Śledzie w jogurcie naturalnym – dietetyczna wersja śledzi w śmietanie

366 kcal/porcję To jest łatwe Idealne na Kolacja porcji: 5
🕣 2 min czytania

Wraz z nadchodzącymi świętami coraz częściej nachodzi nas ochota na typowe, tradycyjne śledzie w gęstej śmietanie. Niestety nie każdy może sobie na nie pozwolić ze względu na wysoką kaloryczność dania. Na szczęście nie musimy całkowicie z nich rezygnować, tłustą śmietanę wystarczy zastąpić jogurtem naturalnym, natomiast dodatek cukru zrekompensuje obecność słodkiego jabłka.

SAMSUNG CSC

Składniki
🕣 2 min czytania

Śledź 500 g (matiasy)

Cebula 2 średnie sztuki

Jogurt naturalny „Grecki” 350 g

Majonez 1 łyżka

Musztarda 1 łyżeczka

Ocet jabłkowy 1 łyżka

Jabłko 1 twarda sztuka

Cytryna 1 łyżka soku

Sól do smaku

Pieprz czarny do smaku

0/5 (0 Reviews)

SAMSUNG CSC

Sposób przygotowania:

Matiasy opłukać i zalać zimną wodą. Moczyć w lodówce przez kilka godzin, najlepiej całą noc. Następnie śledzie osuszyć przy pomocy papierowego ręcznika i pokroić w paski o grubości około 2 cm.

Cebulę pokroić w półplasterki, lekko posolić i odstawić na 15 min. Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach i pokropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.

Jogurt naturalny wymieszać z majonezem, musztardą, octem oraz startym jabłkiem i cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać śledzie i ponownie przemieszać, tym razem delikatnie.

Przechowywać w lodówce, najlepiej w zamkniętym słoiku. Najlepsze są drugiego dnia, kiedy wszystkie smaki się ze sobą połączą.

SAMSUNG CSC

0/5 (0 Reviews)
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
1/5 - (1 głosów)
Autor artykułu:
Kozak Natalia
Kozak Natalia , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie miłośniczka kulinarnych eksperymentów.
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Opinie

  1. Właśnie jestem w trakcie przygotowywania śledzi.
    Przepis bardzio przypadl mi do gustu.

Napisz swoją opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *