logo_bonavita_pl
Menu Close
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
Facebook
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
logo_bonavita_pl
Facebook
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Owies zwyczajny – właściwości. Czy owies zawiera gluten?

Owies zwyczajny – właściwości. Czy owies zawiera gluten?

owies właściwości
🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 8 kwietnia, 2024

Owies zwyczajny jest to gatunek zbóż należący do rodziny wiechlinowatych. Uprawiany powszechnie w strefie umiarkowanej Eurazji oraz Ameryki Północnej. Został udomowiony przez człowieka w czasach prehistorycznych, około 6000 lat temu. Wyprodukowane w Polsce ziarno owsa w 80% przeznacza się na paszę, w 15% na materiał siewny, resztę na cele konsumpcyjne: mąka owsiana, płatki owsiane, kasze, otręby. Ze względu na uwarunkowania klimatyczne jego zbiory przypadają na przełom lipca i sierpnia. Zawiera wiele składników odżywczych, jest bogatym źródłem białka, składników mineralnych, m.in. wapnia, magnezu, potasu, żelaza oraz witamin z grupy B.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Owies zwyczajny
  • Owies – właściwości
  • Czy owies zawiera gluten?

Owies zwyczajny

Owies można zaliczyć do najzdrowszych ziaren na świecie. Są pełnoziarnistym i doskonałym źródłem ważnych dla zdrowia składników. Dzięki zawartości m.in. minerałów, lipidów,

B-glukanów, flawonoidów owies jest uznawany za środek leczniczy o różnorodnym działaniu farmakologicznym. Obniża poziom złego cholesterolu, działa przeciwzapalnie i zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Składniki przeciwutleniające występujące w owsie obejmują witaminę E, związki fenolowe, kwasy fitynowe, sterole i flawonoidy. Mimo że niektóre z przeciwutleniaczy w owsie są nietrwałe termicznie, większość z nich jest stabilna, co okazuje się wielką zaletą, ponieważ komercyjne produkty owsiane są często poddawane obróbce cieplnej.

Owies – właściwości

Polecany dla osób na diecie redukcyjnej  

Dzięki zawartości błonnika pokarmowego owies zwiększa uczucie sytości. Działa korzystnie na układ trawienny, przyspiesza metabolizm, zapobiegając zaparciom. Udowodniono również, iż u osób, spożywających produkty pełnoziarniste częściej występuje prawidłowy wskaźnik masy ciała (BMI), tym samym rzadziej nadwaga lub otyłość. Spożycie owsa przez dzieci wiązało się z większą ilością składników odżywczych w codziennym jadłospisie oraz lepszą jakością diety. [2]

Obniża poziom cholesterolu we krwi

Podwyższony poziom cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL (o niskiej gęstości) uważany jest za główny czynnik ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Β-glukan owsa, czyli rozpuszczalny błonnik pokarmowy, który znajduje się w ściankach owsa, wzbudził znaczne zainteresowanie ze względu na właściwości obniżające poziom cholesterolu. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) zatwierdziła oświadczenie zdrowotne dotyczące B-glukanu z owsa w celu zmniejszenia stężenia cholesterolu w osoczu i ryzyka chorób serca 1997 roku. Badania wykazują, że średnie spożycie owsa wiąże się odpowiednio z 5% i 7% redukcją poziomu cholesterolu całkowitego i LDL. 

Obniża poziom ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2

Zmniejszenie poposiłkowej odpowiedzi na glukozę ma potencjalnie duże znaczenie dla zdrowia publicznego. Niski indeks glikemiczny lub żywność o wysokiej zawartości błonnika są związane ze zmniejszonym ryzykiem zachorowań na cukrzycę. Owies pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi, dlatego też jest polecany dla diabetyków. Wysoka zawartość błonnika oraz beta-glukanu opóźnia spadek poziomu cukru we krwi przed posiłkiem i spowalnia jego wzrost po posiłku. W badaniach wykazano korzystny wpływ spożycia owsa na kontrolę glikemii u pacjentów z cukrzycą typu 2. W jedynym z nich owsianka znacznie zmniejszyła ostrą poposiłkową odpowiedź glukozy w porównaniu z posiłkiem kontrolnym [3].

Obniża ciśnienie krwi i zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym

W artykule opublikowanym w “American Journal of Clinical Nutrition” stwierdzono, że dieta zawierająca dużo produktów pełnoziarnistych (np. owies) jest równie skuteczna, jak przyjmowanie leków na obniżenie ciśnienia krwi. Wykazano, iż codzienne spożycie trzech porcji żywności z pełnych ziaren może znacząco zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych u osób w średnim wieku, głównie poprzez mechanizmy obniżające ciśnienie [4].

Działanie przeciwnowotworowe

Ziarno owsa jest bogate w antyoksydanty, które m.in. neutralizują wolne rodniki (przyczyniają się one do starzenia organizmu i powstawania nowotworów złośliwych). Ważnymi antyoksydantami są m.in. Avenatramidy, obecne jedynie w owsie. Zmniejszają stany zapalne i regulują ciśnienie krwi.

Naukowcy z Wielkiej Brytanii i Holandii zgromadzili opublikowane dane, które obejmowały prawie 2 miliony osób, aby ocenić czy dieta wysokobłonnikowa (głównie produkty z pełnego ziarna i płatków owsianych) jest powiązana z niższym ryzykiem raka jelita grubego. Badanie wykazało, że na każde dodatkowe 10 g. dziennie w diecie, występuje 10% zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka jelita grubego

Czy owies zawiera gluten?

Dieta bezglutenowa została opracowana dla osób cierpiących na celiakię, alergię bądź przejściową nadwrażliwość na gluten. Polega ona na całkowitej eliminacji z jadłospisu produktów zawierających tę substancję. Gluten natomiast to mieszanina białek roślinnych występujących naturalnie w ziarnach zbóż, takich jak pszenica (gliadyna), żyto (sekalina) oraz jęczmień (hordeina). Znajduje się we wszelkich przetworach oraz produktach zawierających te zboża.

Owies nie zawiera glutenu. Jednak to, czy powinien być objęty dietą bezglutenową jest przedmiotem debaty od pół wieku. Większość badaczy twierdzi, iż jego umiarkowane spożycie jest bezpieczne dla osób z celiakią. Istnieją jednak obawy, że nawet, jeśli owies sam w sobie jest bezpieczny, może być skażony pszenicą, żytem lub jęczmieniem, na skutek kontaktu z innymi zbożami podczas zbiorów, transportu, przechowywania czy produkcji przetworów zbożowych takich jak mąka, kasza, płatki czy otręby. Niestety nie wiadomo, w jakim stopniu zanieczyszczenie komercyjnych produktów owsianych ma miejsce, dlatego też należy obserwować reakcje organizmu na dany produkt oraz systematycznie kontrolować swój stan zdrowia.

Owies można uznać, za cenne źródło ważnych dla zdrowia składników odżywczych, dlatego też samo zboże oraz jego przetwory powinny pojawić się, jako niezbędny element codziennej diety każdego człowieka. Jako źródło błonnika poprawi stan zdrowia oraz zmniejszy ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych.

 

Literatura:

  1. Jasińska Z., Kotecki A. Szczegółowa uprawa roślin tom I, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, 2003
  2. Carol E. O’Neil, Theresa A, Nicklas , Victor L, Fulgoni, III, Maureen A. DiRienzo. Cooked oatmeal consumption is associated with better diet quality, better nutrient intakes, and reduced risk for central adiposity and obesity in children 2–18 years: NHANES 2001–2010. Food Nutr Res. 2015; 59:10
  3. Qingtao Hou , Yun Li ,  Ling Li , Gaiping Cheng , Xin Sun , Sheyu Li , Haoming Tian. The Metabolic Effects of Oats Intake in Patients with Type 2 Diabetes: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients . 2015 Dec; 7(12): 10369–10387.
  4. Paula Tighe, Garry Duthie, Nicholas Vaughan, Julie Brittenden,William G Simpson, Susan Duthie, William Mutch, Klaus Wahle, Graham Horgan, Frank Thies. Effect of increased consumption of whole-grain foods on blood pressure and other cardiovascular risk markers in healthy middle-aged persons: a randomized controlled trial. 2010 American Society for Nutrition
  5. Othman RA, Moghadasian MH , Jones PJ . Cholesterol-lowering effects of oat B-glucan. Nutr Rev. 2011 Jun;69(6):299-309
  6. Rebello CJ , Chu YF , Johnson WD , Martin CK , Han H , Bordenave N , Shi Y , O’Shea M , Greenway FL. The role of meal viscosity and oat β-glucan characteristics in human appetite control: a randomized crossover trial. Nutr J. 2014 May 28;13:49. 
  7. Kristensen M, Jensen MG . Dietary fibres in the regulation of appetite and food intake. Importance of viscosity. Appetite. 2011 Feb;56(1):65-70.
  8. Nazare JA 1 , Normand S , Oste Triantafyllou A , Brac de la Perrière A , Desage M , Laville M . Modulation of the postprandial phase by beta-glucan in overweight subjects: effects on glucose and insulin kinetics. Mol Nutr Food Res. 2009 Mar;53(3):361-9
  9. Tapola N, Karvonen H , Niskanen L , Mikola M , Sarkkinen E. Glycemic responses of oat bran products in type 2 diabetic patients. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2005 Aug;15(4):255-61.
  10. http://www.bmj.com/content/343/bmj.d6617
  11. Sur R, Nigam A, Grote D, Liebel F, Southall MD. Avenanthramides, polyphenols from oats, exhibit anti-inflammatory and anti-itch activity. Arch Dermatol Res. 2008 Nov;300(10):569-74
  12. Thompson T .Oats and the gluten-free diet. J Am Diet Assoc. 2003 Mar;103(3):376-9.
  13. Haboubi NY , Taylor S , Jones S. Coeliac disease and oats: a systematic review. Postgrad Med J. 2006 Oct;82(972):672-8.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Katarzyna Urbańska
Katarzyna Urbańska , Dyplomowany dietetyk kliniczny. Uwielbia gotować, udowadniając, że zdrowe jedzenie może być pyszne!
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
Co to jest gluten, produkty bezglutenowe, celiakia, alergia na gluten

Gluten – źródła, uczulenie, produkty…

Gluten a wraz z nim pszenica ostatnio zyskują złą sławę. Jeszcze do niedawna na diecie bezglutenowej były tylko osoby cierpiące na celiakię. Obecnie dietę wolną od tego białka stosują też… Czytaj dalej...
chleb bezglutenowy przepis mąki bezglutenowe

Chleb bezglutenowy – przepis. Mąki…

W związku z coraz częściej rozpoznawaną celiakią wśród społeczności, powszechniejsze stają się także mąki bezglutenowe i produkty, które można przygotować z ich wykorzystaniem. Ze względu na to, iż chleb jest… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Chałwa i bita śmietana – słodki hit na dziecięce przyjęcie
Wars kontra domowy prowiant – co wybrać na podróż koleją?
kawa rzemieślnicza
Palarnia kawy rzemieślniczej – klucz do idealnej filiżanki
Jak zrobić domową pizzę jak z włoskiej restauracji?
Dieta Low FODMAP IBS i SIBO
Dieta Low FODMAP pod lupą. Co trzeba o niej wiedzieć?
Dieta niemowlaka – co warto dodać, by wspierać jego rozwój i odporność?
Zrównoważone odżywianie w praktyce – co powinno znaleźć się na talerzu? (Artykuł sponsorowany)
Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > Produkty zbożowe

    Dieta bezglutenowa Produkty zbożowe
    Produkty zbożowe

    Samopsza – właściwości. Mąka z pszenicy samopszy

    Produkty zbożowe

    Płaskurka – właściwości. Mąka i otręby z płaskurki

    Produkty zbożowe

    Właściwości czarnego ryżu. Jak gotować czarny ryż?

    Płatki ryżowe – właściwości, przepisy. Jak gotować płatki ryżowe?

    mleko gryczane właściwości

    7 zdrowotnych właściwości mleka gryczanego

    mleko jaglane właściwości
    2

    7 zdrowotnych właściwości mleka jaglanego