(Nie)pożądany kwas foliowy w diecie kobiet
Aktualizacja: 26 lutego, 2024
Naukowcy z St. Michael’s Hospital w Kanadzie przeprowadzili badania, które ukazują negatywne skutki nadmiaru kwasu foliowego. Okazuje się, że może on przyspieszyć rozwój raka piersi. Jest to niezwykle istotna wiadomość dla kobiet, którym właśnie kwas foliowy polecany jest przed i w czasie ciąży.
Kwas foliowy jego dobre i złe strony
Kwas foliowy ma wiele pozytywnych właściwości, bez których ciężko o dobrą kondycje ciała. Szczególnie polecany jest kobietom w ciąży, ale także mężczyznom. Jednak także z kwasem foliowym trzeba uważać. Jak pokazują naukowcy z St. Michael’s Hospital w Kanadzie jego nadmiar może przynieść całkiem odmienne skutki.
Kwas foliowy znajdujący się między innymi w brokułach, szpinaku czy brukselce polecany jest kobietom w ciąży. Często przepisywana jest nawet suplementacja, bowiem zapotrzebowanie na nie w czasie ciąży, a także w okresie przygotowawczym wzrasta. Kwas foliowy dba o prawidłowy rozwój układu nerwowego dziecka. Ponadto kwas foliowy wpływa na jakość nasienia, dlatego jego odpowiednia ilość ważna jest także w diecie przyszłych ojców.
Jak pokazują badania przeprowadzone na St. Michael’s Hospital w Kanadzie kwas foliowy ma również swoje złe strony. W czasie eksperymentu na zwierzętach przekroczona 2,5-krotnie dawka kwasu foliowego przyczyniła się do przyspieszenia rozwoju komórek raka piersi. Wyniki eksperymentu wymagają jeszcze dalszych badań, jednak jest to ważna wiadomość szczególnie dla kobiet ze zdiagnozowanym nowotworem.
Rak piersi obecnie dotyka co czternastą Polkę. Im wcześniej zdiagnozowany jest nowotwór tym większe prawdopodobieństwo na wyleczenie. Pamiętajmy zatem o samobadaniu, które jest pierwszym krokiem we wczesnym wykryciu raka piersi.