bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Produkty
  3. Wino białe wytrawne

Wino białe wytrawne

Kalorie: 66 kcal Białko: 1 kcal Tłuszcze: 0 kcal Węglowodany: 4 kcal

Białe wytrawne wino, spożywane w umiarkowanych ilościach, wspomaga nasz organizm, a przy tym doskonale smakuje. Podawane do posiłków  uwydatnia ich głęboki smak. Oczywiście, pod warunkiem, że wino jest dobrej jakości i nie powstało z resztek pozostałych po produkcji dobrego wina. Białe wino, wbrew nazwie, ma kolor przezroczysty z delikatnym odcieniem słomkowym, różowym lub herbacianym.

Wino białe powstaje z samego soku owoców (najczęściej winogron). Sok najpierw jest poddawany procesowi sedymentacji (samoczynne osadzanie się cząstek zanieczyszczeń), a później procesowi fermentacji. Następnie wino dojrzewa, które (w odróżnieniu od wina czerwonego) w tym samym naczyniu czy beczce, gdzie zachodziła fermentacja. Białe wino wytrawne jest mocne i aromatyczne w smaku, dość cierpkie i kwaskowate. Co ciekawe, odmian wina białego jest dużo więcej niż wina czerwonego.

Wino białe wytrawne – właściwości

Białe wino wytrawne ma wiele właściwości zdrowotnych. Choć powszechnie przyjmuje się, że alkohol szkodzi zdrowiu, pite z umiarem może pozytywnie wpłynąć na funkcjonowanie wielu narządów wewnętrznych. Wino wytrawne zawiera niewiele cukru, który pochodzi z naturalnego soku. W odróżnieniu od win słodkich nie jest ono sztucznie dosładzane. Lampka białego wina nie zawiera wiele kalorii i można sobie na nią pozwolić nawet będąc na diecie redukcyjnej. Szczególnie, że białe wytrawne wino ma właściwości moczopędne i pozwala na pozbycie się nadmiaru wody w organizmie. Wino wytrawne wspomaga również trawienie i poprawia pracę układu pokarmowego. Jest idealne do ciężkich i tłustych posiłków, gdyż ułatwia ich rozkładanie w żołądku i jelitach.

Wino białe wytrawne, podobnie jak wszystkie inne alkohole, zawiera etanol – jest go od około 9 do 18 procent objętości. Jednak poza etanolem w winie jest mnóstwo związków, które mają działanie prozdrowotne. Są to, między innymi: kwasy organiczne, garbniki i estry, witaminy A, C, H, PP oraz witaminy z grupy B. Spośród pierwiastków najwięcej jest fosforu i żelaza. Wino zawiera sporo polifenoli, które są naturalnymi antyoksydantami. Wspomagają pracę serca i układu krążenia, obniżają ciśnienie krwi oraz zmniejszają produkcję złego cholesterolu LDL. Wino białe korzystnie wpływa na prace nerek i pęcherza moczowego, ułatwiając wydalanie toksyn i zbędnych substancji. Regularne picie białego wina znacznie obniża ryzyko wystąpienia kamicy nerkowej.

Wino białe wytrawne – zastosowanie

Białe wino wytrawne doskonale smakuje lekko schłodzone, podawanie go w temperaturze pokojowej nie pozwala na wydobycie głębokiego smaku. Warto pamiętać jednak, pomimo wielu właściwości zdrowotnych, jest przede wszystkim napojem alkoholowym. Jego nadużywanie jest niewskazane, gdyż nadmiar wcale nie wpłynie korzystnie na zdrowie. Lampka wina do obiadu – jak najbardziej, ale regularne picie większych ilości to nienajlepszy pomysł.

Białe wytrawne wino można wykorzystać w kuchni do przygotowywania wielu dań – doskonale komponuje się z mięsem i rybami oraz owocami morza. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do sosów czy do mięsa podczas duszenia i pieczenia. Oczywiście, dodając wino należy zachować umiar – jego nadmiar może spowodować, że smak potrawy nie zostanie podkreślony, a zniwelowany.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
1/5 - (1 głosów)

Wykres składu

Wykres wartości energetycznej

Czas w minutach potrzebny na spalenie jednej porcji

Przepisy

Przepis na soczysty schab pieczony w ziołach

Artykuły

Wino z czarnego bzu. Właściwości, zastosowanie i niezawodny przepis

Wino na zdrowie – historia, kunszt produkcji i rodzaje tego aromatycznego trunku

©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
  • Bonavita.pl
  • Regulamin
  • Współpraca
  • Kontakt

Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.