Lekki sernik z rabarbarem i kokosową kruszonką
Czas na puszysty sernik z rabarbarem i kokosowo – waniliową kruszonką. Ciasto można przygotować z dowolnymi, ulubionymi owocami, świetnie smakuje zarówno z truskawkami, jabłkami, jak i domowymi brzoskwiniami z zalewy. Dzięki wykorzystaniu części ciasta ze spodu i wzbogaceniu go wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi otrzymujemy zdrowszą wersję tradycyjnej kruszonki pełnej pustych kalorii.
Ciasto:
Mąka owsiana – 250g
Masło Extra – 80g
Jajko – 1 sztuka
Jogurt naturalny 2% – 1 łyżka
Cukier brązowy – 2 łyżki
Masa serowa:
Twaróg chudy – 250g
Twaróg półtłusty – 200g
ser Ricotta – 250g
Mleko 1,5% – 1 szklanka
Jajko – 1 sztuka
Budyń w proszku (waniliowy) – 40g
Cukier – 1/2 szklanki (można użyć ksylitolu)
Kruszonka:
Wiórki kokosowe – 2 łyżki
Migdały – 1 łyżka (płatki)
Cukier waniliowy – 2 łyżeczki
40% ciasta
Dodatkowo:
Rabarbar – 3 łodygi
Cukier – 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Masło posiekać i zagnieść szybko z pozostałymi składnikami ciasta. Jeśli będzie zbyt sypkie dodać dodatkową łyżkę jogurtu naturalnego. Ciasto podzielić na dwie części, 60% wyłożyć na dno formy o średnicy 24 cm (łącznie z brzegami), 40% odłożyć do lodówki.
Rabarbar:
Łodygi rabarbaru dokładnie oczyścić, pokroić na 1 cm kawałki i posypać cukrem. Odstawić na 20-30 min, aby rabarbar nieco zmiękł.
Masa serowa:
Wszystkie składniki na masę serową blendować do momentu uzyskania gładkiej, puszystej konsystencji. Twaróg najlepiej uprzednio zamrozić i odmrozić w dniu przygotowywania ciasta, w ten sposób staje się bardziej kruchy i podatny na rozcieranie.
Kruszonka:
Odłożoną, mocno schłodzoną mniejszą połowę ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać wiórki kokosowe, płatki migdałowe, cukier waniliowy (najlepiej cukier z prawdziwą wanilią) i bardzo delikatnie wymieszać, przecierając składniki między palcami w celu uzyskania kruszonki.
Do wyłożonej ciastem okrągłej formy wlać masę serową, na masie ułożyć delikatnie kawałki rabarbaru i całość posypać przygotowaną wcześniej kruszonką. Piec w 180 °C około 50 min. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia w piekarniku.