej zaletą jest wytrzymałość na mróz;
- opal – skórka tej śliwki początkowo jest żółto-zielona, jednak gdy dojrzeje nabiera żółto-fioletowego koloru. Miąższ także jest żółty i soczysty. Najczęściej stosowane są do deserów, jednak świetnie sprawdzą się jako przetwory i jako składnik kompotów;
- śliwka brzoskwiniowa – to śliwka o dość pokaźnych rozmiarach i żółto-różowej barwie. Ta odmiana najlepiej sprawdzi się podczas przygotowywania deserów. Oddzielenie miąższu od pestki może być trudne;
- bluefre – to odmiana śliwek o dużych rozmiarach oraz ciemnoniebieskiej barwie, charakteryzująca się aromatycznym, deserowym i soczystym smakiem. Najlepiej zbierać je pod koniec sierpnia. Ich niewątpliwą zaletą jest odporność na zimno. Sprawia to, że są odporne również na choroby, dzięki czemu na długo zachowują świeżość i smak;
- silvia – to rumuńska odmiana śliwki, o granatowej barwie, dużym kulistym kształcie i soczystym smaku.
- president – owoce tej śliwki są duże i smaczne. Mają granatową skórkę i delikatnie żółty miąższ. Łatwo odchodzi od pestki.
Śliwki – właściwości
Wszystkie rodzaje śliwek łączą podobne wartości odżywcze. Każda z odmian tego owocu jest dobrym źródłem witamin C, A, E, B6 i K. Ponadto śliwki zawierają wapń, potas, żelazo, fosfor, magnez, polifenole i błonnik. Mogą różnić się zawartością kalorii (80–120 kcal w 100 gramach).
Ze względu na dużą zawartość błonnika w śliwkach spożywanie tego owocu poprawia perystaltykę jelit oraz przeciwdziała zaparciom i chroni jelito grube przed nowotworem. Ponadto śliwki posiadają właściwości antyoksydacyjne (szczególnie ciemne odmiany) oraz usuwają gromadzący się w komórkach tłuszcz i cholesterol. Wysoka zawartość witaminy B6 i magnezu w śliwkach działa bardzo dobrze na układ nerwowy, a także wpływa korzystnie na dobre samopoczucie.
Śliwki zarówno świeże, jak i suszone znane są z tego, że doskonale wpływają na wygląd naszej skóry. Wysoka zawartość witamin oraz przeciwutleniaczy sprawia, że cera staje się wygładzona i nabiera zdrowego kolorytu. Antyoksydanty obecne w śliwkach opóźniają procesy starzenia się i powstawania zmarszczek. W kosmetyce także wykorzystuje się wyciąg ze śliwek. Kwas oleinowy i linolowy, który znajduje się w wyciągu ze śliwek nawilża skórę, intensywnie ją odżywia i natłuszcza. Śliwki dzięki dużej zawartości witaminy K i C wspomagają pozbycie się pękających naczynek.
Śliwki poprawiają gęstość kości i zmniejszają ryzyko osteoporozy. W celach profilaktycznych można jeść śliwki co 2–3 dni.
Ponadto warto pamiętać, że suszone śliwki pomimo swojej wysokiej kaloryczności doskonale sprawdzają się w diecie odchudzającej. Spożycie kilku owoców zapewnia uczucie sytości na długi czas i zmniejsza ochotę na podjadanie. Poza tym przyspiesza metabolizm, przeczyszcza jelita oraz hamuje wchłanianie cukru i cholesterolu. Suszone śliwki to świetny pomysł na przekąskę w ciągu dnia.
Kompot ze śliwek
Poniżej bardzo prosty i szybki przepis na kompot ze śliwek.
Składniki:
- 0,5 kg ulubionych śliwek,
- 4 l wody,
- cukier biały lub brązowy
- opcjonalnie 1 łyżeczka cynamonu
Sposób wykonania: owoce dokładnie myjemy, kroimy w połówki i pozbawiamy pestek. Do garnka nalewamy wody i zagotowujemy. Do gotującej się wody wrzucamy śliwki i gotujemy około 5 minut, aż śliwki będą miękkie i oddadzą swój smak. Do tak sporządzonego kompotu wsypujemy cynamon i cukier oraz dokładanie mieszamy.
Sok ze śliwek
Wersja z sokownikiem:
Umyte i przebrane śliwki np. węgierki (ok. 2 kg) wrzucamy do sokownika. Gotujemy 30 min do momentu, gdy śliwki popękają i wydobędzie się z nich sok. Otrzymany sok gotujemy i dodajemy do niego cukier, ok. 0,5 kg. Mieszamy aż cukier się rozpuści i zacznie wrzeć. Gorący sok przelewamy do butelek lub słoików i zakręcamy nie pasteryzujemy! Smacznego:)
Wersja bez sokownika:
Około 12 kg śliwek myjemy, wyciągamy pestki, kroimy na mniejsze części i zasypujemy cukrem. Przykryte odstawiamy na noc. Po tym czasie do śliwek dolewamy około 6–7 litrów wody i gotujemy około 30 minut. Sok przygotowywany w wersji bez sokownika wymaga użycia większej ilości cukru, tj. około 1,5–2 kg. Odcedzamy i jeszcze raz zagotowujemy. Gotujący się syrop przelewamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez 20 minut.
Przetwory ze śliwek – powidła
Do tradycyjnych powideł śliwkowych ze śliwek węgierek nie dodaje się cukru. Smaży się je przez 3 dni, każdego dnia po ok. 1,5 godziny. Lepiej od razu przygotować powidła z większej ilości owoców, bo bardzo odparowują – z dwóch kilogramów węgierek otrzymamy około 400 g gotowych powideł (mają za to bardzo skoncentrowany smak i do podania wystarczy niewielka ilość).
Wykonanie:
Śliwki umyć i usunąć pestki, można pokroić na mniejsze kawałki lub pozostawić w całości.
- 1 dzień: umieścić w dużym szerokim garnku z grubym dnem i smażyć bez przykrycia przez ok. 1,5 godziny mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z ognia i ostudzić, przykryć i odstawić w chłodne miejsce do następnego dnia.
- 2 dzień: zagotować i znów smażyć przez ok. 1,5 godziny, tym razem już na nieco mniejszym ogniu i trochę częściej mieszając. Znów ostudzić, przykryć i zostawić do następnego dnia.
- 3 dzień: gotować powidła tak jak poprzednio, tylko na bardzo małym ogniu, często mieszając i nieco krócej, przez ok. 1 godzinę, uważając, aby powidła nie przywierały do dna garnka.
Gorące powidła nałożyć do słoików. Następnie zapasteryzować – wstawić słoiczki do garnka, zalać wodą prawie do nakrętki i zagotować na umiarkowanym ogniu. Po zagotowaniu gotować jeszcze przez ok. 10 minut (woda ma delikatnie bulgotać). Wyjąć z wody i odstawić do góry dnem do ostudzenia. Wstawić do spiżarki.
Nalewka ze śliwek węgierek
Do zrobienia nalewki ze śliwek, czyli śliwkówki potrzebujemy:
- 3 kg śliwek węgierek
- 1 litr spirytusu
- 1 kg cukru
- 1 litr wody
Przygotowanie: śliwki myjemy i pozbawiamy je pestek. Wrzucamy do dużego naczynia lub słoja. Następnie zalewamy śliwki spirytusem wymieszanym z przegotowaną i ostudzoną wodą. Odstawiamy na miesiąc.
Po tym czasie zlewamy alkohol do innego naczynia. Najlepiej do tego użyć gazy, by nalewka była klarowna i nie pływał w niej miąższ z owoców. Śliwki zasypać cukrem i zostawić na ok. 1–2 tygodnie (w zależności jak bardzo będzie puszczał sok z owoców. Jeśli szybko puści, to wystarczy 1 tydzień). Ok. 1–2 razy na dzień potrząsamy naczyniem, by cukier dokładnie się rozpuścił. Po tym czasie zlać powstały sok i wymieszać go z wcześniej przygotowanym alkoholem ze śliwek. Rozlać do butelek. Pamiętajmy, że im dłużej nalewka leżakuje, tym jest lepsza.
Suszone śliwki to jeden z najczęściej polecanych sposobów na zaparcia. Czy jest on skuteczny? Czy poza regulacją wypróżnień, śliwki suszone mają inne, pozytywne walory? Czy mogą wspomagać proces redukcji masy ciała? czytaj więcej
Lato to czas, w którym możemy korzystać z dobrodziejstw wielu owoców sezonowych. Jednymi z popularniejszych w naszym kraju są czarne porzeczki. Mają one bardzo dobry wpływ na zdrowie człowieka, a ich skład sprawia, że mogą być z powodzeniem wykorzystywane do robienia domowych soków, przetworów i alkoholi. W niniejszym artykule znajdziecie receptury, które pomogą Wam je przyrządzić. czytaj więcej
Opinie
wyłącz pisanie odpowiedziTwoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !