Owsianka – najlepsze śniadanie w okresie jesienno-zimowym
Aktualizacja: 3 kwietnia, 2024
Owsiankę przyrządzały już nasze prababcie i babcie na wiele ciekawych sposobów. Same płatki owsiane można użyć do koktajli, puddingów czy do robienia ciasteczek zbożowych. Serwowanie ich na pierwszy posiłek dnia sprawia, że dostarczają nam węglowodanów złożonych, które powoli uwalniają energię w naszym organizmie. Nie powodują przez to wysokich skoków glukozy we krwi.
Płatki owsiane – wartości odżywcze
Owsianka bogata jest w błonnik pokarmowy, który pęczniejąc w naszych jelitach, daje uczucie syto<span/home/poradniksp/domains/poradniksportowy.pl/public_html/>ci przez długi czas. Wówczas łatwiej możemy uniknąć podjadania niezdrowych przekąsek między posiłkami, co nie sprzyja naszej sylwetce. Ponadto jest źródłem minerałów takich jak cynk, potas, żelazo, wapń, magnez oraz witaminy E i witaminy z grupy B (B1, B2, PP).
Owsiankę można wzbogacić o dodatkowe składniki, dzięki czemu powiększy się spektrum jej wartości zdrowotnych. Mogą to być: orzechy, mleko, przyprawy (cynamon, wanilia), owoce, masło, miód czy nasiona. Możliwości jest bardzo wiele. Warto znaleźć swoją ulubioną wersję i spożywać ją ze smakiem każdego poranka. W tym artykule zaproponujemy dwie wersje owsianki, które idealnie się sprawdzą na jesienno-zimowe śniadanie.
Owsianka – przepisy
Owsianka z masłem orzechowym i bananem
Ten rodzaj owsianki jest idealny na mroźne dni, kiedy nasz organizm potrzebuje dużo energii po to, aby wytwarzać ciepło. Owsianka ta, dzięki zawartości banana i masła orzechowego stanowi wyjątkowo energetyczne danie, które świetnie sprawdzi się przed pracą, czy szkołą. Masło orzechowe dostarczy nienasyconych kwasów tłuszczowych, których mózg potrzebuje do koncentracji. Banan zawiera duże ilości potasu i magnezu, które zmniejszą naszą podatność na stres.
Składniki na jedną porcję:
- 6 łyżek płatków owsianych
- 3/4 szklanki mleka krowiego/roślinnego
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 mały banan
Wykonanie: suche płatki owsiane wrzucamy do garnka, zalewamy mlekiem i gotujemy do momentu spokojnego wrzenia. Wyłączamy palnik, dodajemy pokrojonego w plastry banana i zostawiamy na 5 minut pod przykryciem. Owsianka w tym czasie mięknie. Po odczekaniu, dodajemy łyżkę masła orzechowego, łyżeczkę miodu oraz odrobinę soli. Owsianka jest gotowa do zjedzenia.
Owsianka z pomarańczami, gruszką i migdałami
Posiłek ten wzbogacony owocami, dostarczy dużą ilość błonnika, co sprawi, że nie będziemy odczuwać głodu przez długi czas. Witamina C zawarta w pomarańczy wzmocni nasz układ odpornościowy i wspomoże obronę organizmu przed infekcjami. Migdały dodadzą smacznego akcentu owsiance, cennych witamin (E, B2) oraz nienasyconych tłuszczów, które dają więcej energii niż węglowodany.
Składniki na 1 porcję:
- 6 łyżek płatków owsianych
- 1 dojrzała gruszka
- 1/2 szklanki mleka krowiego/roślinnego
- 1 pomarańcza
- 5 migdałów
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka masła
Wykonanie: suche płatki owsiane wsypujemy do garnka, zalewamy mlekiem oraz sokiem z wyciśniętej połówki pomarańczy. Drugą połówkę obieramy i kroimy w małe kawałki. Owsiankę gotujemy do wrzenia, następnie wyłączamy i zostawiamy na 5 minut pod przykryciem. W tym czasie ścieramy nieobraną, dobrze umytą gruszkę na tarce i dodajemy do owsianki razem z pokrojoną pomarańczą. Wrzucamy migdały, dodajemy masło oraz miód i mieszamy. Owsianka jest gotowa do spożycia. Smacznego!
Spożywanie owsianki na śniadanie to idealny początek dnia. Spośród wielu propozycji warto wybrać te, które odpowiadają nam najbardziej i zjadać ze smakiem każdego poranka. Inną propozycję na śniadanie mogą być domowe musli. To kolejna niezwykle bogata w składniki odżywcze propozycja na śniadanie.