bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Mango – kalorie, witaminy, właściwości odchudzające. Jak wybrać i obrać mango?

Mango – kalorie, witaminy, właściwości odchudzające. Jak wybrać i obrać mango?

mango jak wybrać jak je obrać
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 7 maja, 2024

Coraz częściej na półkach sklepowych spotkać można produkty zupełnie obce naszemu klimatowi. Jednym z przykładów jest owoc rosnący na tropikalnych drzewach – mango, który pierwotnie występował w Azji Południowej, by następnie rozprzestrzenić się na inne sprzyjające klimatycznie tereny. Jego głównym producentem są Indie – zapewniają około 40% światowej produkcji i są jednym z krajów, w których mango uznawane jest za króla wszystkich owoców.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Mango – jak rośnie?
  • Mango – witaminy, kalorie
  • Mango – właściwości odchudzające
  • Mango w ciąży
  • Jak wybrać mango?
  • Jak się obiera mango?

Mango – jak rośnie?

Mango, będąc owocem rosnącym na drzewie, uprawiane jest w sadach w częściach świata o sprzyjającym mu specyficznym klimacie. Niestety fakt, że musi być eksportowane na dalekie odległości sprawia, że jest owocem wymagającym pod względem bezpieczeństwa transportu, przechowywania, a także utrzymania świeżości, czy uzyskania jak najlepszego smaku i barwy. Obecnie cały czas prowadzone są badania mające na celu optymalizację całego łańcucha dostaw. Czynniki takie jak wiek drzewa, na którym rośnie mango, czy temperatura jego przechowywania i wiele innych, mają wpływ na jakość tego przysmaku. Na podstawie tego wyznaczono optymalny wiek drzewa – około 18 lat i optymalną temperaturę przechowywania owocu – 25°C. Przy tych wartościach obserwowano najlepsze właściwości sensoryczne i stabilność, czy nawet zawartość witamin i składników mineralnych [1][2].

Mango – witaminy, kalorie

Owoce mango mają bardzo charakterystyczny skład odżywczy i fitochemiczny. Ze względu na swoje właściwości stosowane były już m.in. w medycynie ajuwerdyjskiej [3]. Większość składu części jadalnych owocu stanowi woda – około 83% i z tego właśnie względu jest owocem niskokalorycznym – tylko 60 kcal w 100 g produktu. Przeważającą ilościowo witaminą jest witamina C – 100 g zawiera około 36 mg. Zawartość pozostałych witamin nie jest tak znaczna – warto wspomnieć o witaminie A, której mango zawiera więcej, niż sok pomidorowy, czy wzbogacane przetwory mleczne i zbożowe [4].

Mango – właściwości odchudzające

Niestety mango samo w sobie nie ma właściwości odchudzających, jednak może wpływać na poprawę stanu zdrowia pośrednio przyczyniając się do lepszego samopoczucia. Mimo, że w badaniach, w których wzbogacano dietę owocami i ekstraktami mango nie obserwowano bezpośrednio znacznego spadku masy ciała, to istnieją pewne przesłanki, że owoc ten może wpływać utratę zbędnych kilogramów poprzez inne mechanizmy [5]. Eksperymenty z udziałem gryzoni skutkowały ogólną poprawą stabilności poziomu cukru we krwi, a także poprawą wyników badań profilu lipidowego [6]. Czynniki takie mogą wpływać na jakość życia i zdrowie osób z nadmierną masą ciała, które borykają się z różnymi zaburzeniami metabolicznymi.

Mango w ciąży

Nie ma większych przeciwwskazań, co do spożywania mango w ciąży. Czynnikiem, na który warto ewentualnie spojrzeć przy rozważaniu włączenia do diety, jest zawartość witaminy A. Kobiety w ciąży są wrażliwe na wysokie stężenia tej witaminy  i niekiedy łatwo jest doprowadzić do toksycznej w skutkach hiperwitaminozy [7]. Mimo, że samo spożywanie mango nie spowoduje przekroczenia limitu witaminy A przyjętego dla kobiet ciężarnych (trzeba byłoby zjeść go naprawdę bardzo dużo), to jednak warto pamiętać, że wiele innych produktów spożywczych również zawiera pewną ilość tej witaminy. Dieta kobiet ciężarnych wymaga ścisłej kontroli dla minimalizacji wystąpienia wszelkich wad płodu i potomstwa.

Jak wybrać mango?

Wybierając mango w sklepie należy zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Owoc powinien mieć żółto-pomarańczowo-zieloną barwę, skórkę bez uszkodzeń mechanicznych i bez śladów nadmiernych zanieczyszczeń, a jego miąższ po wciśnięciu palca powinien być miękki, jednak wgłębienie nie powinno się robić zbyt duże.

Jak się obiera mango?

Obieranie mango – w odróżnieniu od niektórych innych egzotycznych owoców, jak np. pomelo – nie jest trudne. Owoc należy przekroić na pół, wzdłuż linii pionowej od górnego do dolnego bieguna. Po drodze nóż napotka na pestkę – należy ją obkroić, a następnie obracając w przeciwnych stronach obie połówki na pestce należy je oddzielić. Pestkę należy wyrzucić, a miąższ podać na różne sposoby. Można go wydłubać łyżeczką i w nieregularnych kształtach dodać do koktajlu lub soku. Innym sposobem jest wykrojenie miąższu „w kratkę” i oddzielenie od skórki – tak powstałe kwadraciki można spakować do zabrania na wynos lub dodać do sałatki owocowej, czy innych potraw.

Mango z pewnością jest wyjątkowym owocem. Zarówno jego smak, skład i właściwości odżywcze, jak i stabilność w transporcie i przechowywaniu zasługują na uwagę. Mimo, że nie zawiera dużej ilości witamin, oraz nie wykazuje znaczących właściwości odchudzających, to dzięki obecności licznych antyoksydantów może wpływać na stan zdrowia i ograniczanie stresu oksydacyjnego [8]. Warto od czasu do czasu włączyć ten tropikalny owoc do diety.

Literatura:

[1] Gill P.P.S., Jawandha S.K., Kaur N.: Transitions in mesocarp colour of mango fruits kept under variable temperatures. J Food Sci Technol. 2017 Dec;54(13):4251-4256.

[2] Meena N.K., Asrey R.: Tree age affects physicochemical, functional quality and storability of Amrapali mango (Mangifera indica L.) fruits. J Sci Food Agric. 2017 Dec 12.

[3] Shah K.A., Patel M.B., i wsp.: Mangifera indica (mango). Pharmacogn Rev. 2010 Jan;4(7):42-8.

[4] Nutrient Data Laboratory, ARS, USDA National Food and Nutrient Anlaysis Program Wave 12i, 2008, Beltsville MD.

[5] Evans S.F., Beebe M., i wsp.: Mango Supplementation Has No Effects on Inflammatory Mediators in Obese Adults. Nutr Metab Insights. 2017 Sep 25;10:1178638817731770.

[6] Ediriweera M.K., Tennekoon K.H., Samarakoon S.R.: A Review on Ethnopharmacological Applications, Pharmacological Activities, and Bioactive Compounds of Mangifera indica (Mango). Evid Based Complement Alternat Med. 2017;2017:6949835.

[7] Hathcock J.N., Hattan D.G., i wsp.: Evaluation of vitamin A toxicity. Am J Clin Nutr. 1990 Aug;52(2):183-202.

[8] Sellés A.J., Villa D.G., Rastrelli L.: Mango polyphenols and its protective effects on diseases associated to oxidative stress. Curr Pharm Biotechnol. 2015;16(3):272-80.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Jakub Wiącek , Dyplomowany dietetyk, neurobiolog i trener personalny.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
Plasterki czerwonego grejpfruta na talerzu.

Grejpfrut zielony, czerwony, biały –…

Grejpfruty to interesujące owoce, gdyż w smaku są bardziej goryczkowe i kwaśne, niż słodkie. To owoce bardzo soczyste, orzeźwiające i niskokaloryczne. Są większe niż pomarańcze, ale mniejsze niż pomelo i… Czytaj dalej...
owoce dzikiej róży właściwości przepisy
owoce jagodowe

Owoce dzikiej róży – właściwości,…

Aktualizacja: 7 maja, 2024W ostatnim okresie możemy zaobserwować wzrost zainteresowania... Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > owoce

    owoce

    Nasiona pigwy cenniejsze niż cały owoc!

    owoce

    Pigwa. Top 10 korzyści zdrowotnych

    owoce

    Co daje nam jedzenie bananów? Banany a odchudzanie

    owoce

    Garcinia cambogia. Co to jest?

    owoce

    Najbardziej kaloryczne owoce

    owoce

    Co to jest pandan? Gdzie kupić pandan i za ile?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.