Ryż jaśminowy na mleku kokosowym
Ryż na mleku przywodzi mi na myśl smaki dzieciństwa. Ten przygotowany przez moją babcię był z musem jabłkowym oraz obficie posypany cynamonem. Postanowiłam stworzyć swoją bardziej dietetyczną i zdrowszą wersję.
Ryż jaśminowy pełnoziarnisty 3/4 szklanki
Mleczko kokosowe 1,5 szklanki
Banan 1 sztuka (im bardziej dojrzały tym lepszy)
Cynamon 1 łyżeczka
Syrop klonowy 1 łyżka
Gęsta śmietanka kokosowa 1 łyżka
Dowiedz się więcej na temat ryżu jaśminowego
Ryż wypłucz pod bieżącą wodą, aż woda będzie czysta bez mącznego odcienia. W szerokim garnku zagotuj mleko kokosowe dodaj ryż i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 15 minut, pamiętając aby często mieszać.
Banana obierz, pokrój w plasterki i dodaj razem z cynamonem do ryżu. Gotuj jeszcze kilka minut, aż ryż przejdzie ich smakiem. Na sam koniec dodaj śmietankę oraz syrop klonowy i wymieszaj z ryżem. Przełóż do słoiczków, a do dekoracji użyj płatków migdałowych i konfitury malinowej.
Dziękuję sklepowi internetowemu BioSklep za wspaniały prezent w postaci dostarczenia składników najwyższej jakości do przyrządzenia tych słodkości??
Mój Fanpage – My Healthy Lifestyle