bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Owies zwyczajny – właściwości. Czy owies zawiera gluten?

Owies zwyczajny – właściwości. Czy owies zawiera gluten?

owies właściwości
🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 8 kwietnia, 2024

Owies zwyczajny jest to gatunek zbóż należący do rodziny wiechlinowatych. Uprawiany powszechnie w strefie umiarkowanej Eurazji oraz Ameryki Północnej. Został udomowiony przez człowieka w czasach prehistorycznych, około 6000 lat temu. Wyprodukowane w Polsce ziarno owsa w 80% przeznacza się na paszę, w 15% na materiał siewny, resztę na cele konsumpcyjne: mąka owsiana, płatki owsiane, kasze, otręby. Ze względu na uwarunkowania klimatyczne jego zbiory przypadają na przełom lipca i sierpnia. Zawiera wiele składników odżywczych, jest bogatym źródłem białka, składników mineralnych, m.in. wapnia, magnezu, potasu, żelaza oraz witamin z grupy B.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Owies zwyczajny
  • Owies – właściwości
  • Czy owies zawiera gluten?

Owies zwyczajny

Owies można zaliczyć do najzdrowszych ziaren na świecie. Są pełnoziarnistym i doskonałym źródłem ważnych dla zdrowia składników. Dzięki zawartości m.in. minerałów, lipidów,

B-glukanów, flawonoidów owies jest uznawany za środek leczniczy o różnorodnym działaniu farmakologicznym. Obniża poziom złego cholesterolu, działa przeciwzapalnie i zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Składniki przeciwutleniające występujące w owsie obejmują witaminę E, związki fenolowe, kwasy fitynowe, sterole i flawonoidy. Mimo że niektóre z przeciwutleniaczy w owsie są nietrwałe termicznie, większość z nich jest stabilna, co okazuje się wielką zaletą, ponieważ komercyjne produkty owsiane są często poddawane obróbce cieplnej.

Owies – właściwości

Polecany dla osób na diecie redukcyjnej  

Dzięki zawartości błonnika pokarmowego owies zwiększa uczucie sytości. Działa korzystnie na układ trawienny, przyspiesza metabolizm, zapobiegając zaparciom. Udowodniono również, iż u osób, spożywających produkty pełnoziarniste częściej występuje prawidłowy wskaźnik masy ciała (BMI), tym samym rzadziej nadwaga lub otyłość. Spożycie owsa przez dzieci wiązało się z większą ilością składników odżywczych w codziennym jadłospisie oraz lepszą jakością diety. [2]

Obniża poziom cholesterolu we krwi

Podwyższony poziom cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL (o niskiej gęstości) uważany jest za główny czynnik ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Β-glukan owsa, czyli rozpuszczalny błonnik pokarmowy, który znajduje się w ściankach owsa, wzbudził znaczne zainteresowanie ze względu na właściwości obniżające poziom cholesterolu. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) zatwierdziła oświadczenie zdrowotne dotyczące B-glukanu z owsa w celu zmniejszenia stężenia cholesterolu w osoczu i ryzyka chorób serca 1997 roku. Badania wykazują, że średnie spożycie owsa wiąże się odpowiednio z 5% i 7% redukcją poziomu cholesterolu całkowitego i LDL. 

Obniża poziom ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2

Zmniejszenie poposiłkowej odpowiedzi na glukozę ma potencjalnie duże znaczenie dla zdrowia publicznego. Niski indeks glikemiczny lub żywność o wysokiej zawartości błonnika są związane ze zmniejszonym ryzykiem zachorowań na cukrzycę. Owies pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi, dlatego też jest polecany dla diabetyków. Wysoka zawartość błonnika oraz beta-glukanu opóźnia spadek poziomu cukru we krwi przed posiłkiem i spowalnia jego wzrost po posiłku. W badaniach wykazano korzystny wpływ spożycia owsa na kontrolę glikemii u pacjentów z cukrzycą typu 2. W jedynym z nich owsianka znacznie zmniejszyła ostrą poposiłkową odpowiedź glukozy w porównaniu z posiłkiem kontrolnym [3].

Obniża ciśnienie krwi i zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym

W artykule opublikowanym w “American Journal of Clinical Nutrition” stwierdzono, że dieta zawierająca dużo produktów pełnoziarnistych (np. owies) jest równie skuteczna, jak przyjmowanie leków na obniżenie ciśnienia krwi. Wykazano, iż codzienne spożycie trzech porcji żywności z pełnych ziaren może znacząco zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych u osób w średnim wieku, głównie poprzez mechanizmy obniżające ciśnienie [4].

Działanie przeciwnowotworowe

Ziarno owsa jest bogate w antyoksydanty, które m.in. neutralizują wolne rodniki (przyczyniają się one do starzenia organizmu i powstawania nowotworów złośliwych). Ważnymi antyoksydantami są m.in. Avenatramidy, obecne jedynie w owsie. Zmniejszają stany zapalne i regulują ciśnienie krwi.

Naukowcy z Wielkiej Brytanii i Holandii zgromadzili opublikowane dane, które obejmowały prawie 2 miliony osób, aby ocenić czy dieta wysokobłonnikowa (głównie produkty z pełnego ziarna i płatków owsianych) jest powiązana z niższym ryzykiem raka jelita grubego. Badanie wykazało, że na każde dodatkowe 10 g. dziennie w diecie, występuje 10% zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka jelita grubego

Czy owies zawiera gluten?

Dieta bezglutenowa została opracowana dla osób cierpiących na celiakię, alergię bądź przejściową nadwrażliwość na gluten. Polega ona na całkowitej eliminacji z jadłospisu produktów zawierających tę substancję. Gluten natomiast to mieszanina białek roślinnych występujących naturalnie w ziarnach zbóż, takich jak pszenica (gliadyna), żyto (sekalina) oraz jęczmień (hordeina). Znajduje się we wszelkich przetworach oraz produktach zawierających te zboża.

Owies nie zawiera glutenu. Jednak to, czy powinien być objęty dietą bezglutenową jest przedmiotem debaty od pół wieku. Większość badaczy twierdzi, iż jego umiarkowane spożycie jest bezpieczne dla osób z celiakią. Istnieją jednak obawy, że nawet, jeśli owies sam w sobie jest bezpieczny, może być skażony pszenicą, żytem lub jęczmieniem, na skutek kontaktu z innymi zbożami podczas zbiorów, transportu, przechowywania czy produkcji przetworów zbożowych takich jak mąka, kasza, płatki czy otręby. Niestety nie wiadomo, w jakim stopniu zanieczyszczenie komercyjnych produktów owsianych ma miejsce, dlatego też należy obserwować reakcje organizmu na dany produkt oraz systematycznie kontrolować swój stan zdrowia.

Owies można uznać, za cenne źródło ważnych dla zdrowia składników odżywczych, dlatego też samo zboże oraz jego przetwory powinny pojawić się, jako niezbędny element codziennej diety każdego człowieka. Jako źródło błonnika poprawi stan zdrowia oraz zmniejszy ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych.

 

Literatura:

  1. Jasińska Z., Kotecki A. Szczegółowa uprawa roślin tom I, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, 2003
  2. Carol E. O’Neil, Theresa A, Nicklas , Victor L, Fulgoni, III, Maureen A. DiRienzo. Cooked oatmeal consumption is associated with better diet quality, better nutrient intakes, and reduced risk for central adiposity and obesity in children 2–18 years: NHANES 2001–2010. Food Nutr Res. 2015; 59:10
  3. Qingtao Hou , Yun Li ,  Ling Li , Gaiping Cheng , Xin Sun , Sheyu Li , Haoming Tian. The Metabolic Effects of Oats Intake in Patients with Type 2 Diabetes: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients . 2015 Dec; 7(12): 10369–10387.
  4. Paula Tighe, Garry Duthie, Nicholas Vaughan, Julie Brittenden,William G Simpson, Susan Duthie, William Mutch, Klaus Wahle, Graham Horgan, Frank Thies. Effect of increased consumption of whole-grain foods on blood pressure and other cardiovascular risk markers in healthy middle-aged persons: a randomized controlled trial. 2010 American Society for Nutrition
  5. Othman RA, Moghadasian MH , Jones PJ . Cholesterol-lowering effects of oat B-glucan. Nutr Rev. 2011 Jun;69(6):299-309
  6. Rebello CJ , Chu YF , Johnson WD , Martin CK , Han H , Bordenave N , Shi Y , O’Shea M , Greenway FL. The role of meal viscosity and oat β-glucan characteristics in human appetite control: a randomized crossover trial. Nutr J. 2014 May 28;13:49. 
  7. Kristensen M, Jensen MG . Dietary fibres in the regulation of appetite and food intake. Importance of viscosity. Appetite. 2011 Feb;56(1):65-70.
  8. Nazare JA 1 , Normand S , Oste Triantafyllou A , Brac de la Perrière A , Desage M , Laville M . Modulation of the postprandial phase by beta-glucan in overweight subjects: effects on glucose and insulin kinetics. Mol Nutr Food Res. 2009 Mar;53(3):361-9
  9. Tapola N, Karvonen H , Niskanen L , Mikola M , Sarkkinen E. Glycemic responses of oat bran products in type 2 diabetic patients. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2005 Aug;15(4):255-61.
  10. http://www.bmj.com/content/343/bmj.d6617
  11. Sur R, Nigam A, Grote D, Liebel F, Southall MD. Avenanthramides, polyphenols from oats, exhibit anti-inflammatory and anti-itch activity. Arch Dermatol Res. 2008 Nov;300(10):569-74
  12. Thompson T .Oats and the gluten-free diet. J Am Diet Assoc. 2003 Mar;103(3):376-9.
  13. Haboubi NY , Taylor S , Jones S. Coeliac disease and oats: a systematic review. Postgrad Med J. 2006 Oct;82(972):672-8.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Katarzyna Urbańska
Katarzyna Urbańska , Dyplomowany dietetyk kliniczny. Uwielbia gotować, udowadniając, że zdrowe jedzenie może być pyszne!
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
Co to jest gluten, produkty bezglutenowe, celiakia, alergia na gluten
gluten

Gluten – źródła, uczulenie, produkty…

Gluten a wraz z nim pszenica ostatnio zyskują złą sławę. Jeszcze do niedawna na diecie bezglutenowej były tylko osoby cierpiące na celiakię. Obecnie dietę wolną od tego białka stosują też… Czytaj dalej...
chleb bezglutenowy przepis mąki bezglutenowe

Chleb bezglutenowy – przepis. Mąki…

W związku z coraz częściej rozpoznawaną celiakią wśród społeczności, powszechniejsze stają się także mąki bezglutenowe i produkty, które można przygotować z ich wykorzystaniem. Ze względu na to, iż chleb jest… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > Produkty zbożowe

    błonnik Dieta bezglutenowa gluten produkty bezglutenowe Produkty zbożowe
    Produkty zbożowe

    Samopsza – właściwości. Mąka z pszenicy samopszy

    Produkty zbożowe

    Płaskurka – właściwości. Mąka i otręby z płaskurki

    Produkty zbożowe

    Właściwości czarnego ryżu. Jak gotować czarny ryż?

    produkty bezglutenowe

    Płatki ryżowe – właściwości, przepisy. Jak gotować płatki ryżowe?

    mleko gryczane właściwości

    7 zdrowotnych właściwości mleka gryczanego

    mleko jaglane właściwości
    2

    7 zdrowotnych właściwości mleka jaglanego

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.