Zupa krem z pietruszki i dodatkiem rukoli

258/172 kcal/porcję To jest łatwe Idealne na Kolacja porcji: 2/3
🕣 2 min czytania

Zimowa aura zachęca nas do przygotowywania sycących i rozgrzewających zup krem. Szczególnie takich z dużą ilością czosnku i imbiru, który dodatkowo działa przeciwzapalnie, co jest szczególnie ważne w okresie przeziębień. Jako baza do zupy świetnie sprawdzi się mało doceniana pietruszka. Korzeń pietruszki dodaje słodyczy i cudownego aromatu, a ponadto bogaty jest w witaminy i minerały.

SAMSUNG CSC

Składniki
🕣 2 min czytania

Pietruszka korzeń 0,5 kg (około 5 sztuk)

Seler 100g (1/4 sztuki)

Marchew 1/2 sztuki

Ziemniaki 200g (2 sztuki)

Imbir 1 łyżeczka startego korzenia

Cytryna sok z 1/4 sztuki

Czosnek 2 ząbki

Masło Extra 1 łyżeczka

Mleko 1,5% 1/2 szklanki

Kurkuma szczypta

Sól do smaku

Pieprz czarny do smaku

0/5 (0 Reviews)

SAMSUNG CSC

Sposób przygotowania:

Na dnie garnka z grubym dnem roztopić masło. Przesmażyć krótko starty imbir oraz czosnek. Wrzucić oczyszczone, obrane i pokrojone na kawałki warzywa – pietruszkę, marchew, selera i ziemniaki. Całość krótko obsmażyć, doprawić solą i pieprzem, następnie wlać wodę i gotować do miękkości warzyw, około 30 min.

Po tym czasie do warzyw dolać mleko, doprawić szczyptą kurkumy, ewentualnie solą. Dodać sok wyciśnięty z połowy cytryny. Zawartość garnka zblendować. Można dolać więcej wody, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

Powstały krem z pietruszki rozlać na talerze. Na każdym talerzu położyć garść rukoli.

SAMSUNG CSC

 

0/5 (0 Reviews)
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Kozak Natalia
Kozak Natalia , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie miłośniczka kulinarnych eksperymentów.
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Napisz swoją opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *