Zupa krem z pietruszki i dodatkiem rukoli

16 18 20

Zimowa aura zachęca nas do przygotowywania sycących i rozgrzewających zup krem. Szczególnie takich z dużą ilością czosnku i imbiru, który dodatkowo działa przeciwzapalnie, co jest szczególnie ważne w okresie przeziębień. Jako baza do zupy świetnie sprawdzi się mało doceniana pietruszka. Korzeń pietruszki dodaje słodyczy i cudownego aromatu, a ponadto bogaty jest w witaminy i minerały.

SAMSUNG CSC

Składniki

Pietruszka korzeń 0,5 kg (około 5 sztuk)

Seler 100g (1/4 sztuki)

Marchew 1/2 sztuki

Ziemniaki 200g (2 sztuki)

Imbir 1 łyżeczka startego korzenia

Cytryna sok z 1/4 sztuki

Czosnek 2 ząbki

Masło Extra 1 łyżeczka

Mleko 1,5% 1/2 szklanki

Kurkuma szczypta

Sól do smaku

Pieprz czarny do smaku

SAMSUNG CSC

Sposób przygotowania:

Na dnie garnka z grubym dnem roztopić masło. Przesmażyć krótko starty imbir oraz czosnek. Wrzucić oczyszczone, obrane i pokrojone na kawałki warzywa – pietruszkę, marchew, selera i ziemniaki. Całość krótko obsmażyć, doprawić solą i pieprzem, następnie wlać wodę i gotować do miękkości warzyw, około 30 min.

Po tym czasie do warzyw dolać mleko, doprawić szczyptą kurkumy, ewentualnie solą. Dodać sok wyciśnięty z połowy cytryny. Zawartość garnka zblendować. Można dolać więcej wody, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

Powstały krem z pietruszki rozlać na talerze. Na każdym talerzu położyć garść rukoli.

SAMSUNG CSC

 

Oceń mnie
3.9/5. Oddano 12 głosy.
ponad miesiąc temu
Skomentuj Dodaj opinię

Czas w minutach potrzebny na spalenie jednej porcji

Wykres składu

Wykres wartości energetycznej

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Zobacz również: