Dietetyczne pieczone kotleciki z dynią i kaszą jaglaną
Przedstawiam pomysł na pyszny i pełnowartościowy obiad, który jest ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, mięsnych kotletów mielonych. Słodkawa, maślana i aromatyczna dynia wspaniale komponuje się z delikatnym smakiem kaszy jaglanej, którą spośród innych wyróżnia najwyższa zawartość witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi. Sezon na dynię trwa w pełni, zatem zachęcam do zamrożenia kilku porcji, aby przez cały rok mogła cieszyć nasze podniebienie.
Przepis na 8 kotlecików
Dynia – 300 g (po obraniu i odrzuceniu pestek, użyłam dyni Hokkaido)
Kasza jaglana – 60 g (1/3 szklanki)
Jajko – 1 sztuka
Pietruszka liście – 1 łyżka
Kurkuma – 1 płaska łyżeczka
Imbir – 1 łyżeczka suszonego lub świeżego
Oliwa z oliwek – 1 łyżka
Cebula – 1/2 sztuki
Czosnek – 2 ząbki
Chilli – 1/3 łyżeczki świeżej, drobno posiekanej papryki
Sól – do smaku
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną ugotować według przepisu na opakowaniu, odstawić do ostygnięcia. Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, podsmażyć drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek (oliwa ma przejść aromatem czosnku). Wszystkie składniki wrzucić do dużej miski i dokładnie wymieszać.
Z gotowej masy uformować kotleciki (najlepiej zwilżonymi dłońmi) i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Powinny mieć grubość około 1,5 cm. Kotlety piec 20–25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Podawać z dowolną sałatką, u mnie sałata z kawałkami jabłek i orzechami włoskimi.