Laktoferyna – działanie, skutki uboczne, dla dzieci, preparaty, cena, opinie
Aktualizacja: 8 kwietnia, 2024
Obecnie świat opanowała negatywna opinia na temat spożywania mleka krowiego, które posądzane jest o niekorzystne dla zdrowia działanie. Jednak niewiele osób wie, że krowie mleko jest źródłem cennej laktoferyny, która wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych m.in. działanie przeciwwirusowe, immunostymulujące oraz przeciwbakteryjne. Mleko krowie zaleca się podawać dzieciom po ukończeniu 3. roku życia, ale mleko kobiece oraz mieszanki odżywcze dla dzieci również stanowią dobre źródło omawianej glikoproteiny dla najmłodszych.
Laktoferyna i jej działanie
Laktoferyna pierwszy raz została wyodrębniona w 1939 r. z frakcji serwatkowej mleka krowiego. Glikoproteina zaliczana do transferyn odpowiedzialna jest za wiązanie jonów żelaza tzw. chelatowanie, w wyniku czego dochodzi do powstania związków, które są dobrze przyswajalne przez organizm człowieka. Laktoferyna występuje w płynach ustrojowych i wydzielinach ssaków. W momencie, gdy dojdzie do niedoborów żelaza w środowisku, laktoferyna jest dodatkowym źródłem niezbędnego do życia pierwiastka. Laktoferyna wykazuje m.in. działanie bakteriostatyczne, antywirusowe, immunomodulujące, przeciwgrzybicze oraz przeciwnowotworowe. Korzystnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie oraz stan mikroflory bakteryjnej jelit.
Laktoferyna dla dzieci
W szklance mleka krowiego znajduje się ok. 25–75 mg laktoferyny, w siarze kobiecej jest jej pięciokrotnie więcej! Mleko krowie zalecane jest do podawania dzieciom dopiero po ukończeniu 1. roku życia, jednak w ilości maksymalnie 500 ml dziennie. Warto zauważyć, że w mieszankach mlekozastępczych preparatach do żywienia niemowląt oraz w mleku kobiecym również znajduje się ta cenna glikoproteina.
Laktoferyna stanowi główne źródło żelaza dla ustroju w okresie noworodkowym. Stanowi cenny związek w walce z anemią noworodkową oraz u małych dzieci. Według niektórych naukowców jej właściwości stymulujące odporność i przeciwdrobnoustrojowe mogą mieć istotny wpływ na modulowanie układu odpornościowego w pierwszych dniach życia. Badania kliniczne dostarczają cennej informacji na temat zalet dodatkowej suplementacji laktoferyną u dzieci urodzonych przedwcześnie z masą ciała poniżej 1250 g, na zmniejszenie częstości występowania martwiczego zapalenia jelit.
Laktoferyna wykorzystywana jest w odżywkach dla niemowląt i dzieci, ze względu na działanie immunostymulujące. Buduje i wzmacnia odporność dziecka, równocześnie wpływa na prawidłowy rozrost flory bakteryjnej jelit. Ponadto zalecana jest dla dzieci chorych na mukowiscydozę, ponieważ niszczy szkodliwą mikroflorę w jamie ustnej, dzięki czemu nawilża błony śluzowe i działa przeciwzapalnie. Laktoferyna zapobiega i łagodzi przebieg infekcji wywołanych przez rotawirusy powodujących niebezpieczne biegunki, które są groźne, a nawet śmiertelne dla dzieci i niemowląt w krajach rozwijających się. Cenną właściwością tej glikoproteiny jest stymulacja proliferacji (namnażania się) komórek jelitowych, dzięki czemu sprzyja to dobremu trawieniu spożytych pokarmów poprzez zwiększanie efektywności działania enzymów wydzielanych w jelicie cienkim. Wykazano ponadto korzystne działanie obniżające ryzyko sepsy u niemowląt z niską masą urodzeniową, którym podawano laktoferynę.
Laktoferyna – preparaty, cena
Laktoferyna jest obecnie izolowana na skalę przemysłową z serwatki mleka krowiego lub odtłuszczonego mleka krowiego. Wykorzystuje się ją do produkcji:
- immunostymulatorów,
- mieszanek mlecznych,
- środków specjalnego przeznaczenia żywieniowego dla niemowląt oraz dzieci,
- suplementów diety żelaza,
- fermentowanych produktów mlecznych,
- napojów,
- gum do żucia,
- pieczywa cukierniczego.
Cena preparatów laktoferyny jest różna w zależności od formy produktu oraz miejsca zakupu:
- proszek do sporządzania zawiesiny doustnej – ok. 16–25zł za 15 saszetek,
- krople doustne – ok. 20 zł za 8 ml.
- kapsułki – ok. 180–220 zł za 100 sztuk.
Laktoferyna – skutki uboczne
Laktoferyna jest białkiem naturalnego pochodzenia, które charakteryzuje się niską cytotoksycznością (szeroko pojęta toksyczność związku) oraz nie powinna powodować objawów ubocznych podczas stosowania. Ze względu na swoje udowodnione naukowo korzystne działanie na organizm człowieka i bezpieczeństwo stosowania, wydane przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), w 2012 roku zezwolono na jej wykorzystanie jako składnika żywności.
Laktoferyna – opinie
W Internecie można natrafić na opinie pozytywne, jak i negatywne na temat stosowania suplementacji laktoferyną u niemowląt i dzieci. Osobiście uważam, że przed zastosowaniem warto skorzystać z opinii lekarza prowadzącego i wypróbować stosowanie w przypadku zalecenia produktu przez specjalistę.
Laktoferyna jest białkiem zwierzęcym izolowanym z serwatki mleka krowiego, a jej właściwości korzystne dla zdrowia zostały udowodnione licznymi badaniami klinicznymi na grupie niemowląt z niską masą urodzeniową, dzieciach oraz osobach dorosłych. Jak w przypadku większości suplementacji, polecam skonsultować się ze specjalistą, który dobierze odpowiedni produkt do naszych potrzeb lub umocni w przekonaniu, że nie jest to konieczne.
Literatura:
Zander Z., Zander L., Mickiewicz D.: Laktoferyna – multipotencjalne białko mleka. Innowacyjne Mleczarstwo 2014, 2, 1, 18-21
Małaczewska J., Rotkiewicz Z., Siwicki A. K.: Laktoferyna – mechanizmy działania przeciwwirusowego. Medycyna Weterynaryjna 2006, 62, 10, 1104-1107
Lauterbach R., Kamińska E., Michalski P., Lauterbach J. P.: Laktoferyna – glikoproteina o dużym potencjale terapeutycznym. 118 Developmental Period Medicine, 2016, XX, 2