Pasta z awokado, jajkiem i suszonymi pomidorami
Kanapki wcale nie muszą być nudne! Na dowód tego zapraszam na pyszną, zdrową i pożywną pastę jajeczną z dodatkiem awokado i suszonych pomidorów. Awokado to doskonałe źródło zdrowych tłuszczów, które posiadają zdolność obniżania poziomu „złego” cholesterolu. Ponadto pozwalają utrzymać uczucie sytości na dłużej, zapobiegając podjadaniu między posiłkami. Pamiętajmy, że najlepszym wyborem będzie owoc dojrzały, czyli taki którego skórka po naciśnięciu będzie się lekko uginać.
Awokado – 1 sztuka (dojrzałe)
Jajko – 2 sztuki
Suszone pomidory – 3 plastry (około 60 g)
Jogurt naturalny 2% 1 łyżka (lub dowolny serek śmietankowy)
Czosnek – 1 ząbek
Cytryna – sok z 1/4 sztuki
Pietruszka liście – 1 łyżka
Sól – do smaku
Pieprz czarny – do smaku
Sposób przygotowania:
Jajka włożyć do ciepłej wody, od momentu zagotowania wody gotować około 6 min. Po tym czasie jajka zalać szybko zimną wodą i pozostawić do ostudzenia. Następnie obrać, pokroić w drobną kostkę i wrzucić do dowolnego naczynia. Tak samo postąpić z awokado. Do jajka i awokado dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, jogurt oraz przyprawy. Całość wymieszać i rozgnieść delikatnie widelcem. Na końcu dorzucić pokrojone w cienkie paseczki suszone pomidory oraz posiekaną natkę pietruszki. Jeszcze raz niedbale wymieszać. Podawać z pieczywem, najlepiej żytnim lub pełnoziarnistym.