Bezglutenowe ciasto kokosowe z truskawkami
Przepis na ciasto, tym razem w wersji bezglutenowej. Doskonale nadaje się dla osób chorych na celiakię. Do przygotowania została wykorzystana mąka kokosowa, która ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu będzie to, także deser idealny dla wszystkich osób zarówno na diecie redukcyjnej, jak i chorych na cukrzycę.
Mąka kokosowa 3/4 szklanki
Olej kokosowy 1/2 szklanki
Jajko 9 sztuk
Miód 3 łyżki lub Ksylitol 3 łyżki (w diecie cukrzycowej)
Proszek do pieczenia (bezglutenowy) – 3 łyżeczki
Truskawki (mrożone) 300 g
Sposób przygotowania
Całe jajka ubijać mikserem z miodem lub ksylitolem przez 10 minut, podczas ubijania dodawać rozpuszczony olej kokosowy. Mąkę przesiać dwukrotnie wraz z proszkiem do pieczenia, a następnie dodać do masy, dokładnie ręcznie wymieszać. Foremkę o wymiarach 25 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie przelać przygotowane ciasto, na wierzchu wyłożyć truskawki (jeżeli używamy mrożonych to nie należy ich wcześniej odmrażać). Ciasto piec w temperaturze 160 stopni C (termoobieg) przez 30 minut.
Smacznego ! 😉