Oliwki zielone
Zielone oliwki są skarbem krajów basenu Morza Śródziemnego. Stanowią niezastąpiony element potraw i przystawek kuchni śródziemnomorskiej, która uważana jest za jedną z najzdrowszych. Jakie właściwości posiadają zielone oliwki i z jakimi potrawami dobrze się komponują?
Zielone oliwki są owocem drzewa oliwnego, które rośnie powoli, a swe owoce daje dopiero po dziesięciu latach. Kolor oliwek uzależniony jest od fazy dojrzewania. Zielone zbierane są w okresie wiosennym jeszcze niedojrzałe, natomiast czarne w fazie pełnej dojrzałości. Tym samym zielone oliwki posiadają ostrzejszy smak i częściej niż czarne faszerowane są papryką, serem lub innymi dodatkami.
Właściwości oliwek zielonych – witaminy i składniki mineralne
Tak długi czas oczekiwania na te wyjątkowe owoce jest wart zachodu, ponieważ oliwki są bogactwem kwasów jednonienasyconych, które korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy oraz obniżają poziom cholesterolu ogólnego i frakcji LDL we krwi. Zielone oliwki są niskokaloryczną przekąską, dlatego nie muszą z nich rezygnować osoby na diecie odchudzającej. W oliwkach znajduje się sporo żelaza, które niezbędne jest do wytwarzania erytrocytów. Znajduje się w nich ponadto magnez, potas i wapń. Dzięki wymienionym składnikom, oliwki wpływają na obniżenie ciśnienia krwi, wzmacniają szkielet oraz wspomagają procesy przemiany białek, węglowodanów i tłuszczów. Zawarte w oliwkach witaminy E i beta-karoten sprawiają, że spożywanie oliwek opóźnia procesy starzenia się skóry oraz organizmu, chroni przed szkodliwymi promieniami UV oraz niweluje wolne rodniki generujące stres oksydacyjny. Jednocześnie zapobiegają występowaniu nowotworów. Warto również wspomnieć o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego, który nie tylko wpływa pozytywnie na perystaltykę jelit, ale i wspiera rozwój symbiotycznej mikroflory jelitowej. Minusem oliwek jest ich najpowszechniej dostępna forma, czyli oliwki marynowane. Proces ten sprawia, że te małe zielone owoce stają się bogatym źródłem sodu, który spożywany w nadmiarze przyczynia się do rozwoju nadciśnienia tętniczego krwi oraz sprzyja obrzękom. W oliwkach znajduje się ponadto niewielka ilości witamin z grupy B oraz witaminy C.
Kalorie – ile kalorii mają oliwki zielone?
100 g oliwek zielonych dostarcza ok. 125 kcal, z czego 12,7 g tłuszczu 1,7 g węglowodanów oraz 1,4 g białka.
Oliwki zielone – zastosowanie
Zielone oliwki można dodać do wielu potraw, aby nadać im ciekawy aromat. Pasują do włoskiej pizzy lub dań makaronowych. Z dodatkiem oliwek można przygotować smaczne sałatki ze świeżych warzyw, serów dojrzewających i fety oraz ryb. Oliwki zielone znajdują swoje zastosowanie w przygotowaniu past do pieczywa lub grzanek np. tapenady.
W sklepach dostępnych jest szereg smacznych wersji nadziewanych oliwek, które mogą stanowić smaczną przystawkę na przyjęciu lub przekąskę między głównymi posiłkami. Warto spróbować również oliwek z pestkami, które posiadają zupełnie inny wymiar smakowy, niż drylowane.