bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Niedobór witaminy C – objawy, skutki. Źródła witaminy C

Niedobór witaminy C – objawy, skutki. Źródła witaminy C

niedobór witaminy c objawy skutki
🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 5 marca, 2025

Witaminy to związki egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować, dlatego konieczne jest ich dostarczanie wraz z dietą. Są one potrzebne w niewielkiej ilości, ale bez nich wzrost i rozwój organizmu jest praktycznie niemożliwy. Witaminy same nie dostarczają energii, pomagają jednak w metabolizmie składników, które są jej źródłem – czyli białek, tłuszczów i węglowodanów. Niedobory witamin mogą być przyczyną wielu chorób.

Jedną z dobrze znanych witamin jest kwas askorbinowy, czyli witamina C, która ma zdolność rozpuszczania się w wodzie. Nie jest ona magazynowana w organizmie, a jej nadmiar jest wydalany wraz z moczem, więc przedawkowanie witaminy C jest praktycznie niemożliwe. Jej zapasy w ludzkim organizmie są niewielkie – wynoszą około 20mg/kg masy ciała. Największa ilość gromadzona jest w nadnerczach, wątrobie, mózgu i leukocytach, a wchłanianie następuje w dwunastnicy i jelicie cienkim.

Należy pamiętać, że jest to jedna z najmniej stabilnych witamin. Jej poziom w produktach spożywanych zostaje często dość mocno zredukowany w czasie procesów produkcyjnych. Witamina C jest bowiem nieodporna na wysoką temperaturę, działanie tlenu czy enzymów, a także promieni UV. Straty kwasu askorbinowego mogą sięgać nawet do 75% przy przechowywaniu i przetwarzaniu produktów spożywczych. Przygotowywanie potraw surowych to ubytek ok. 20% tej witaminy, warzyw duszonych – 30%, a potraw gotowanych – 50%.

Zabójcze dla kwasu askorbinowego są także konserwanty stosowane w przemyśle spożywczym, np. benzoesan sodu. Niekorzystnie działają również niektóre leki, takie jak: aspiryna, sulfonamidy czy pochodne barbiturowe. Za to działanie kwaśnego środowiska oraz niska temperatura (zwłaszcza zamrażanie) zmniejszają rozkład witaminy C.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Rola witaminy C
  • Niedobór witaminy C – objawy
  • Niedobór witaminy C – skutki
  • Źródła witaminy C

Rola witaminy C

Witamina C pełni szereg rozmaitych funkcji. Najczęściej sięgamy po nią w środku zimy w okresie przeziębień, gdy dopada nas katar. Ze względu na jej rolę w utrzymaniu integralności skóry, uważa się, że witamina C chroni nasz organizm przed patogenami. Ponadto kwas askorbinowy jest niezbędny w procesie syntezy kolagenu. Jest ważny dla kości, zębiny, tkanki łącznej, chrząstek oraz naczyń krwionośnych. Wspomaga proces gojenia się ran. Witamina C jest odpowiedzialna za usuwanie wolnych rodników – reaktywnych form tlenu, które indukują proces uszkadzania komórek i tkanek, co może prowadzić do licznych schorzeń, w tym chorób nowotworowych.

Niedobór witaminy C – objawy

Rekomendowane dzienne spożycie witaminy C zależne jest od wieku i płci, i powinno się utrzymywać na poziomie 90 mg dla mężczyzn powyżej 18 lat, 75 mg dla kobiet, 80–85 mg dla ciężarnych oraz 115–120 dla kobiet w okresie laktacji.

Podstawowym objawem niedoboru kwasu askorbinowego jest obniżona odporność oraz upośledzony proces gojenia się ran. Ponadto, u pacjentów z niedostateczną podażą tej witaminy można zaobserwować: bóle kończyn i stawów, zwiększoną męczliwość, nadmierną drażliwość oraz słabość mięśni przechodzącą w bóle.

Niedobór witaminy C – skutki

Głębokie niedobory witaminy C mogą skutkować chorobami – szkorbutem u dorosłych, a gnilcem u dzieci. U najmłodszych objawia się to niedokrwistością oraz zmianami w kościach prowadzącymi do ich malformacji. Dorośli cierpią na choroby przyzębia – krwawienia i gąbczastość dziąseł, zapalenia dziąseł, co w konsekwencji prowadzi do wypadania zębów.

Co więcej, pacjenci ci wykazują zmniejszoną adaptację do zmian temperatury, wykazują osłabioną wydolność fizyczną, są bardziej podatni na zmęczenie i wolniej się regenerują. Przewlekły niedobór witaminy C może także potęgować zmiany miażdżycowe.

Na ryzyko dużego niedoboru narażone są przede wszystkim osoby starsze, ale także pacjenci z upośledzonym wchłanianiem, palacze, alkoholicy, oraz osoby często przyjmujące aspirynę, która hamuje wchłanianie witaminy C.

Zapotrzebowanie na kwas askorbinowy wzrasta u kobiet w ciąży, osób z nadciśnieniem tętniczym, diabetyków oraz ludzi żyjących w ciągłym stresie, a także mieszkańców dużych aglomeracji, gdzie w atmosferze obecna jest dużą ilość metali ciężkich i dwutlenku węgla, która niszczy kwas askorbinowy.

Źródła witaminy C

Witamina C występuje przede wszystkim w produktach roślinnych, głównie w surowych warzywach i owocach. Utarło się, że jej najcenniejszym źródłem jest cytryna, ale nie jest to prawda. Najwięcej kwasu askorbinowego jest w dzikiej róży i czarnej porzeczce, w których znajdziemy odpowiednio do 800 mg i 300 mg na 100 g produktu. W porównaniu cytryna zawiera jedynie 40–60 mg/100g produktu. Inne owoce będące jej źródłem to: truskawki, kiwi, grejpfruty, pomarańcze, czerwone i białe porzeczki, agrest oraz maliny.

Wyżej wymienione owoce są w przeważającej mierze produktami sezonowymi. By mieć do nich dostęp przez cały rok, warto zawczasu pomyśleć o zrobieniu zapasów. Najlepszym sposobem będzie zamrożenie owoców, gdyż straty witaminy będą najmniejsze.

Jeśli chodzi o warzywa, to najwięcej witaminy C zawiera natka pietruszki, ale jest ona jedynie dodatkiem do zup czy dań obiadowych i nie może zaspokoić dziennego zapotrzebowania na kwas askorbinowy. Podstawowym źródłem pozostają ziemniaki, które mimo że zawierają raptem 30 mg/100g produktu, to jedzone w sporej ilości stanowią cenne źródło witaminy C w codziennej diecie. Większą jej ilość zawierają młode ziemniaki. Bulwy w trakcie 6 miesięcy przechowywania tracą około 50% witaminy C.

Jako urozmaicenie diety i zarazem dobre źródło witaminy C polecamy: czerwoną paprykę (do 200 mg/100g produktu), brukselkę i brokuły (do 150 mg/100g produktu), kalarepa (do 100 mg/100g produktu), szpinak (do 85mg/100g produktu), kapusta i kalafior (do 70 mg/100g produktu).

Witamina C jest ważnym składnikiem naszej codziennej diety. To świetne antidotum na zimowe przeziębienia oraz skuteczny wymiatacz wolnych rodników. Pomaga chronić nasz organizm przed stresem oksydacyjnym, który manifestuje się przewlekłymi chorobami. Codzienne spożywanie 5 porcji owoców i warzyw pomoże utrzymać nasz organizm w zdrowiu i opóźni procesy starzenia.

Literatura:

  1. Peckenpaugh N. Podstawy żywienia i dietoterapia. Urban & Partner, Wrocław 2011:87-108.
  2. Jarosz M. (red.) Normy żywienia dla populacji Polski. Instytut Żywności i Żywienia. Warszawa, 2017.
  3. Krupa T., Latocha P. Aktywność przeciwutleniająca oraz zawartość witaminy C i związków fenolowych w owocach różnych genotypów Aktinidii. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2007, 5 (54), 237-244.
  4. Leszczyński W. Jakość ziemniaka konsumpcyjnego. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2000, 4 (25), 5-27.
  5. Konopacka M. Rola witaminy C w uszkodzeniach oksydacyjnych DNA. Postępy Hig Med Dosw. (online), 2004; 58: 343-348.
  6. Kunachowicz H. i wsp. Tabele składu i wartości odżywczej żywności. PZWL, Warszawa 2005.
  7. Maćkowiak K., Torliński L. Współczesne poglądy na rolę witaminy C w fizjologii i patofizjologii człowieka. Nowiny Lekarskie, 2007, 76, 4, 349-356.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Karolina Ruszkiewicz
Karolina Ruszkiewicz , Blogerka, pasjonatka zdrowego stylu życia.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
witamina c lewoskrętna dawkowanie właściwości
witamina C

Witamina C lewoskrętna – działanie,…

O prawoskrętnej witaminie C, której przypisana została lewoskrętność. Dlaczego nie warto przepłacać za kwas l-askorbinowy? Czytaj dalej...

Witamina C – nie tylko…

Jakie techniki kulinarne zastosować aby zachować jak najwięcej tej cennej witaminy? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Zdrowie > witamina C

    witamina witamina C
    sok

    Sok pomarańczowy – wartości odżywcze, korzyści zdrowotne i przeciwwskazania

    witamina b8 inozytol

    Witamina B8 (inozytol) – działanie. Skutki niedoboru

    witamina e źródła działanie
    witamina E

    Działanie witaminy E. W czym jest witamina E?

    witamina d czy można przedawkować witaminę d?
    witamina

    W czym jest witamina D. Czy można przedawkować witaminę D?

    szkorbut objawy leczenie

    Szkorbut – przyczyny, objawy, leczenie

    przedawkowanie witaminy c skutki
    witamina C

    Przedawkowanie witaminy C – objawy. Dzienna dawka witaminy C

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.