Przepis na babeczki z kawałkami czekolady
Kto z nas nie lubi czekolady? Proste i szybkie w przygotowaniu babeczki z kawałkami czekolady to idealny pomysł na deser zarówno na co dzień, jak i od święta. W dodatku ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu.
Mąka owsiana 1,5 szklanki, 250 g
Kakao 16 % 0,5 szklanki, 50 g
Sól 1/4 łyżeczki
Soda oczyszczona 1 łyżeczka
Ksylitol 1/2 szklanki
Mleko 1,5% 1/2 szklanki
Woda 1/2 szklanki
Syrop klonowy 1/4 szklanki
Olej kokosowy 3 łyżki
Orzechy włoskie garść, 30 g
Czekolada gorzka 4 kostki
Jak przygotować babeczki z kawałkami czekolady
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Foremkę do muffinek wyłożyć kokilkami.
W dużej misce przesiać razem suche składniki: mąkę owsianą, kakao w proszku, sodę oczyszczoną i sól. Wymieszać.
Mleko i wodę podgrzać w garnku. Olej kokosowy rozpuścić. W osobnej misce połączyć wodę, mleko, olej kokosowy, ksylitol i syrop klonowy.
Do suchych składników dodać mokre. Dokładnie wymieszać.
Orzechy i czekoladę posiekać, dodać do ciasta, wymieszać.
Przygotowane ciasto przełożyć do foremek, wypełniając je do ¾ objętości. Piec przez 20 minut.
Wystudzić. Smacznego!
Dziękuję sklepowi internetowemu BioSklep za dostarczenie składników najwyższej jakości do przyrządzenia tego dania.
Zapraszam na mój Fanpage Pomorzanka na Kujawach