Dietetyczne pieczone kotleciki z dynią i kaszą jaglaną

16 18 20

Przedstawiam pomysł na pyszny i pełnowartościowy obiad, który jest ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, mięsnych kotletów mielonych. Słodkawa, maślana i aromatyczna dynia wspaniale komponuje się z delikatnym smakiem kaszy jaglanej, którą spośród innych wyróżnia najwyższa zawartość witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi. Sezon na dynię trwa w pełni, zatem zachęcam do zamrożenia kilku porcji, aby przez cały rok mogła cieszyć nasze podniebienie.

SAMSUNG CSC

Składniki

Przepis na 8 kotlecików

Dynia – 300 g (po obraniu i odrzuceniu pestek, użyłam dyni Hokkaido)

Kasza jaglana – 60 g (1/3 szklanki)

Jajko – 1 sztuka

Pietruszka liście – 1 łyżka

Kurkuma – 1 płaska łyżeczka

Imbir – 1 łyżeczka suszonego lub świeżego

Oliwa z oliwek – 1 łyżka

Cebula – 1/2 sztuki

Czosnek – 2 ząbki

Chilli – 1/3 łyżeczki świeżej, drobno posiekanej papryki

Sól – do smaku

SAMSUNG CSC

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną ugotować według przepisu na opakowaniu, odstawić do ostygnięcia. Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, podsmażyć drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek (oliwa ma przejść aromatem czosnku). Wszystkie składniki wrzucić do dużej miski i dokładnie wymieszać.

Z gotowej masy uformować kotleciki (najlepiej zwilżonymi dłońmi) i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Powinny mieć grubość około 1,5 cm. Kotlety piec 20–25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Podawać z dowolną sałatką, u mnie sałata z kawałkami jabłek i orzechami włoskimi.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

Oceń mnie
3.3/5. Oddano 83 głosy.
ponad miesiąc temu
Skomentuj Dodaj opinię

Czas w minutach potrzebny na spalenie jednej porcji

Wykres składu

Wykres wartości energetycznej

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Zobacz również: