Śledzie w jogurcie naturalnym – dietetyczna wersja śledzi w śmietanie
Wraz z nadchodzącymi świętami coraz częściej nachodzi nas ochota na typowe, tradycyjne śledzie w gęstej śmietanie. Niestety nie każdy może sobie na nie pozwolić ze względu na wysoką kaloryczność dania. Na szczęście nie musimy całkowicie z nich rezygnować, tłustą śmietanę wystarczy zastąpić jogurtem naturalnym, natomiast dodatek cukru zrekompensuje obecność słodkiego jabłka.
Śledź 500 g (matiasy)
Cebula 2 średnie sztuki
Jogurt naturalny „Grecki” 350 g
Majonez 1 łyżka
Musztarda 1 łyżeczka
Ocet jabłkowy 1 łyżka
Jabłko 1 twarda sztuka
Cytryna 1 łyżka soku
Sól do smaku
Pieprz czarny do smaku
Sposób przygotowania:
Matiasy opłukać i zalać zimną wodą. Moczyć w lodówce przez kilka godzin, najlepiej całą noc. Następnie śledzie osuszyć przy pomocy papierowego ręcznika i pokroić w paski o grubości około 2 cm.
Cebulę pokroić w półplasterki, lekko posolić i odstawić na 15 min. Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach i pokropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
Jogurt naturalny wymieszać z majonezem, musztardą, octem oraz startym jabłkiem i cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać śledzie i ponownie przemieszać, tym razem delikatnie.
Przechowywać w lodówce, najlepiej w zamkniętym słoiku. Najlepsze są drugiego dnia, kiedy wszystkie smaki się ze sobą połączą.