logo_bonavita_pl
Facebook
Menu Close
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
logo_bonavita_pl
Facebook
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Śliwka – właściwości. Przetwory ze śliwek: kompot, nalewka, sok

Śliwka – właściwości. Przetwory ze śliwek: kompot, nalewka, sok

śliwki przetwory ze śliwek sok, nalewka, kompot
🕣 5 min czytania

Aktualizacja: 23 stycznia, 2025

Śliwki są nie tylko smaczne, ale i również bardzo wartościowe. Znajdują szerokie zastosowanie w kuchni. Można robić z nich soki, dżemy, powidła, kompoty, konfitury. Mogą być również doskonałymi dodatkami zarówno do ciast, jak i wędlin czy mięs. Śliwki są szczególnie polecane osobom cierpiącym na zaburzenia pracy jelit i układu pokarmowego, odchudzającym się oraz tym, którzy lubią mieć piękną, gładką cerę oraz lśniące włosy.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Śliwka
  • Śliwki – właściwości
  • Kompot ze śliwek
  • Sok ze śliwek
  • Przetwory ze śliwek – powidła
  • Nalewka ze śliwek węgierek

Śliwka

Śliwki były cenione już od najdawniejszych czasów. W starożytnym Egipcie owoce te wkładano zmarłym do grobowców, aby zapewnić godziwy posiłek w zaświatach. W dzisiejszych czasach istnieje około 6 tysięcy ich odmian.  

Najpopularniejsze rodzaje śliwek w Polsce to tzw.:

  • mirabelki – najbardziej popularne w naszym kraju. Owoce są małe i kuliste, ich miąższ jest soczysty i słodki, o aromatycznej zielankowo-złocistej barwie. Mirabelki świetnie sprawdzą się podczas przygotowywania przetworów, gdyż nawet mimo długiego smażenia zachowują większość wartości odżywczych;
  • renklody – owoce tej odmiany są z kolei dosyć duże i okrągłe. W dojrzałej postaci skórka przybiera bardzo ciemną barwę. Ich miąższ jest soczysty i słodki, ale oddzielnie go od pestki może jednak przysporzyć trudności;
  • węgierka zwykła – to jedna z najstarszych i najpopularniejszych odmian. Owoce średniej wielkości posiadają elipsoidalny, jajowaty kształt. Skórka jest ciemnofioletowa , a miąższ soczysty, ale lekko cierpkawy;
  • lepotica – to odmiana śliwki węgierki. Owoce są  średniej wielkości z ciemnogranatową skórką pokrytą intensywnym, jasnoniebieskim nalotem. Miąższ jest delikatnie zielonkawy i bardzo soczysty. Łatwo oddzielić go od pestki. Im późniejsze zbiory tym lepszy smak śliwki;
  • diana – pod względem  wyglądu i smaku w dużym stopniu przypomina śliwkę, jednak jest trochę większa. Ma granatowobordowy kolor i charakterystyczny obfity jasnoniebieski nalot. Miąższ jest kremowo-żółty, zwarty, soczysty, a oddzielenie go od pestki nie stanowi problemu;
  • lubaszka – posiada niewielkie owoce, o ciemnogranatowej skórce z dużą ilością niebieskiego nalotu. Jej miąższ ma lekko zielonkawy kolor i kwaskowaty posmak. Trudno jest oddzielić pestkę. Jej zaletą jest wytrzymałość na mróz;
  • opal – skórka tej śliwki początkowo jest żółto-zielona, jednak gdy dojrzeje nabiera żółto-fioletowego koloru. Miąższ także jest żółty i soczysty. Najczęściej stosowane są do deserów, jednak świetnie sprawdzą się jako przetwory i jako składnik kompotów;
  • śliwka brzoskwiniowa – to śliwka o dość pokaźnych rozmiarach i żółto-różowej barwie. Ta odmiana najlepiej sprawdzi się podczas przygotowywania deserów. Oddzielenie miąższu od pestki może być trudne;
  • bluefre – to odmiana śliwek o dużych rozmiarach oraz ciemnoniebieskiej barwie, charakteryzująca się aromatycznym, deserowym i soczystym smakiem. Najlepiej zbierać je pod koniec sierpnia. Ich niewątpliwą zaletą jest odporność na zimno. Sprawia to, że są odporne również na choroby, dzięki czemu na długo zachowują świeżość i smak;
  • silvia – to rumuńska odmiana śliwki, o granatowej barwie, dużym kulistym kształcie i soczystym smaku.
  • president – owoce tej śliwki są duże i smaczne. Mają granatową skórkę i delikatnie żółty miąższ. Łatwo odchodzi od pestki.

Śliwki – właściwości

Wszystkie rodzaje śliwek łączą podobne wartości odżywcze. Każda z odmian  tego owocu jest dobrym źródłem witamin C, A, E, B6 i K. Ponadto śliwki zawierają wapń, potas, żelazo, fosfor, magnez, polifenole i błonnik. Mogą różnić się zawartością kalorii (80–120 kcal w 100 gramach).

Ze względu na dużą zawartość błonnika w śliwkach spożywanie tego owocu poprawia perystaltykę jelit oraz przeciwdziała zaparciom i chroni jelito grube przed nowotworem. Ponadto śliwki posiadają właściwości antyoksydacyjne (szczególnie ciemne odmiany) oraz usuwają gromadzący się w komórkach tłuszcz i cholesterol. Wysoka zawartość witaminy B6 i magnezu w śliwkach działa bardzo dobrze na układ nerwowy, a także wpływa korzystnie na dobre samopoczucie.

Śliwki zarówno świeże, jak i suszone znane są z tego, że doskonale wpływają na wygląd naszej skóry. Wysoka zawartość witamin oraz przeciwutleniaczy sprawia, że cera staje się  wygładzona i nabiera zdrowego kolorytu. Antyoksydanty obecne w śliwkach opóźniają procesy starzenia się i powstawania zmarszczek. W kosmetyce także wykorzystuje się wyciąg ze śliwek. Kwas oleinowy i linolowy, który znajduje się w wyciągu ze śliwek nawilża skórę, intensywnie ją odżywia i natłuszcza. Śliwki dzięki dużej zawartości witaminy K i C wspomagają pozbycie się pękających naczynek.

Śliwki poprawiają gęstość kości i zmniejszają ryzyko osteoporozy. W celach profilaktycznych można jeść śliwki co 2–3 dni.

Ponadto warto pamiętać, że suszone śliwki pomimo swojej wysokiej kaloryczności doskonale sprawdzają się w diecie odchudzającej. Spożycie kilku owoców zapewnia uczucie sytości na długi czas i zmniejsza ochotę na podjadanie. Poza tym przyspiesza metabolizm, przeczyszcza jelita oraz hamuje wchłanianie cukru i cholesterolu. Suszone śliwki to świetny pomysł na przekąskę w ciągu dnia.

Kompot ze śliwek

Poniżej bardzo prosty  i szybki przepis na kompot ze śliwek.

Przepis na kompot ze śliwek

Składniki:

  • 0,5 kg ulubionych śliwek,
  • 4 l wody,
  • cukier biały lub brązowy
  • opcjonalnie 1 łyżeczka cynamonu

Sposób wykonania: owoce dokładnie myjemy, kroimy w połówki i pozbawiamy pestek. Do garnka nalewamy wody i zagotowujemy. Do gotującej się wody wrzucamy śliwki i  gotujemy około 5 minut, aż śliwki będą miękkie i oddadzą swój smak. Do tak sporządzonego kompotu wsypujemy cynamon i cukier oraz dokładanie mieszamy.

rozwiń

Sok ze śliwek

Wersja z sokownikiem:

Umyte i przebrane śliwki np. węgierki (ok. 2 kg) wrzucamy do sokownika. Gotujemy 30 min do momentu, gdy śliwki popękają i wydobędzie się z nich sok. Otrzymany sok gotujemy i dodajemy do niego cukier, ok. 0,5 kg. Mieszamy aż cukier się rozpuści i zacznie wrzeć. Gorący sok przelewamy do butelek lub słoików i zakręcamy nie pasteryzujemy! Smacznego:)

Wersja bez sokownika:

Około 12 kg śliwek myjemy, wyciągamy pestki, kroimy na mniejsze części i zasypujemy cukrem. Przykryte odstawiamy na noc. Po tym czasie do śliwek dolewamy około 6–7 litrów wody i gotujemy około 30 minut. Sok przygotowywany w wersji bez sokownika wymaga użycia większej ilości cukru, tj. około 1,5–2 kg. Odcedzamy i jeszcze raz zagotowujemy. Gotujący się syrop przelewamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez 20 minut.

Przetwory ze śliwek – powidła

Do tradycyjnych powideł śliwkowych ze śliwek węgierek nie dodaje się cukru. Smaży się je przez 3 dni, każdego dnia po ok. 1,5 godziny. Lepiej od razu przygotować powidła z większej ilości owoców, bo bardzo odparowują – z dwóch kilogramów węgierek otrzymamy około 400 g gotowych powideł (mają za to bardzo skoncentrowany smak i do podania wystarczy niewielka ilość).

Wykonanie:

Śliwki umyć i usunąć pestki, można pokroić na mniejsze kawałki lub pozostawić w całości.

  • 1 dzień: umieścić w dużym szerokim garnku z grubym dnem i smażyć bez przykrycia przez ok. 1,5 godziny mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z ognia i ostudzić, przykryć i odstawić w chłodne miejsce do następnego dnia.
  • 2 dzień: zagotować i znów smażyć przez ok. 1,5 godziny, tym razem już na nieco mniejszym ogniu i trochę częściej mieszając. Znów ostudzić, przykryć i zostawić do następnego dnia.
  • 3 dzień: gotować powidła tak jak poprzednio, tylko na bardzo małym ogniu, często mieszając i nieco krócej, przez ok. 1 godzinę, uważając, aby powidła nie przywierały do dna garnka.

Gorące powidła nałożyć do słoików. Następnie zapasteryzować – wstawić słoiczki do garnka, zalać wodą prawie do nakrętki i zagotować na umiarkowanym ogniu. Po zagotowaniu gotować jeszcze przez ok. 10 minut (woda ma delikatnie bulgotać). Wyjąć z wody i odstawić do góry dnem do ostudzenia. Wstawić do spiżarki.

Nalewka ze śliwek węgierek

Do zrobienia nalewki ze śliwek, czyli śliwkówki potrzebujemy:

  • 3 kg śliwek węgierek
  • 1 litr spirytusu
  • 1 kg cukru
  • 1 litr wody

Przygotowanie: śliwki myjemy i pozbawiamy je pestek. Wrzucamy do dużego naczynia lub słoja. Następnie zalewamy śliwki spirytusem wymieszanym z przegotowaną i ostudzoną wodą. Odstawiamy na miesiąc.

Po tym czasie zlewamy alkohol do innego naczynia. Najlepiej do tego użyć gazy, by nalewka była klarowna i nie pływał w niej miąższ z owoców. Śliwki zasypać cukrem i zostawić na ok. 1–2 tygodnie (w zależności jak bardzo będzie puszczał sok z owoców. Jeśli szybko puści, to wystarczy 1 tydzień). Ok. 1–2 razy na dzień potrząsamy naczyniem, by cukier dokładnie się rozpuścił. Po tym czasie zlać powstały sok i wymieszać go z wcześniej przygotowanym alkoholem ze śliwek. Rozlać do butelek. Pamiętajmy, że im dłużej nalewka leżakuje, tym jest lepsza.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł

Oś czasu publikacji i aktualizacji:

Aktualna wersja

07.09.2017

Autor artykułu:

Paulina Michalak
Paulina Michalak Blogerka, pasjonatka zdrowego stylu życia.
Autor artykułu:
Paulina Michalak
Paulina Michalak , Blogerka, pasjonatka zdrowego stylu życia.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
suszone śliwki właściwości na odchudzanie na zaparcia
owoce

Suszone śliwki – na zaparcia,…

Suszone śliwki to jeden z najczęściej polecanych sposobów na zaparcia. Czy jest on skuteczny? Czy poza regulacją wypróżnień, śliwki suszone mają inne, pozytywne walory? Czy mogą wspomagać proces redukcji masy… Czytaj dalej...
przetwory z czarnej porzeczki dżem wino
przetwory owocowe

Przetwory z czarnej porzeczki –…

Lato to czas, w którym możemy korzystać z dobrodziejstw wielu owoców sezonowych. Jednymi z popularniejszych w naszym kraju są czarne porzeczki. Mają one bardzo dobry wpływ na zdrowie człowieka, a… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Na co zwrócić uwagę przy wyborze odzieży i akcesoriów na stok?
Na co zwrócić uwagę przy wyborze odzieży i akcesoriów na stok?
Jak urządzić przytulne mieszkanie
Jak urządzić przytulne mieszkanie, do którego aż chce się wracać?
czy ksylitol jest rakotwórczy szkodliwość ksylitolu
Czy ksylitol jest zdrowy? Czy każdy może go spożywać?
Czerwienica prawdziwa a dieta – zasady, produkty zalecane i zakazane oraz efekty
rukola właściwości przepisy
Właściwości lecznicze rukoli i przeciwwskazania. Co można zrobić z rukoli?
Charakterystyka 12 grup produktów spożywczych i ich znaczenie dla organizmu
Śledzie na desce z przyprawami.
Co to jest anchois? Właściwości anchois, gdzie je kupić, przepisy
Poznaj 20 rodzajów makaronów i wybierz najlepszy!
Zdrowe słodycze na plażę i w góry – przekąski, które zmieszczą się w plecaku
Redukcja tkanki tłuszczowej metodą zimna — jak działa kriolipoliza?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    owoce przetwory owocowe sok
    Koszyk świeżych, kolorowych warzyw.

    Na czym polega przetwórstwo owoców i warzyw?

    sok z dzikiej róży
    4
    sok

    Sok z dzikiej róży – właściwości lecznicze, przepis

    Nasiona pigwy cenniejsze niż cały owoc!

    Cytrusy i liście na jasnym tle.
    1
    owoce

    Przetwory z pigwy – sok, nalewka, dżem, syrop. Pigwa do herbaty

    owoce

    Pigwa. Top 10 korzyści zdrowotnych

    sok

    Sok z brzozy

    logo_bonavita_pl

    Na Bonavita.pl odkryjesz, że zdrowy styl życia może być prosty i przyjemny! Poznaj przepisy, porady dietetyczne, ciekawostki i inspiracje dla ciała i ducha.

    Zdrowe życie to nie moda, to styl bycia! Na Bonavita.pl znajdziesz setki inspiracji, jak lepiej się odżywiać, dbać o siebie i żyć w harmonii. Od przepisów na pożywne śniadania, po praktyczne porady o suplementach i diecie – wszystko, czego potrzebujesz, by czuć się dobrze każdego dnia.

    © 2025 BonaVita.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone. Usługi, treści i produkty na naszej stronie internetowej służą wyłącznie celom informacyjnym. BonaVita.pl nie udziela porad medycznych, nie stawia diagnoz ani nie leczy.

    • Dieta od A do Z
    • Odżywianie
    • Zdrowie
    • Psychologia
    • Sport
    • Tabele
    • Przepisy
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Współpraca
    Facebook