Mleczko kokosowe – składnik przepisów na najsmaczniejsze dania

🕣 < 1 min czytania

Aktualizacja: 13 lipca, 2020

Mleczko kokosowe nie tylko nadaje oryginalnego smaku daniom, ale także wzbogaca je o liczne, cenne składniki odżywcze. Ponadto może być świetnym zamiennikiem mleka krowiego dla osób z nietolerancją laktozy.

Mleczko kokosowe w Twojej kuchni

Mleczko kokosowe jest podstawą wielu dań kuchni indyjskiej i bliskowschodniej. Nie musisz jednak wyjeżdżać na drugi koniec świata, aby wypróbować te niezwykle potrawy. W Polskich sklepach również z łatwością znajdziesz gotowe mleczko kokosowe. Możesz także przygotować je samodzielnie, wówczas masz pewność co do jego składu.

W jakich potrawach możesz je wykorzystać? Poniżej przedstawiamy cztery naszym zdaniem najsmaczniejsze dania z wykorzystaniem mleczka kokosowego:

  1. Kurczak z ananasem i mleczkiem kokosowym w stylu indyjskim
  2. Kurczak curry z mleczkiem kokosowym
  3. Warzywna zupa krem z mleczkiem kokosowym
  4. Klopsiki w sosie pomidorowo-kokosowym

Wypróbuj i przekonaj się jak pyszne mogą być dania z wykorzystaniem mleczka kokosowego. Produkt ten może świetnie zastąpić mleko i śmietanę w diecie osób z nietolerancją laktozy. Ponadto dostarcza wielu witamin m.in. C, K i z grupy B. Jest bogate w żelazo, sód, fosfor, potas, mangan i miedź. Sprawdź także jak samodzielnie możesz przygotować mleczko kokosowe!

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
BonaVita ,
Dodaj do ulubionych