Lecznicze właściwości mlecznego napoju
Aktualizacja: 23 czerwca, 2017
Kumys jest napojem tradycyjnie przygotowanym na bazie sfermentowanego mleka klaczy z udziałem bakterii i drożdży. Dziś często bazą dla niego jest łatwiej dostępne mleko krowie. Poznajcie jego niezwykłe właściwości lecznicze!
Kumys na choroby i nie tylko
Kumys to tradycyjny napój mongolskich plemion koczowniczych. W Europie staje się coraz bardziej popularny. Wytwarzany jest jednak z bardziej dostępnego mleka krowiego. Oprócz wielu witamin w tym witaminy C, A, E, D i z grupy B, zawiera także substancje o działaniu antybiotycznym. Tradycyjny kumys wytwarzany na kobylym mleku wykorzystywany jest przy leczeniu:
- gruźlicy
- chorób dróg oddechowych
- anemii po krwotokach (operacji, porodzie)
- chorób przewodu pokarmowego (nieżyt żołądka, owrzodzenia, biegunki, zaburzenia trawienia i wchłaniania)
- przemęczenia, osłabienia po przebytych chorobach
- zaburzeń miesiączkowania
- białaczki
- cukrzycy
- nerwowości
Z pewnością kumys wiele zawdzięcza właściwościom kobylego mleka. Jednak dużą rolę odgrywają również drożdże, które także są produktem niezwykle cennym, wzmacniającym organizm i chroniącym go przed wieloma niedoborami.