bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Kolagen naturalny – na stawy, rozstępy, blizny, do twarzy. Gdzie znaleźć kolagen w jedzeniu?

Kolagen naturalny – na stawy, rozstępy, blizny, do twarzy. Gdzie znaleźć kolagen w jedzeniu?

kolagen naturalny na twarz na stawy
🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 11 marca, 2025

Kolagen – popularny w świecie kosmetyki, nazywany też eliksirem młodości. Jaka jest tajemnica jego działania i gdzie możemy znaleźć naturalne źródła kolagenu?

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Kolagen naturalny
  • Kolagen na stawy
  • Kolagen rybi
  • Kolagen na rozstępy, blizny
  • Kolagen do twarzy
  • Kolagen w jedzeniu

Kolagen naturalny

Kolagen naturalny jest nieodłącznym elementem tkanki łącznej. Jest to białko zewnątrzkomórkowe, które stanowi niemal 30% masy białka organizmu ludzkiego. To co odróżnia kolagen od innych białek to duża zwartość takich aminokwasów jak lizyna, glicyna, prolina, hydroksylizyna i w szczególności hydroksyprolina, która praktycznie nie występującej w innych białkach. Cechą charakterystyczna kolagenu jest jego elastyczność i odporność na uszkodzenia. Dzięki swoim właściwościom kolagen znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, farmaceutycznym, a także medycynie estetycznej.

Kolagen na stawy

Formą kolagenu odgrywającą główne znaczenie w prawidłowym funkcjonowaniu stawów jest kolagen II, będący elementem struktury chrząstek stawowych. Wraz z wiekiem, a także u sportowców stawy narażone są na dodatkowe obciążenie, co może prowadzić do utrudnień w poruszaniu. W celu przyspieszenia regeneracji, oprócz właściwej diety, wspomóc możemy się suplementami diety. Najlepszy wybór stanowią preparaty zawierające zhydrolizowaną formę kolagenu, ze względu na dużo większą biodostępność.  

Ciekawe!

Kolagen rybi

W kosmetyce zastosowanie znajduje także kolagen rybi. Jednym z najbardziej wartościowych źródeł rybiego kolagenu jest skóra tołpygi, z której uzyskuje się naturalne białko, wykazujące właściwości porównywalne do popularnego kolagenu zwierzęcego. Naturalny kolagen rybi znalazł szerokie zastosowanie w kosmetyce jako związek poprawiający elastyczność i jędrność skóry.

Kolagen na rozstępy, blizny

Kolagen jako główne białko skóry odgrywa znaczącą rolę w procesie jej regeneracji. W przypadku blizn i rozstępów dodatkowa dawka kolagenu z zewnątrz z równoczesną podażą witaminy C, która bierze udział w jego syntezie, pomoże w procesie gojenia rany i zmniejszenia widoczności powstałych blizn.

Kolagen do twarzy

W skórze występuje wiele rodzajów kolagenu jednak przeważającą formą jest kolagen I (85–90%)  oraz w mniejszej ilości kolagen III (15%). Wraz z upływem lat nasza skóra traci zdolność do syntezy odpowiedniej ilości kolagenu. Nadmierna degradacja kolagenu i brak możliwości biosyntezy nowych struktur białka skutkuje powstaniem zmarszczek. Jednym ze sposobów przeciwdziałania temu procesowi jest uzupełnienie białka z zewnątrz. Do dyspozycji mamy wypełniacze tkankowe, które stosowane są w formie zastrzyków, suplementy diety zawierające w swoim składzie kolagen oraz preparaty przeznaczone do stosowania bezpośrednio na skórę w formie kremów, maseczek i żeli.

Kolagen w jedzeniu

Oprócz suplementacji, czy też dostarczania kolagenu bezpośrednio na skórę, można uwzględnić go także w diecie. Dobrym źródłem mogą być galaretki z nóżek wieprzowych lub cielęcych, golonki, podroby, ryby w galarecie czy też sproszkowane chrząstki i płetwy rekina. Wraz z źródłem kolagenu uwzględniona powinna też zostać odpowiednia podaż witaminy C odgrywającej kluczową rolę w procesie syntezy kolagenu.

Kolagen, charakteryzujący się  bardzo dużą wytrzymałością przy równoczesnym zachowaniu elastyczności stanowi unikalne białko niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego układu ruchu i skóry. Odpowiednia dieta, stanowiąca źródło aminokwasów potrzebnych do jego syntezy, a także suplementacja i dostarczanie go z zewnątrz pozwoli zachować piękną skórę i dobrą kondycję stawów przez długie lata.

Literatura:

  1. Żelaszczyk D, Waszkielewicz A, Marona H. Kolagen – struktura oraz zastosowanie w kosmetologii i medycynie estetycznej. Estetol Med Kosmetol 2012; 2(1): 14-20.
  2. Biochemia, pod red. Victora L. Davidsona i Donalda B. Sittmana.
  3. Oliveira, S, R Ringshia, R Legeros. An improved collagen scaffold for skeletal regeneration” Journal of Biomedical Materials. 94 (2): 371–379.
  4. Singh, SS Gupta; M Soni. Collagen dressing versus conventional dressings in burn and chronic wounds: a retrospective study. Journal of Cutaneous and Aesthetic Surgery. 4 (1): 12–16.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Ewa Świndryk
Ewa Świndryk , Dyplomowany dietetyk. Głównym obszarem jej zainteresowań jest dietoterapia w chorobach autoimmunologicznych i nutrigenomika.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Kolagen – właściwości, rodzaje, źródła…

W jakich produktach znajdziemy naturalny kolagen, który pozwoli nam cieszyć się jędrną i gładką skórą, a także zdrowymi stawami przez długi czas? Czytaj dalej...
żelatyna właściwości w diecie sportowca, wpływ na stawy

Żelatyna – właściwości i dawkowanie.…

Uważa się, iż spożycie żelatyny wraz z pożywieniem powinno zostać zwiększone zarówno u osób aktywnych fizycznych, jak i sportowców obarczonych dużym wysiłkiem. Omawiana substancja białkowa znalazła swoich entuzjastów ze względu… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Kości, stawy i mięśnie

    stawy Suplementy diety
    Suplementy diety

    Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach

    Dieta na stawy

    5

    Złoto koloidalne do picia – skutki uboczne i opinie lekarzy

    4
    magnez

    Zastosowanie chlorku magnezu – do picia, do kąpieli, na stawy

    diosmina właściwości diosmina na zaparcia

    Diosmina – działanie, przeciwwskazania i skutki uboczne. Diosmina a hemoroidy

    kolagenoza objawy dieta
    stawy

    Kolagenoza – objawy. Dieta przy kolagenozie

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.