bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Najstarszy gatunek zboża i jego tajemnice

Najstarszy gatunek zboża i jego tajemnice

🕣 < 1 min czytania

Aktualizacja: 2 czerwca, 2020

Wiele produktów popularnych w dawnych czasach, dziś wraca do łask. Jednym z nich jest orkisz – zboże powszechne w starożytnym Egipcie i Rzymie. Co sprawia, że doceniamy go także dziś?

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Przysmak nie tylko św. Hildegardy z Bingen

Przysmak nie tylko św. Hildegardy z Bingen

W XII wieku święta Hildergarda z Bingen opracowała dietę, której podstawą był właśnie orkisz. Miała ona zapewnić zdrowie i dobrą kondycję. Jak widać niemiecka mistyczka dbała nie tylko o zdrowie swojej duszy, ale także ciała. W myśl zasady „w zdrowym ciele, zdrowy duch” my również powinniśmy wprowadzić to stare zboże do swojej diety.

Obecnie w sklepach możemy zauważyć dość duży wybór różnego rodzaju produktów spożywczych opartych na orkiszu. I tak spożywać go możemy w postaci kasz, ryżu, grysiku, otrębów, płatków, makaronu a nawet kawy. Jak widać wybór mamy niezwykle duży. Jeśli zdecydujemy się na zamianę zwykłej mąki pszennej na orkiszową, wówczas możemy jeszcze bardziej poszerzyć możliwości wykorzystania orkiszu w naszej kuchni.

Dlaczego zatem warto wprowadzić orkisz do swojej diety? Jak się okazuje jest jednym z najbogatszych pod względem składu gatunkiem zboża. Pszenicę przewyższa pod względem zawartości skrobi, białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także obecności witamin: A, D, E, a także składników mineralnych takich jak: żelazo, cynk, miedź, magnez, wapń, fosfor, mangan, kobalt, potas. Niestety orkisz zawiera także więcej glutenu niż zwykła pszenica, dlatego nie nadaje się do diety osób z nietolerancją tego białka.

Poczytaj także o zapomnianej samopszy!

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
BonaVita
BonaVita ,
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Orkisz – właściwości, wartość odżywcza…

Zapomniane zboże znów wraca do łask. Poznaj orkisz cenne zboże o leczniczych właściwościach polecane przez św. Hildegardy z Bingen Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Odżywianie

    Produkty zbożowe
    Produkty zbożowe

    Samopsza – właściwości. Mąka z pszenicy samopszy

    Produkty zbożowe

    Płaskurka – właściwości. Mąka i otręby z płaskurki

    Produkty zbożowe

    Właściwości czarnego ryżu. Jak gotować czarny ryż?

    zarodki pszenne właściwości przepisy
    1
    Produkty zbożowe

    Zarodki pszenne – właściwości, cena, gdzie kupić, przepisy

    płatki jęczmienne właściwości przepisy
    3
    Produkty zbożowe

    Płatki jęczmienne – właściwości, kalorie, indeks glikemiczny. Płatki jęczmienne a odchudzanie

    makaron ryżowy właściwości przepisy
    Produkty zbożowe

    Makaron ryżowy – skład, przepisy. Jak ugotować makaron ryżowy?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.