Rolada schabowa faszerowana cukinią i suszonymi borowikami

16 18 20

Pieczeń schabowa jest doskonałym pomysłem, gdy nie mamy czasu na codzienne zakupy i gotowanie. Wystarczy przyrządzić większy kawałek mięsa i przechowywać go w lodówce. Świetnie sprawdzi się również na zimno do kanapek. Nadzienie z dodatkiem suszonych borowików sprawia, że rolada jest wykwintna, a przy tym bardzo aromatyczna.

SAMSUNG CSC

Składniki

Schab surowy 1 kg

Sól 1 łyżeczka

Marynata:

Wino białe wytrawne 1/2 szklanki

Woda 1/2 szklanki

Oregano 1 łyżeczka

Tymianek 1 łyżeczka

Rozmaryn 1 łyżeczka

Majeranek 1 łyżeczka

Sos sojowy 1 łyżka

Ocet jabłkowy 3 łyżki

Czosnek 5 ząbków

Sól 1 łyżeczka

Pieprz czarny 1 łyżeczka

Nadzienie:

Cukinia 1 średnia sztuka

Por 1 średnia sztuka

Ser Mascarpone 1 łyżka

Parmezan 2 łyżki startego sera

Borowiki suszone 20 g

Masło Extra 1 łyżeczka

Sól do smaku

Dodatkowo:

Mocna nić do związania rolady

SAMSUNG CSC

Sposób przygotowania:

Schab umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozciąć w taki sposób, aby otrzymać jak największy płat. Mięso natrzeć solą, przygotować marynatę.

Ząbki czosnku rozgnieść, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki marynaty wymieszać w garnku, w którym będzie się marynowało mięso. Schab zanurzyć w marynacie, przykryć i umieścić w lodówce na minimum 2–3 h, a najlepiej na 2–3 dni.

Nadzienie:

Cukinię zatrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora przeciąć wzdłuż na pół, a każdą z połówek jeszcze na dwie części, następnie posiekać w cienkie paski. Namoczone przez minimum 1 godz. borowiki pokroić w drobną kostkę. Wodę z moczenia możemy wykorzystać do przygotowania aromatycznego sosu. Parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Na patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzać masło, dodać cukinię i pora. Obsmażyć krótko ciągle mieszając, do momentu, kiedy warzywa puszczą sok. Dorzucić grzyby i dusić aż do odparowania całej wody. Doprawić, przestudzić i wymieszać z serami.

Rolada:

Na desce rozłożyć mięso, rozsmarować farsz zostawiając przy bokach wolne marginesy (ok. 2 cm). Chwycić rękami za dłuższy bok schabu, równo zwijać cały płat wraz z rozsmarowanym na nim nadzieniem. Roladę owinąć grubą nicią, aby nie rozleciał się podczas pieczenia.

Umieścić roladę w naczyniu żaroodpornym, podlać wodą i piec ok. 1 godz.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

Oceń mnie
3.9/5. Oddano 19 głosy.
ponad miesiąc temu
Skomentuj Dodaj opinię

Czas w minutach potrzebny na spalenie jednej porcji

Wykres składu

Wykres wartości energetycznej

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Zobacz również: