Dieta w reumatoidalnym zapaleniu stawów – przykładowy jadłospis
Aktualizacja: 30 kwietnia, 2024
Reumatoidalne zapalenie stawów to najczęstsze schorzenie z kręgu reumatycznych. Choroba ta zazwyczaj dotyka osoby między 30 a 50 rokiem życia i zapada na nią trzykrotnie więcej kobiet. W leczeniu RZS dużą rolę odgrywa odpowiednio zbilansowana dieta. Niedobory wybranych składników odżywczych mogą powodować nasilenie stanu zapalnego. Również nadmiar innych składników nasili ból i pogłębi zapalenie.
Reumatoidalne zapalenie stawów
Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) jest jedną z układowych chorób tkanki łącznej. Jest przewlekłą, zapalną chorobą układu ruchu, która przebiega z okresami zaostrzeń i remisji. Schorzenie to ma charakter autoimmunologiczny, gdzie układ odpornościowy produkuje przeciwciała skierowane przeciw własnym tkankom. W wyniku przebiegającej choroby powstałe deformacje stawów zaburzają ich funkcje. Proces zapalny może także objąć naczynia krwionośne, a zmiany mogą pojawić się również w narządach wewnętrznych (wątroba, nerki, płuca).
Reumatoidalne zapalenie stawów – przyczyny
Dokładne przyczyny RZS nie są do końca sprecyzowane. Zdaniem specjalistów zasadnicze znaczenie ma układ immunologiczny. U osoby chorej na RZS komórki produkują przeciwciała przeciw własnym tkankom – jednym z takich przeciwciał jest czynnik reumatoidalny, którego obecność można stwierdzić we krwi większości chorych na to schorzenie.
Ponadto wyszczególniono inne czynniki, które ogrywają rolę w predyspozycji do RZS. Są to:
- czynniki genetyczne,
- silne przeżycia i emocje,
- długotrwały stres,
- znaczny wysiłek fizyczny,
- niezdrowy styl życia (palenie papierosów, otyłość, nadmierne picia kawy).
Reumatoidalne zapalenie stawów – objawy
Pierwszymi objawami choroby mogą być: uczucie znużenia, pocenie się, stany podgorączkowe, a także zmniejszenie apetytu i utrata wagi.
Charakterystyczne objawy świadczące o reumatoidalnym zapaleniu stawów to:
- silny ból i obrzęki stawów (szczególnie stawów palców rąk, nadgarstkowych, kolanowych,
- sztywność poranna, która utrudnia, a często nawet uniemożliwia wykonywanie najprostszych czynności,
- zwiększone ucieplenie i zaczerwienienie okolic okołostawowych,
- wyczuwalne zgrubienia podskórne (guzki),
- ogólne zmęczenie,
- brak apetytu,
- niewysoka gorączka,
- u niektórych osób pojawia się uczucie suchości w oczach i jamie ustnej.
Reumatoidalne zapalenie stawów – leczenie
Rozpoznaniem i leczeniem reumatoidalnego zapalenia stawów zajmuje się reumatolog. Niestety jest to choroba nieuleczalna, ale dzięki wykorzystaniu nowoczesnych metod można w znaczący sposób poprawić stan zdrowia chorego.
Kompleksowe leczenie RZS obejmuje:
- leczenie farmakologiczne, (leki zmniejszające objawy choroby – niesteroidowe lekiprzeciwzapalne, glikokortykosteroidy; leki modyfikujące przebieg choroby, biologiczne leki modyfikujące przebieg choroby),
- leczenie rehabilitacyjne,
- leczenie ortopedyczne,
- leczenie psychologiczne.
Zabiegi operacyjne mają na celu poprawę ruchomości stawów. Najczęściej wykonuje się synowektomię, czyli usunięcie przerośniętej błony maziowej oraz endoprotezoplastykę (wymianę stawu lub jego części).
Reumatoidalne zapalenie stawów – dieta
Dieta w chorobach tkanki łącznej powinna dostarczać niezbędnych substancji potrzebnych do budowy i regeneracji wszystkich struktur stawowych. Niedobory wybranych składników odżywczych w diecie mogą powodować nasilenie stanu zapalnego. Z kolei również i nadmiar innych składników nasili ból, zapalenie stawów oraz postęp zmian destrukcyjnych.
W żywieniu osób z chorobami tkanki łącznej szczególnie ważna jest odpowiednia podaż takich składników jak:
- Białko, które stanowi budulec chrząstki i struktur okołostawowych. Źródłem pełnowartościowego białka jest: mięso, mleko, przetwory mleczne. Nabiał stanowi doskonałe źródło wapnia, które wraz z fosforem stanowi podstawowy budulec kości. Białko zawarte jest również w ziarnach zbóż i roślinach strączkowych, które korzystnie wpływają na syntezę mazi stawowej. W diecie osób cierpiących na RZS uwzględnia się również pełnoziarniste i razowe pieczywo, niełuskany ryż, otręby, makarony z mąki razowej. Produkty zawierają dodatkowo błonnik, który jest cennym uzupełnieniem diety redukcyjnej w przypadku istniejącej otyłości.
- Nienansycone kwasy tłuszczowe z rodziny n-3 (omega-3), które są doskonałym czynnikiem zmniejszającym ryzyko rozwoju miażdżycy (u osób z RZS wzrasta ryzyko chorób sercowo-naczyniowych) i wpływają na poprawę ruchomości stawów. Bogatym źródłem NNKT są ryby – makrela, halibut, łosoś, sardynki, tuńczyk, śledź. Ponadto tłuste ryby dostarczają witaminy D działającej przeciwzapalnie. Osobom z RZS zaleca się regularne spożywanie ryb, najlepiej w ilości 150–200 g dziennie. Do diety warto włączyć również orzechy włoskie czy siemię lniane, które oprócz kwasów n-3 dostarczą nam witaminy E działającej przeciwzapalnie. Należy również pamiętać o spożywaniu olejów roślinnych – oliwy z oliwek, olej lniany, które zawierają kwas oleinowy poprawiający ruchomość stawów.
- Antyoksydanty, które hamują tworzenie się reaktywnych form tlenu syntetyzowanych w chorych stawach. Zapobiegają one również rozwojowi procesu zwyrodnieniowego i opóźniają starzenie się stawów. Z tego względu przy rematoidalnym zapaleniu stawów należy spożywać dużo owoców i warzyw. Szczególnie surowych czy krótkotrwale gotowanych, są one doskonałym źródłem witaminy C (niezbędna do syntezy kolagenu) i bioflawonoidów (neutralizują wolne rodniki). Źródło antyoksydantów – sałata, kapusta, marchew, ogórki, buraki, brokuły, seler, pietruszka, warzywa strączkowe, kiełki, borówka, czarna porzeczka, ciemny winogron, jagody, żurawina. Warto również pić soki owocowe i warzywne.
- Organiczne związki siarki, kwercytyna i allicyna obecne w czosnku i cebuli, działają przeciwzapalnie, ograniczają wytwarzanie leukotrienów i prostaglandyn powstających podczas stanu zapalnego tkanki łącznej. Dodatkowo związki te działają bakteriobójczo, przeciwzapalnie, żółciopędne, przeciwutleniająco, obniżają ciśnienie krwi.
- Ponadto bardzo dobrze jest stosować przyprawy, które posiadają właściwości przeciwzapalne, także przeciwbólowe, przeciwobrzękowe. Wspomagają również trawienie i dodatkowo korzystnie wpływają na przemianę materii. Do potraw dodajmy więc kurkumę, anyż, goździki, bazylię, imbir, chrzan, majeranek, miętę, szałwię czy cząber.
W chorobie RZS zaleca się spożywanie galaretek owocowych, galaret mięsnych i rybnych, gdyż są źródłem żelatyny ułatwiającej regenerację chorych stawów. Dietę warto również wzbogacić o chrząstkę rekina czy hydrolizaty kolegenu.
Jakich składników żywieniowych unikać?
W przypadku chorób tkanki łącznej należy ograniczyć ilość tłuszczów zwierzęcych, gdyż zmniejszają wydzielanie soku żołądkowego, co wpływa na wchłanianie białka (niezbędnego do odbudowy stawów). Ponadto tłuszcze zwierzęce zwiększają ryzyko wystąpienia miażdżycy i pośrednio utrudniają dostarczanie substancji odżywczych koniecznych do regeneracji struktur stawowych.
Cukry proste muszą być ograniczane w diecie chorego, jak również wysoko przetworzone węglowodany (mąka z wysokiego przemiału).
Z diety należy bezwzględnie wyeliminować fast-foody, chipsy, zupy z torebek itp., gdyż produkty tego typu sprzyjają tworzeniu się wolnych rodników szkodzących naszym stawom.
Ograniczyć należy również spożywanie produktów będących źródłem kwasu moczowego. Znaleźć go można w tłustych mięsach , konserwach mięsnych i rybnych, w szczawiu, rabarbarze, szpinaku, a także w roślinach strączkowych.
Nie zaleca się spożywania oleju kukurydzanego i słonecznikowego ze względu na dużą ilość kwasu arachidonowego należącego do rodziny n-6. Kwas ten spożywany w nadmiarze przyczynia się do powstania stanów zapalnych stawów, a wchodząc w te same szlaki metaboliczne co kwasy n-3, hamują ich korzystne oddziaływanie.
Takie używki jak kawa, herbata, alkohol również należy spożywać z dużym umiarem. Nasilają one utratę cennego wapnia i zmniejszają przyswajalność białka.
Podsumowując jeśli cierpisz na reumatoidalne zapalenie stawów:
1. Zjadaj codziennie co najmniej 5 porcji produktów zbożowych
1 porcja produktu zbożowego to np. 1 kromka chleba pełnoziarnistego lub 1 mała kajzerka, 3 łyżki ryżu, kaszy, makaronu, płatków, musli.
2. Zjadaj minimum 600 g dziennie warzyw
1 porcja warzyw odpowiada 100 gramom np. pomidor, duży kawałek ogórka, duża marchewka.
3. Codziennie zjadaj 2 porcje owoców
1 porcja to 1 duży owoc − (np. jabłko, gruszka) lub 2 mniejsze owoce (np. kiwi, brzoskwinie) lub 1-1,5 szklanki owoców sezonowych (truskawki, maliny, porzeczki).
4. Jedz 2–3 jaja tygodniowo
5. Produkty mięsne, drób, ryby, wędliny i zamienniki − zjadaj 1 porcję dzień.
6. Pij codziennie 6–8 szklanek płynów:
Wody mineralnej, herbaty zielonej lub herbaty owocowej, soków owocowych i warzywnych
7. Dziennie stosuj nie więcej niż 6 łyżeczek tłuszczu widocznego, najlepiej w formie oliwy i olejów
Reumatoidalne zapalenie stawów – przykładowy jadłospis
Śniadanie:
2 kromki chleba pełnoziarnistego, chudy biały ser, szczypiorek, listek sałaty, rzodkiewka, ogórek, szklanka świeżego soku z pomarańczy
II śniadanie:
Sałatka owocowa z dodatkiem orzechów, zielona herbata
Obiad:
Zupa krem z pietruszki, z dodatkiem świeżej rukoli
Filet z dorsza z brązowym ryżem, surówka z marchwi i kiszonej kapusty z dodatkiem oleju lnianego
Podwieczorek:
Sernik na jogurtach naturalnych z polewą truskawkową
Kolacja:
Pieczywo pełnoziarniste, pasta z czerwonej soczewicy, ciecierzycy i suszonymi pomidorami, herbata z hibiskusa
Oprócz prawidłowo zbilansowanej diety w terapii należy wziąć pod uwagę aktywność ruchową. Powinna być ona umiarkowana, nieobciążająca zmienionych chorobowo stawów. Odpowiednio dobrany trening przez doświadczonego specjalistę umożliwi zachowanie sprawności i prawidłowej funkcji stawów.
Literatura:
Małgorzata W. Kwiatkowska, RZS poradnik, Instytut Reumatologii w Warszawie.
Gawęcki J., Grzymisławski M., Żywienie człowieka zdrowego i chorego, Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2010.
U mnie na stawy sprawdził się sok z selera, kapusty i szpinaku. Piłem soki prawie codziennie i po krótkim czasie bóle minęły. Jednak dalej piję soki, bo zdrowie mi się w ogóle poprawiło i lepiej się czuję.
Dobry artykuł-ta dieta jest dość jasno objaśniona.
Czy tą dietą można też zapobiegać niewydolności nerek które są zagrożone przez zażywanie sterydów i methotreksatu ?