Nadżerkowe zapalenie błony śluzowej żołądka – objawy, przyczyny i leczenie
Aktualizacja: 28 marca, 2019
Zapalenie żołądka może rozwijać się miesiącami, nie dając charakterystycznych objawów. Przysparza wielu nieprzyjemnych dolegliwości, a niekiedy dopiero krwawienie z przewodu pokarmowego, skłania do wizyty w gabinecie lekarskim.
Nadżerkowe zapalenie błony śluzowej żołądka wywołane jest przez ubytek w ścianie narządu, który z czasem powiększa się, a stan zapalny postępuje dając objawy podobne do choroby wrzodowej.
Nadżerkowe zapalenie błony śluzowej żołądka
Zapalenie błony śluzowej żołądka wywołane nadżerką, powodowane jest płaskim ubytkiem w błonie śluzowej żołądka. Podobnie jak w chorobie wrzodowej, której ubytek w błonie sięga głębszych warstw, pojawia się ból w nadbrzuszu, pieczenie oraz zgaga. Nieleczone zapalenie błony śluzowej żołądka może postępować, prowadząc do groźnych dla zdrowia powikłań.
Nadżerkowe zapalenie błony śluzowej żołądka – objawy
Objawy powodowane przez nadżerkę w błonie śluzowej żołądka nie są charakterystyczne. Ból w nadbrzuszu, nasilający się nad ranem zazwyczaj na czczo (powodowany drażnieniem błon śluzowych kwasem solnym, ulgę przynosi zwykle zjedzenie śniadania lub wypicie szklanki napoju), uczucie pieczenia za mostkiem, zgaga, mdłości, wymioty, a nawet krwawienie, można przypisać także innym dolegliwościom ze strony układu pokarmowego. Często objawy pojawiają się nagle, z dużym nasileniem.
Nadżerkowe zapalenie błony śluzowej żołądka – przyczyny
Nadżerka często mylona jest z wrzodami. Różni się od tych ostatnich głębokością ubytku w błonie śluzowej, mianowicie dotyczy tylko jej powierzchniowych warstw. Często też przebiega łagodniej od choroby wrzodowej. O najlepszych sposobach na leczenie wrzodów żołądka dowiesz się w artykule: Wrzody żołądka – objawy, skuteczne leczenie i najlepsza dieta!
Najczęstszą przyczyną powstania nadżerki są infekcje bakteryjne. Groźna dla błony śluzowej jest bakteria Helicobacter pyroli, która wywołuje zapalenie.
Inna przyczyną mogą być toksyczne substancje, drażniące błonę śluzową i powodujące stan zapalny. Zaliczamy do nich m.in. alkohol i niesteroidowe leki przeciwzapalne (szczególnie popularną aspiryna).
Niekiedy przyczyną mogą być czynniki autoimmunologiczne. Organizm człowieka w takiej sytuacji, sam wytwarza przeciwciała skierowane przeciwko własnej tkance.
Nadżerkowe zapalenie błony śluzowej żołądka – leczenie
W zależności od przyczyny zapalenia błony śluzowej żołądka, ustalane jest odpowiednie leczenie.
Eradykacja (całkowite usunięcie) bakterii H. pylori jest podstawą leczenia w przypadku infekcji bakteryjnej. Najczęściej zaleca się 7-dniową kurację kombinacją antybiotyków oraz inhibitory pompy protonowej (np. omeprazol).
Bardzo ważne w przypadku zapalenia błony śluzowej żołądka jest regularne stosowanie leków hamujących wydzielanie żołądkowe (wydzielanie żołądkowe kwasów znacząco podrażnia i zaostrza stan zapalny).
Ważna w leczeniu jest również odpowiednia dieta, lekka i łagodna. Powinno się zrezygnować z potraw ciężkostrawnych, tłustych, mocno przyprawionych, które zwiększają produkcję kwasu żołądkowego. Więcej o diecie przy nadżerkowym zapaleniu żołądka przeczytasz tutaj.
W przypadku krwawienia może być konieczna interwencja chirurgiczna, która zapobiegnie dalszym powikłaniom.
Zjawisko zapalenia błony śluzowej jest bardzo powszechne. Wcześnie rozpoznana i dobrze leczona choroba, jest w pełni wyleczalna, a dyskomfort i wszelkie dolegliwości związane ze stanem zapalnym żołądka, ustępują.
Literatura:
- Grzywińska U., Dobrowolska-Zachwieja A., Linke K., Zapalenie błony śluzowej żołądka – podział, etiologia, objawy kliniczne, „Nowiny Lekarskie” 2007, nr 5(76), s. 426–429.
- Cichoż-Lach H., Celiński K., Słomka M., Krwawienia z przewodu pokarmowego – przyczyny i zasady leczenia, „Medycyna Rodzinna” 2003, nr 2, s. 62–65 http://www.czytelniamedyczna.pl/577,krwawienia-z-przewodu-pokarmowego-przyczyny-i-zasady-leczenia.html [dostęp 10.08.2017].
- Rowicka G., Czajka M., Znaczenie diety w profilaktyce i leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, „Medycyna Rodzinna” 2011, 1, 15–18 http://www.czytelniamedyczna.pl/3697,znaczenie-diety-w-profilaktyce-i-leczeniu-choroby-wrzodowej-zodka-i-dwunastnicy.html [dostęp 10.08.2017].