bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Niedobór witaminy E i jej przedawkowanie. W jakich produktach jest witamina E?

Niedobór witaminy E i jej przedawkowanie. W jakich produktach jest witamina E?

witamina e niedobór przedawkowanie
🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 10 marca, 2025

Witaminy są związkami niezbędnymi dla życia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niestety nie potrafimy ich samodzielnie wytwarzać, dlatego muszą zostać dostarczone wraz z pożywieniem. W wyniku nieprawidłowego odżywiania, problemów z wchłanianiem, przyjmowania niektórych leków czy stosowania używek może dojść do hipowitaminozy, która stanowi oznakę niedoboru witamin. Skutkiem takiego stanu jest osłabienie organizmu, pogorszenie pracy układu odpornościowego, ból mięśni i stawów, kruchość ścian naczyń krwionośnych, apatia oraz zmiany skórne. Przyspieszeniu ulega również proces starzenia. Do  najskuteczniejszych przeciwutleniaczy, hamujących starzenie się komórek, należy witamina E. Przyjrzyjmy się jej bliżej.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • W jakich produktach jest witamina E?
  • Witamina E – niedobór
  • Przedawkowanie witaminy E

W jakich produktach jest witamina E?

Witamina E jest szeroko rozpowszechniona w przyrodzie. Znajdziemy ją zarówno w produktach roślinnych, jak i zwierzęcych. Bogatym źródłem witaminy są tłuszcze roślinne. W tłuszczach zwierzęcych jest jej stosunkowo niewiele. Ze względu na wielkość spożycia produktów zbożowych są one istotnym źródłem witaminy E. W warzywach i owocach witamina również występuje, jednak w nieco mniejszej ilości [2].

Produkty cechujące się wysoką zawartością witaminy E:

  • olej z zarodków pszennych
  • olej kukurydziany
  • olej słonecznikowy
  • olej rzepakowy
  • margaryna miękka
  • żółtko jaja
  • chleb
  • otręby pszenne
  • orzechy laskowe
  • orzechy arachidowe
  • pietruszka
  • papryka
  • szpinak
  • suszone morele [3].

Witamina E – niedobór

Niedobór witaminy E u ludzi nie występuje często. Jeśli się pojawia, to zwykle nie jest wynikiem niedostatecznej podaży witaminy w pożywieniu, a wynika z zaburzeń wchłaniania, problemów z krążeniem jelitowo-wątrobowym lub jest konsekwencją anemii hemolitycznej.

Do objawów hipowitaminozy E zaliczymy:

  • zmniejszenie ilości witaminy w osoczu krwi,
  • przyspieszony rozpad czerwonych krwinek,
  • dystrofię mięśniową,
  • zmiany zwyrodnieniowe w układzie nerwowym,
  • zwyrodnienie plemników u mężczyzn,
  • zaburzenia w czasie ciąży, obumieranie płodu, poronienia.

U niemowląt z niską masą urodzeniową w stanach niedoboru witaminy E dodatkowo pojawia się:

  • większa wrażliwość na toksyczne działanie tlenu oraz zlepianie się płytek krwi,
  • zaburzenia nerwowo-mięśniowe,
  • zahamowanie wzrostu naczyń krwionośnych znajdujących się w oku, które prowadzi do ślepoty [2].

Warto pamiętać, że pod wpływem tlenu oraz promieni nadfioletowych ilość witaminy E ulega zmniejszeniu. Długie przechowywanie produktów (nawet tych zamrożonych) niekorzystnie wpływa na jej zawartość [3].

Przedawkowanie witaminy E

Witamina E jest dobrze tolerowana przez organizm człowieka. Przyjmowanie jej w dawce od 200 do 600 mg dziennie nie powoduje objawów toksyczności u dorosłych. U osób, którym przez 5 miesięcy podawano nawet do 1000 mg dziennie witaminy E pojawiały się objawy niedyspozycji, takie jak bóle głowy, senność, zaburzenia jelitowe. Jednakże nawet tak wysokie dawki witaminy nie spowodowały u nich efektów toksyczności [2].

Należy jednak pamiętać, iż nadmierne spożycie witaminy E (np. w postaci suplementów diety) może doprowadzić do hiperwitaminozy, do której objawów zaliczymy:  

  • bóle głowy,
  • zmęczenie,
  • zaburzenia widzenia,
  • osłabienie siły mięśni,
  • zmniejszenie krzepliwości krwi [4].

Witamina E należy do niezbędnych składników pokarmowych, co oznacza, że musimy ją dostarczać wraz z pożywieniem lub poprzez suplementację. Organizm bowiem nie potrafi jej samodzielnie wytworzyć. Bogatym źródłem witaminy są tłuszcze roślinne. Znajdziemy ją również w produktach zwierzęcych oraz w warzywach. Witamina E pełni wiele ważnych dla prawidłowej pracy organizmu funkcji. Poprzez odpowiednio zbilansowaną dietę możemy z powodzeniem zaspokoić zapotrzebowanie na ten cenny składnik.  

Literatura:

  1. Tokoferole i tokotrienole jako witamina E, Aleksandra Zielińska, Izabela Nowak – Wydział Chemii Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza  w Poznaniu, Poznań, Chemik 2014, 68, 7, 585–59
  2. Żywienie człowieka Podstawy nauki o żywieniu, redakcja naukowa Jan Gawęcki, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2012, 325-331
  3. Dietetyka żywienie zdrowego i chorego człowieka, Helena Ciborowska, Anna Rudnicka, PZWL, Wydanie IV rozszerzone i uaktualnione, 141-143
  4. Rola witamin i skutki ich niedoboru lub nadmiaru w organizmie człowieka, Nogala-Kałucka M., Gawęcki J., Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu, Poznań, 45-54
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Agnieszka Pankowska
Agnieszka Pankowska , Dyplomowany dietetyk, trener personalny i instruktor form body&mind.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
witaminy rozpuszczalne w tłuszczach

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach –…

W ostatnim czasie coraz częściej słyszy się, że osoby będące na diecie redukcyjnej drastycznie obniżają zawartość w swojej diecie tłuszczów, które obwiniają za swój wzrost masy ciała. W efekcie jadłospisy… Czytaj dalej...
witaminy rozpuszczalne w wodzie

Witaminy rozpuszczalne w wodzie –…

O konieczności spożywania witamin wraz z dietą wie każdy. Wynika to z ogromnej roli jaką pełnią one w prawidłowym rozwoju oraz funkcjonowaniu organizmu. Warto podkreślić, że prawidłowo zbilansowana dieta pokrywa… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Witaminy i suplementy

    witaminy i minerały
    nadmiar potasu objawy przyczyny skutki
    7

    Nadmiar potasu – objawy, leczenie. Jak obniżyć potas?

    Kobieta z uśmiechem trzyma kapsułkę omega-3.
    składniki odżywcze

    Kluczowe powody przyjmowania witaminy D3 z K2

    Kobieta pokazuje kapsułki z witaminami.
    składniki odżywcze

    Znaczenie suplementacji witaminy D3 i K2 dla zdrowia

    witaminy i minerały

    Wszystko co trzeba wiedzień o witaminie B12

    Tokoferole i tokotrienole – jaką pełnią funkcję w organizmie?

    8 naturalnych źródeł magnezu!

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.