Najstarszy gatunek zboża i jego tajemnice
Aktualizacja: 2 czerwca, 2020
Wiele produktów popularnych w dawnych czasach, dziś wraca do łask. Jednym z nich jest orkisz – zboże powszechne w starożytnym Egipcie i Rzymie. Co sprawia, że doceniamy go także dziś?
Przysmak nie tylko św. Hildegardy z Bingen
W XII wieku święta Hildergarda z Bingen opracowała dietę, której podstawą był właśnie orkisz. Miała ona zapewnić zdrowie i dobrą kondycję. Jak widać niemiecka mistyczka dbała nie tylko o zdrowie swojej duszy, ale także ciała. W myśl zasady „w zdrowym ciele, zdrowy duch” my również powinniśmy wprowadzić to stare zboże do swojej diety.
Obecnie w sklepach możemy zauważyć dość duży wybór różnego rodzaju produktów spożywczych opartych na orkiszu. I tak spożywać go możemy w postaci kasz, ryżu, grysiku, otrębów, płatków, makaronu a nawet kawy. Jak widać wybór mamy niezwykle duży. Jeśli zdecydujemy się na zamianę zwykłej mąki pszennej na orkiszową, wówczas możemy jeszcze bardziej poszerzyć możliwości wykorzystania orkiszu w naszej kuchni.
Dlaczego zatem warto wprowadzić orkisz do swojej diety? Jak się okazuje jest jednym z najbogatszych pod względem składu gatunkiem zboża. Pszenicę przewyższa pod względem zawartości skrobi, białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także obecności witamin: A, D, E, a także składników mineralnych takich jak: żelazo, cynk, miedź, magnez, wapń, fosfor, mangan, kobalt, potas. Niestety orkisz zawiera także więcej glutenu niż zwykła pszenica, dlatego nie nadaje się do diety osób z nietolerancją tego białka.