Tłuszcze – nasycone i nienasycone, MCT i trans. Jaka jest rola tłuszczów w organizmie?
Tłuszcz – niezbędny i jednocześnie niebezpieczny. O tym jak dobierać tłuszcze tak, aby wyszło nam to na zdrowie.
Tłuszcze roślinne i zwierzęce – które zdrowsze?
Choć gdzieniegdzie nadal słychać głosy gloryfikujące tłuszcze zwierzęce, przedstawimy dziś klarowne stanowisko instytucji do spraw żywienia na całym świecie odpowiadając na pytanie, który tłuszcz wybrać: zwierzęcy czy roślinny?
Niezawodne sposoby na ograniczenie tłuszczu w diecie
Tłuszcz od dawna był postrzegany jako winowajca wielu przewlekłych chorób, głównie miażdżycy i otyłości. Dziś wiemy, że prawda jest nieco inna i stopniowo leczymy tłuszczową fobię. Niestety, w pewnych sytuacjach spożycie tego makroskładnika musi zostać ograniczone. Jak ograniczyć ilość tłuszczu w naszej diecie?
Olej rafinowany i nierafinowany – różnice
Olej do smażenia, czy jest równie dobry do sałatek? Czym różni się olej rafinowany od nierafinowanego? Warto znać różnicę, aby dostosować najlepszy olej do swoich wymagań kulinarnych.
Pokochaj swoje serce, czyli żywienie a kondycja układu krwionośnego
Jego „bicie” jest jedną z najbardziej jawnych oznak życia. Pozwól mu żyć jak najdłużej – dowiedz się, jak odżywiać się, by wspomagać swoje serce.
Kolorowe, pyszne słodycze, czy na pewno są zdrowe?
Każdy z nas lubi zjeść ciastko czy batonika, ale czy zastanowiliśmy się, jakie znajdują się w nich składniki?
Szkodliwe dla zdrowia izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych
Izomery trans kwasów tłuszczowych wykazują szkodliwe działanie na organizm człowieka. Mają podobne działanie do kwasów tłuszczowych nasyconych.
Fast foody niszczą zdrowie i skazują na powolne tycie
Fast food to szybki, smaczny i tani sposób na posiłek. Dlaczego zatem powinniśmy ich unikać?
Dietetyczne, owocowe - czy chipsy mogą być zdrowe?
Czy chipsy mogą być zdrowe? Jak przygotować zdrową, chrupiącą przekąskę?
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !