Zupa krem z pietruszki i dodatkiem rukoli
Zimowa aura zachęca nas do przygotowywania sycących i rozgrzewających zup krem. Szczególnie takich z dużą ilością czosnku i imbiru, który dodatkowo działa przeciwzapalnie, co jest szczególnie ważne w okresie przeziębień. Jako baza do zupy świetnie sprawdzi się mało doceniana pietruszka. Korzeń pietruszki dodaje słodyczy i cudownego aromatu, a ponadto bogaty jest w witaminy i minerały.
Pietruszka korzeń 0,5 kg (około 5 sztuk)
Seler 100g (1/4 sztuki)
Marchew 1/2 sztuki
Ziemniaki 200g (2 sztuki)
Imbir 1 łyżeczka startego korzenia
Cytryna sok z 1/4 sztuki
Czosnek 2 ząbki
Masło Extra 1 łyżeczka
Mleko 1,5% 1/2 szklanki
Kurkuma szczypta
Sól do smaku
Pieprz czarny do smaku
Sposób przygotowania:
Na dnie garnka z grubym dnem roztopić masło. Przesmażyć krótko starty imbir oraz czosnek. Wrzucić oczyszczone, obrane i pokrojone na kawałki warzywa – pietruszkę, marchew, selera i ziemniaki. Całość krótko obsmażyć, doprawić solą i pieprzem, następnie wlać wodę i gotować do miękkości warzyw, około 30 min.
Po tym czasie do warzyw dolać mleko, doprawić szczyptą kurkumy, ewentualnie solą. Dodać sok wyciśnięty z połowy cytryny. Zawartość garnka zblendować. Można dolać więcej wody, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Powstały krem z pietruszki rozlać na talerze. Na każdym talerzu położyć garść rukoli.