Zawartość “zdrowej” lodówki, czyli sztuka kupowania i wykorzystywania żywności

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 4 kwietnia, 2024

Lodówka przeciętnego Polaka jest źródłem jego problemów z ciężarem ciała i chorobami związanymi z nadwagą oraz otyłością. Wyposażona w zdrowe produkty lodówka jest kluczem do sukcesu i wprowadzenia zdrowych nawyków żywieniowych. Eliminując niezdrowe topione sery, dania wymagające jedynie podgrzania w mikrofalówce oraz słodkie desery i inne niewartościowe produkty, a następnie zastępując je zdrowszymi odpowiednikami, w szybki sposób możemy nauczyć się zdrowych zasad żywienia.

Prawidłowo wyposażona lodówka, powinna zawierać te produkty, które lubimy i umiemy wykorzystać przygotowując posiłki. Ponadto warto, aby były zdrowe i wartościowe, a ich wybór poprzedzony analizą składu umieszczonego na etykiecie. Mając w lodówce dobrej jakości produkty korzystnie wpływające na zdrowie, łatwiej unikniemy błędów żywieniowych podczas szybkiego przygotowywania posiłków.

Planując zakupy, na liście powinny znaleźć się produkty ze wszystkich grup żywieniowych, aby późniejsze posiłki były pełnowartościowe, syte i pożywne.

Zawartość “zdrowej” lodówki

Nabiał

Czyli, mleko, lekkie jogurty, serki homogenizowane lub jogurty greckie, maślanka, kefir i inne mleczne napoje fermentowane, bez żadnych dodatków smakowych, gdyż te możemy sami dołożyć do produktu w dowolnej ilości. Jogurt truskawkowy przygotowany w domu pełen będzie owoców świeżych i zdrowych, za to w produkcie gotowym, owoce zostają zastąpione syropami, aromatami i barwnikami spożywczymi. Ponadto w lodówce warto mieć opakowanie białego sera, najlepiej w wersji półtłustej. Twaróg jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka, wapnia i witaminy D3. Na bazie białego sera szybko przygotujemy twarożki i pasty do kanapek, mieszając go z różnymi dodatkami. W lodówce powinien znaleźć się również ser żółty, który zawiera zdecydowanie więcej wapnia w porównaniu do reszty produktów mlecznych. Należy jednak zwrócić uwagę na nazwę, powinna ona zawierać jego gatunek. Zdecydowanie unikać należy wyrobów seropodobnych, serków topionych i kanapkowych.

Mięso i wędliny

Są świetnym dodatkiem do kanapek, zapiekanek. Warto zastąpić tłuste wędliny i mięsa chudymi. Drobiowe, cielęce lub wieprzowe są dobrym źródłem protein oraz witamin z grupy B, jednocześnie charakteryzują się niską zawartością tłuszczów nasyconych.

Warzywa

Zaczynając od włoszczyzny składającej się z marchewki, pietruszki, selera oraz pora, po kolorową paprykę, cukinię, ogórki zielone i na sałatach kończąc. Warto mieć w lodówce pełen wachlarz różnorodnych warzyw, z których w kilka chwil można wyczarować smaczną sałatkę. Warzywa pokrojone w słupki sprawdzą się jako szybka i smaczna przekąska z jogurtowym dipem.

Sosy do potraw

W celu wzbogacenia smaku potraw dodajemy do nich różne sosy np. sojowy, ostry chilli czy musztardę i keczup. W kwestii doboru poszczególnych sosów najlepiej kierować się własnym upodobaniem, ale przede wszystkim składem danego produktu. W dobrych sklepach można znaleźć keczup czy musztardę bez konserwantów.

Mrożonki

Lodówka to miejsce, w którym przechowujemy nadmiary produktów lub gromadzimy zapasy na cały tydzień. Warto wyposażyć zamrażarkę w mrożone mieszanki warzywne i owocowe, mięsa oraz pieczywo. Dobrą alternatywą jest gotowanie większych ilości potraw, które następnie zapakowane w szczelne pojemniki, możemy śmiało umieścić w zamrażarce i wyciągnąć do odgrzania w razie potrzeby.

Poprawnie i zdrowo zaopatrzona lodówka ułatwi nam przygotowywanie pożywnych posiłków dla siebie i rodziny. Uchroni przed wyborem mało wartościowego dania do odgrzania, które pospiesznie zostało wrzucone do koszyka podczas zakupów. Warto w lodówce mieć produkty nabiałowe, mięsa, sery i wędliny. Ponadto warzywa i sosy o znanym nam składzie. Zamrażarkę, jako źródło produktów o przedłużonej trwałości, warto wyposażyć w mięsa i mieszanki mrożonych warzyw i owoców.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Martyna Jaros , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie pasjonatka zdrowego stylu życia z zamiłowaniem do poznawania składu i sposobu produkcji żywności, a także jej wpływu na organizm człowieka.
Dodaj do ulubionych