bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Masło kakaowe – właściwości, zastosowanie

Masło kakaowe – właściwości, zastosowanie

masło kakaowe właściwości zastosowanie
🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 21 stycznia, 2025

Kakaowiec jest rośliną egzotyczną, która uprawiana jest niemal wszędzie tam, gdzie panuje specyficzny, tropikalny klimat. Roślina ta znana jest głównie ze swoich owoców – dzięki nim delektować się można smakiem czekolady i innych produktów kakaowych. Kakao jest jednym najważniejszych produktów branży cukierniczej, jednak dużą popularnością cieszy się również jako składnik produktów kosmetycznych. Przetworzony owoc kakaowca w kosmetykach najczęściej występuje jako tzw. masło kakaowe o zastosowaniu naskórnym.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Masło kakaowe
  • Masło kakaowe – właściwości
  • Masło kakaowe – zastosowanie

Masło kakaowe

Nazwa „masło kakaowe” może być nieco myląca. Masło jest przetworem mlecznym, dlatego, zgodnie z prawidłowym nazewnictwem, masło kakaowe powinno być produktem na bazie prawdziwego masła z dodatkiem smakowym kakao. W rzeczywistości jest to „zestalony tłuszcz kakaowy” i może zarówno występować jako produkt spożywczy, jak i być częścią składu produktów kosmetycznych. Tłuszcz ten pozyskiwany jest poprzez wytłoczenie z uprażonych i zmielonych nasion kakao. Specyficzny skład chemiczny i właściwości kakaowych przetworów sprzyjają bardzo szerokiemu wykorzystaniu owocu kakaowca.

Masło kakaowe – właściwości

Masło kakaowe charakteryzuje się wysoką stabilnością – w jego składzie dominują kwasy tłuszczowe: palmitynowy, stearynowy i oleinowy, co wpływa na wysoką odporność na działanie niektórych czynników środowiskowych, a także elastyczność w zastosowaniu. Specyficzna temperatura topnienia jest jedną z cech wpływających na poprawę jakości produktów, do których dodawane jest masło kakaowe – pozytywnie wpływa na konsystencję, zapach, a także trwałość w transporcie i przechowywaniu [1].

Masło kakaowe – zastosowanie

Jak wspomniano powyżej, zestalony tłuszcz kakaowy wykorzystywany jest głównie w branży spożywczej i kosmetycznej. Pośród produktów spożywczych najczęściej dodaje się go do czekolad i czekoladek, lodów czekoladowych oraz innych słodyczy z czekoladą. Pamiętać jednak należy, iż są to jedynie wytłoczyny prażonych nasion, które pozbawione są wielu składników bioaktywnych kakao mogących mieć pozytywny wpływ na zdrowie człowieka [2]. Poza tym jest to tłuszcz łatwostrawny i nie odgrywa większej roli w regulacji poziomu lipoprotein o niskiej gęstości oraz niektórych czynników świadczących o stanach zapalnych [3–5].

Poza branżą spożywczą tłuszcz kakaowy odgrywa pewną rolę w branży kosmetycznej. Masło kakaowe występuje tam najczęściej w kremach oraz balsamach nawilżających i natłuszczających, czemu jak najbardziej służy kompozycja kwasów tłuszczowych kakao. Często jednak produktom tego typu przypisywane są ogromne walory – nie zawsze słusznie. Zapobieganie rozstępom skóry to jedna z tak intensywnie reklamowanych korzyści – wszelkie dowody jednak wskazują na to, iż masło kakaowe nie ma żadnego wpływu na powstawanie rozstępów skóry, m.in. w czasie ciąży. Co więcej, brak jest jednoznacznych dowodów na działanie jakiekolwiek środka na rozstępy [6, 7].

Masło kakaowe jest niczym innym jak wytłoczonym i zestalonym tłuszczem kakaowym. Niestety pozbawione jest ono części składników bioaktywnych, które mają znaczenie dla zdrowia człowieka, jednak dużą rolę odgrywa w technologicznych aspektach produkcji żywności. Ponadto tłuszcz ten może wpływać na atrakcyjność produktów kosmetycznych.

Literatura:

[1] Maleky F., McCarthy K. L., i in., Effect of cocoa butter structure on oil migration, J Food Sci. 2012 Mar;77(3):E74–9,

[2] Weisburger J. H., Chemopreventive effects of cocoa polyphenols on chronic diseases, Exp Biol Med (Maywood). 2001 Nov;226(10):891–7,

[3] Denke M. A., Effects of cocoa butter on serum lipids in humans: historical highlights, Am J Clin Nutr. 1994 Dec;60(6 Suppl):1014S-1016S,

[4] Tholstrup T., Teng K. T., Raff M., Dietary cocoa butter or refined olive oil does not alter postprandial hsCRP and IL-6 concentrations in healthy women, Lipids. 2011 Apr;46(4):365–70,

[5] Shahkhalili Y., Duruz E., Acheson K., Digestibility of cocoa butter from chocolate in humans: a comparison with corn-oil, Eur J Clin Nutr. 2000 Feb;54(2):120–5,

[6] Korgavkar K., Wang F., Stretch marks during pregnancy: a review of topical prevention, Br J Dermatol. 2015 Mar;172(3):606–15,

[7] Osman H., Usta I. M., i in., Cocoa butter lotion for prevention of striae gravidarum: a double-blind, randomised and placebo-controlled trial, BJOG. 2008 Aug;115(9):1138–42.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Jakub Wiącek , Dyplomowany dietetyk, neurobiolog i trener personalny.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
masło migdałowe

Masło migdałowe – właściwości, przepisy.…

Aktualizacja: 21 stycznia, 2025Migdały zaliczane są do najzdrowszych orzechów na... Czytaj dalej...
masło kokosowe właściwości zastosowanie masło kokosowe na włosy

Masło kokosowe – właściwości, zastosowanie.…

Tłuszcz kokosowy w ostatnich latach stał się bardzo popularny. Okazuje się, że przydatny może być nie tylko w kuchni. Jakie inne zastosowania mogą mieć produkty kokosowe? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    Oleje i tłuszcze
    Oleje i tłuszcze

    Smalec z gęsi – czym jest, właściwości i zastosowanie

    olej konopny właściwości jak stosować olej konopny
    1
    Oleje i tłuszcze

    Olej konopny – właściwości, zastosowanie. Jak stosować olej konopny?

    spożywczy olej arganowy cena gdzie kupić, działanie
    1
    Oleje i tłuszcze

    Olej arganowy spożywczy – właściwości lecznicze i zastosowanie

    kannabidiol działanie cena gdzie kupić czy kannabidiol jest legalny w polsce?
    3

    Olej CBD z konopii – co leczy, jak działa?

    masło ghee właściwości zastosowanie
    Oleje i tłuszcze

    Masło ghee – gdzie kupić, cena. Jak zrobić masło ghee?

    olejek z kiełków pszenicy na włosy
    Oleje i tłuszcze

    Olejek z kiełków pszenicy – właściwości i zastosowanie w kosmetyce

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.