Olej sezamowy – właściwości, przepisy. Olej sezamowy w kosmetyce
Olej sezamowy posiada silne właściwości przeciwutleniające, nawilżające oraz kojące, co w połączeniu z wyjątkowym smakiem i orzechowym aromatem sprawia, że jest to produkt polecany do stosowania w pielęgnacji ciała, włosów oraz powiększania wartości odżywczej przygotowywanych potraw.
Olej sezamowy
Olej sezamowy uzyskiwany jest w wyniku tłoczenia płynnego tłuszczu z oleistych nasion sezamowych. Bardziej korzystnym dla zdrowia jest olej tłoczony na zimno, ponieważ posiada większą ilość wartościowych składników takich jak nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-9 i omega-6, fitosterole oraz witaminę E. Olej sezamowy charakteryzuje się jasno słomkową barwą oraz orzechowym smakiem i aromatem.
Właściwości oleju sezamowego
Dwie łyżeczki oleju sezamowego spożywane każdego dnia, dostarczają organizmowi wystarczającej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych! Stosunek kwasów omega-6 do omega-3 w oleju sezamowym nie jest optymalny, jednak jako element zbilansowanej diety z pewnością przyniesie nam wiele zdrowotnych korzyści. Na uwagę zasługuje również duża zawartość kwasów jednonienasyconych, sprzyjających utrzymaniu prawidłowych proporcji cholesterolu we krwi. W oleju sezamowym znajduje się ponadto niewielka ilość pierwiastków śladowych takich jak wapń, fosfor, żelazo oraz magnez, co tłuszcz zawdzięcza surowcowi, z którego powstał, czyli nasionom sezamu.
Olej sezamowy charakteryzuje się silnymi właściwościami przeciwutleniającymi, co w głównej mierze zawdzięcza zawartości dwóch substancji: sezamol oraz alfa tokoferol. W badaniu Szajdek i Borowskiej (2004), spośród ocenianych tłuszczów roślinnych, najwyższą zawartość tokoferolu (witamina E) stwierdzono m.in. w oleju sezamowym. Obecność w omawianym tłuszczu wymienionych substancji zwiększa trwałość oleju poprzez zapobieganie procesom utleniania nienasyconych kwasów tłuszczowych i zachowanie prozdrowotnych składników w nim zawartych. Spożywając nawet niewielką ilość tego oleju, dostarczamy do organizmu bombę silnych antyoksydantów niwelujących wolne rodniki wytwarzane w procesach metabolicznych zachodzących w organizmie. Nadmierna ilość wolnych rodników nie jest korzystna dla organizmu, gdyż przyczynia się do rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, miażdżycy i chorób cywilizacyjnych oraz sprzyja starzeniu się skóry. W wyniku wzmożonej aktywności fizycznej, dochodzi do nasilenia procesów metabolicznych z wykorzystaniem energii czemu sprzyja nowotworzenie wolnych rodników. Reaktywne formy tlenu sprzyjają stresowi oksydacyjnemu, który nie jest zjawiskiem szczególnie korzystnym dla sportowców, ponieważ opóźnia procesy regeneracji mięśni.
W badaniu Nowak, w którym autorka oceniała zawartość fitosteroli w olejach roślinnych, olej sezamowy znalazł się na 3. miejscu przewyższając oliwę z oliwek oraz olej sojowy. Spożywanie wraz z codzienną dietą fitosteroli roślinnych zapobiega rozwojowi miażdżycy naczyń krwionośnych poprzez zmniejszenie wchłaniania cholesterolu w jelicie cienkim.
Olej sezamowy na włosy
Każda kobieta marzy o gęstych, lśniących i mocnych włosach w pięknym, wyjątkowym odcieniu. Z pomocą może przyjść regularne stosowanie zabiegów pielęgnacyjnych z wykorzystaniem sezamowego oleju. Szczególnie korzystny będzie tłoczony na zimno, który można wykorzystać do nocnego olejowania skóry głowy oraz włosów. Olej sezamowy posiada właściwości nawilżające, dzięki czemu zapobiega utracie wody ze skóry głowy. Ponadto wzmacnia cebulki włosów, odżywia je i przyspiesza porost nowych włosów. Olej sezamowy zapobiega zmianom naturalnego barwnika włosów, chroniąc tym samych ich kolor przed siwieniem!
Olej sezamowy w kosmetyce
Olej sezamowy posiada właściwości nawilżające i przeciwutleniające. Z tych powodów jest częstym składnikiem kremów oraz balsamów przeciwzmarszczkowych oraz do pielęgnacji skóry odwodnionej i suchej. Posiada również funkcje kojące i łagodzące zmiany skórne. Z powodzeniem może być stosowany jako naturalny środek przeciw promieniowaniu słonecznemu w ciepłe dni.
W medycynie chińskiej olej sezamowy stosowany jest do masażu ciała. Taki masaż jest nie tylko przyjemny dla ciała, ale i dla zmysłów ponieważ olej posiada charakterystyczny przyjemny orzechowy zapach. Masaż w wykorzystaniem sezamowego oleju działa przeciwstresowo, dzięki czemu rozluźnia spięte mięśnie i pozytywnie wpływa na układ nerwowy.
Olej sezamowy – przepisy
Olej sezamowy posiada przyjemny, charakterystyczny smak i aromat. Jest powszechnie wykorzystywany w kuchni indyjskiej, ale można go również dodać zamiast oliwy do popularnego hummusu!
Składniki:
- puszka ciecierzycy konserwowej,
- 2 łyżki pasty tahini (pasta z sezamu),
- 2 łyżki oleju sezamowego,
- ½ soku z cytryny,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/3 łyżeczki soli,
- 1/3-1/2 szklanka wody.
Przygotowanie: ciecierzycę odsączamy z zalewy i opłukujemy pod bieżącą wodą. Następnie wrzucamy do blendera. W dalszej kolejności umieszczamy pozostałe składniki i blendujemy całość do uzyskania gęstej, gładkiej masy. Gotowy hummus podajemy z pokrojonym w słupki ogórkiem, marchewką i selerem naciowym.
Olej sezamowy jest dobrym zamiennikiem tłuszczów spożywanych na zimno szczególnie dla kobiet, sportowców oraz osób starszych i zmagających się z chorobami cywilizacyjnymi. Wysoki potencjał antyoksydacyjny sprzyja niwelowaniu nadmiaru niekorzystnych dla zdrowia wolnych rodników w organizmie.
Literatura:
Wroniak M., Kwiatkowska M., Krygier K.: Charakterystyka wybranych olejów tłoczonych na zimno. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2006, 2, 47: 46-58.
Szajdek A. i Borowska J.: Właściwości przeciwutleniające żywności pochodzenia roślinnego. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2004, 4, 41: 5-28.
Nowak A.: Fitosterole w codziennej diecie. Postępy Fitoterapii 2011, 1: 48-51.
Olej sezamowy – zalety dawkowanie i przechowywanie. Właściwości zdrowotne oraz zastosowanie oleju sezamowego w kuchni i kosmetyce. https://www.zdrowy-olej.pl