Rolada schabowa faszerowana cukinią i suszonymi borowikami
Pieczeń schabowa jest doskonałym pomysłem, gdy nie mamy czasu na codzienne zakupy i gotowanie. Wystarczy przyrządzić większy kawałek mięsa i przechowywać go w lodówce. Świetnie sprawdzi się również na zimno do kanapek. Nadzienie z dodatkiem suszonych borowików sprawia, że rolada jest wykwintna, a przy tym bardzo aromatyczna.
Schab surowy 1 kg
Sól 1 łyżeczka
Marynata:
Wino białe wytrawne 1/2 szklanki
Woda 1/2 szklanki
Oregano 1 łyżeczka
Tymianek 1 łyżeczka
Rozmaryn 1 łyżeczka
Majeranek 1 łyżeczka
Sos sojowy 1 łyżka
Ocet jabłkowy 3 łyżki
Czosnek 5 ząbków
Sól 1 łyżeczka
Pieprz czarny 1 łyżeczka
Nadzienie:
Cukinia 1 średnia sztuka
Por 1 średnia sztuka
Ser Mascarpone 1 łyżka
Parmezan 2 łyżki startego sera
Borowiki suszone 20 g
Masło Extra 1 łyżeczka
Sól do smaku
Dodatkowo:
Mocna nić do związania rolady
Sposób przygotowania:
Schab umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozciąć w taki sposób, aby otrzymać jak największy płat. Mięso natrzeć solą, przygotować marynatę.
Ząbki czosnku rozgnieść, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki marynaty wymieszać w garnku, w którym będzie się marynowało mięso. Schab zanurzyć w marynacie, przykryć i umieścić w lodówce na minimum 2–3 h, a najlepiej na 2–3 dni.
Nadzienie:
Cukinię zatrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora przeciąć wzdłuż na pół, a każdą z połówek jeszcze na dwie części, następnie posiekać w cienkie paski. Namoczone przez minimum 1 godz. borowiki pokroić w drobną kostkę. Wodę z moczenia możemy wykorzystać do przygotowania aromatycznego sosu. Parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Na patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzać masło, dodać cukinię i pora. Obsmażyć krótko ciągle mieszając, do momentu, kiedy warzywa puszczą sok. Dorzucić grzyby i dusić aż do odparowania całej wody. Doprawić, przestudzić i wymieszać z serami.
Rolada:
Na desce rozłożyć mięso, rozsmarować farsz zostawiając przy bokach wolne marginesy (ok. 2 cm). Chwycić rękami za dłuższy bok schabu, równo zwijać cały płat wraz z rozsmarowanym na nim nadzieniem. Roladę owinąć grubą nicią, aby nie rozleciał się podczas pieczenia.
Umieścić roladę w naczyniu żaroodpornym, podlać wodą i piec ok. 1 godz.