logo_bonavita_pl
Menu Close
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
Facebook
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
logo_bonavita_pl
Facebook
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Masło migdałowe – właściwości, przepisy. Jak zrobić masło migdałowe?

Masło migdałowe – właściwości, przepisy. Jak zrobić masło migdałowe?

masło migdałowe
🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 21 stycznia, 2025

Migdały zaliczane są do najzdrowszych orzechów na świecie, ponieważ cechuje je wyjątkowo wysoka zawartość antyoksydacyjnej witaminy E oraz jednonienasyconego kwasu oleinowego. Przygotowywane z nich masło jest smaczne, zdrowe i zdecydowanie zasługuje na miano „superfoods”, gdyż obok wspomnianych nienasyconych kwasów tłuszczowych i tokoferolu dostarcza magnezu, miedzi oraz błonnika pokarmowego.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Masło migdałowe
  • Masło migdałowe – właściwości
  • Masło migdałowe – przepisy
  • Jak zrobić masło migdałowe?

Masło migdałowe

Masło migdałowe to idealny produkt dla wszystkich, którzy chcą odżywiać się smacznie i zdrowo! Posiada wysoką gęstość energetyczną dostarczając ok. 600 kcal w 100 g, co zawdzięcza dominującego makroskładnikowi, którym są bardzo dobrej jakości nienasycone kwasy tłuszczowe, stanowiące 52% produktu. Ponadto warto zwrócić uwagę na zawartość białka roślinnego w ilości ok. 20% oraz tyle samo węglowodanów, z czego połowę stanowi cenny dla układu trawiennego błonnik pokarmowy. Z żywieniowego punktu widzenia, migdały stanowiące bazę dla masła orzechowego stanowią skarbnicę witamin i składników mineralnych, które odpowiadają za wypełnienie zapotrzebowania na składniki odżywcze, których długotrwałe, niedostateczne spożycie grozi chorobami z niedoboru.

Kupując masło migdałowe w sklepie lub hipermarkecie, trzeba być uważnym. Migdały nie należą do tanich orzechów, toteż cena masła z nich produkowanego nie jest niska (ok. 30zł za 0,5kg). Z tego powodu właśnie niska cena masła migdałowego powinna wzbudzić ostrożność i podać w wątpliwość jakość produktu. Przed zakupem koniecznie należy skontrolować recepturę masła orzechowego, która powinna być jednoskładnikowa – zawierać wyłącznie migdały. Wystrzegać należy się produktu z dodatkiem soli, cukru, tłuszczu palmowego oraz innych olejów roślinnych, szczególnie utwardzonych. Nie kupujmy również masła z dodatkiem lecytyny, emulgatorów, stabilizatorów, aromatów i innych dodatków chemicznych.

Masło migdałowe – właściwości

Właściwości masła migdałowego dobrej jakości, czyli wykonanego wyłącznie z migdałów w dużym stopniu nie odbiegają od niezmielonych orzechów. Migdały są produktem roślinnym toteż nie zawierają cholesterolu, natomiast dostarczają korzystnych w prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego fitosteroli. W 100 g migdałów znajduje się ok. 143 mg fitosteroli, które spożywane w odpowiedniej dawce pomagają obniżyć poziom cholesterolu ogólnego o 10% i a frakcji LDL o 15%, tym samym obniżając ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Za wspomnianą „dawkę” zgodnie z wynikami badań klinicznych uznaje się spożycie 2–3 g fitosteroli na dobę, toteż same migdały nie wystarczą.

Migdały stanowią zasobne źródło magnezu oraz w mniejszej ilości miedzi, której odpowiedni poziom spożycia poprawia wrażliwość tkanek na insulinę, zapobiega arytmii serca oraz nadciśnieniu tętniczemu krwi. Migdały kojarzone są młodością, co zawdzięczają szczególnie wysokiej zawartości przeciwutleniającej witaminy E. Ogranicza starzenie się komórek, ponieważ lipidy wchodzące w skład błon komórkowych zostają za jej pomocą chronione przed procesem utleniania. Co więcej, witamina E ma działanie antymiażdżycowe, ponieważ zapobiega utlenianiu cholesterolu LDL. Dodam, że 30g migdałów pokrywa 65% dobowego zapotrzebowania na α-tokoferol dla dorosłej osoby!

Warto zwrócić uwagę na badanie przeprowadzone przez irańskich naukowców. Eksperyment Abazarfard’a  miał na celu zbadanie wpływu diety niskokalorycznej bogatej w migdały oraz ubogokalorycznej bez orzechów na masę ciała. Okazało się, że  grupa jadająca orzechy uzyskała lepszy wynik spadku masy ciała niż uczestnicy nie spożywający migdałów. Dodatkowo zaobserwowano redukcję stężenia cholesterolu całkowitego i triglicerydów u uczestników jadających orzechy.

Masło migdałowe – przepisy

Przepis na puszysty czekoladowy omlet z bananem i masłem migdałowym

(1 duża lub 2 mniejsze porcje)

Składniki:

  • 2 jaja
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki płatków owsianych lub jaglanych
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
  • Szczypta soli
  • Łyżka masła migdałowego
  • Dojrzały banan
  • Ewentualnie olej rzepakowy lub masło do smażenia

Sposób przygotowania: Do miseczki wbijamy jaja, dodajemy płatki, kakao, sól i mleko. Całość blendujemy i odstawiamy na kilka minut by płatki nasiąkły. W tym czasie kroimy banana w plasterki i rozgrzewamy małą patelnię na małym ogniu (jeśli nie masz teflonowej, na której jest możliwość beztłuszczowego smażenia, dodaj olej/masło). Na rozgrzaną patelnię wylewamy ciasto i czekamy kilka minut, aż góra się zetnie. Wtedy przekręcamy omlet na drugą stronę. Gotowy wykładamy na talerz i ciepły smarujemy masłem migdałowym. Na koniec układamy plasterki banana.

rozwiń
Przepis na kanapki z masłem migdałowym i jabłkiem

Składniki:

  • Kromka chleba żytniego razowego lub pełnoziarnistego,
  • Łyżka masła orzechowego
  • Kilka plasterków jabłka
  • Cynamon

Sposób przygotowania: Pieczywo posmaruj masłem, a następnie ozdób kawałkami jabłka. Posyp cynamonem do smaku.

rozwiń

Jak zrobić masło migdałowe?

Przygotowanie domowego masła migdałowego to pomysł zdecydowanie trafiony i nietrudny w realizacji. Ilość orzechów wykorzystana do przygotowania masła, zależy od tego, ile chcemy go ostatecznie uzyskać. Sugeruję wykorzystać ok. 200–300 g migdałów. Można wykorzystać migdały w łupinach lub blanszowane, które niestety są droższe. Drugą opcją jest zalanie wrzątkiem porcji migdałów i pozostawienie ich na ok. 10 minut, a następnie obranie ich ręcznie.

Migdały należy wrzucić do blendera, a następnie zmielić (ok. 10-15 minut), do momentu wydzielenia oleju i uzyskania gładkiej, kremowej masy orzechowej. Warto robić przerwy w blendowaniu, które zapobiegną przegrzaniu się urządzenia, gdyż mielenie orzechów jest dla blendera nie lada wyzwaniem. Uzyskanie pożądanej konsystencji oznacza zakończenie przygotowywania masła orzechowego.

W ramach alternatywy dla masła  arachidowego warto wypróbować w swojej kuchni masło z migdałów. Zasobne jest w zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe, białko, błonnik pokarmowy oraz cenne z żywieniowego punktu widzenia witaminy i składniki mineralne. Ponadto daje uczucie sytości i smakuje wybornie!

Literatura:

Kulik K., Waszkiewicz-Robak B.: Orzechy jadalne jako źródło składników bioaktywnych. Trendy w żywieniu człowieka. Pod. red. Karwowskiej M. i Gustawa W. Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, Kraków 2015.

Kopeć A., Nowacka E., Piątkowska E., Leszczyńska T.: Charakterystyka i prozdrowotne właściwości steroli roślinnych. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2011, 3, 76, str. 5-14.

Bolling B.W., McKay D.L., Blumberg J.B.: The phytochemical composition and antioxidant actions of tree nuts. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, 2010, 19(1), 117-123.

Sabate J., Wien M.: Nuts, blood lipids and cardiovascular disease. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, 2010, 19(1), 131-136.

Ros E.: Health benefits of nuts consumption. Nutrients, 2010, 2(7), 652-682

Abazarfard Z., Salehi M., Keshavarzi S.: The effect of almonds on anthropometric measurements and lipid profile in overweight and obese females in a weight reduction program: A randomized controlled clinical trial. J Res Med Sci 2014; 19(5): 457-464. 

Zdrojewicz Z., Starostecka E., Królikowska N., Kuźnicki P.: Wpływ składników zawartych w orzechach na organizm człowieka. Medycyna rodzinna 2015, 3, str. 124-130.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Martyna Jaros
Martyna Jaros , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie pasjonatka zdrowego stylu życia z zamiłowaniem do poznawania składu i sposobu produkcji żywności, a także jej wpływu na organizm człowieka.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
masło kokosowe właściwości zastosowanie masło kokosowe na włosy

Masło kokosowe – właściwości, zastosowanie.…

Tłuszcz kokosowy w ostatnich latach stał się bardzo popularny. Okazuje się, że przydatny może być nie tylko w kuchni. Jakie inne zastosowania mogą mieć produkty kokosowe? Czytaj dalej...
masło z awokado właściwości

Masło z awokado zamiast masła?…

Awokado to nietypowy owoc o cennym składzie, który jest dobrą alternatywą dla masła i do tego korzystnie wpływa na zdrowie. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

E-recepta – jakie dane się na niej znajdują?
Chałwa i bita śmietana – słodki hit na dziecięce przyjęcie
Wars kontra domowy prowiant – co wybrać na podróż koleją?
kawa rzemieślnicza
Palarnia kawy rzemieślniczej – klucz do idealnej filiżanki
Jak zrobić domową pizzę jak z włoskiej restauracji?
Dieta Low FODMAP IBS i SIBO
Dieta Low FODMAP pod lupą. Co trzeba o niej wiedzieć?
Dieta niemowlaka – co warto dodać, by wspierać jego rozwój i odporność?
Zrównoważone odżywianie w praktyce – co powinno znaleźć się na talerzu? (Artykuł sponsorowany)
Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    Oleje i tłuszcze
    Oleje i tłuszcze

    Smalec z gęsi – czym jest, właściwości i zastosowanie

    olej konopny właściwości jak stosować olej konopny
    1
    Oleje i tłuszcze

    Olej konopny – właściwości, zastosowanie. Jak stosować olej konopny?

    spożywczy olej arganowy cena gdzie kupić, działanie
    1
    Oleje i tłuszcze

    Olej arganowy spożywczy – właściwości lecznicze i zastosowanie

    kannabidiol działanie cena gdzie kupić czy kannabidiol jest legalny w polsce?
    3

    Olej CBD z konopii – co leczy, jak działa?

    masło ghee właściwości zastosowanie
    Oleje i tłuszcze

    Masło ghee – gdzie kupić, cena. Jak zrobić masło ghee?

    olejek z kiełków pszenicy na włosy
    Oleje i tłuszcze

    Olejek z kiełków pszenicy – właściwości i zastosowanie w kosmetyce