Kuchnia irlandzka – charakterystyka, tradycyjne potrawy, trunki, przepisy
Aktualizacja: 3 kwietnia, 2024
Zielona wyspa od lat stanowi cel licznych podróży i emigracji wielu Polaków. Zobaczmy, co ma do zaoferowania Irlandia prócz magicznych krajobrazów i niezwykle przyjaznych mieszkańców.
Kuchnia Irlandzka – charakterystyka
Na obecny wygląd kuchni irlandzkiej składa się długa i skomplikowana historia tego kraju, a także jej położenie geograficzne. Irlandia była krajem rolniczym, dlatego jej tradycyjne dania mają wiele cech kuchni wiejskiej. Początkowo jej podstawą było mięso, szczególnie wołowina i baranina oraz sery. Z biegiem czasu wprowadzono również warzywa takie jak ziemniaki, rzepa, marchew, pasternak, seler.
W XVI wieku do Irlandii przybyły ziemniaki, które szybko stały się podstawą diety ludności wiejskiej. Było to tanie, pożywne warzywo o niskich wymaganiach uprawy. Niestety w XIX wieku, kraj nawiedziła klęska nieurodzaju spowodowana zarazą ziemniaczaną. Ludność uzależniona od tego warzywa cierpiała ogromny głód. Do dziś na kartach historii okres ten znany jest jako Wielki Głód, który zdziesiątkował mieszkańców Irlandii. Wielu umarło z głodu, bądź emigrowało, głównie do Stanów Zjednoczonych. Dziś dieta Irlandczyków nie jest tak bardzo zależna od ziemniaków, lecz nadal grają w niej dużą rolę.
Irlandia jest wyspą, dlatego w jej tradycyjnej kuchni jest również duża obfitość ryb i owoców morza. Dania kuchni irlandzkiej są proste i pożywne. Może nie zaliczają się do najlżejszych jednak z pewnością dodają mnóstwo energii, a przy tym wyśmienicie smakują.
Kuchnia irlandzka – tradycyjne dania
Na wyspie najważniejszym posiłkiem jest śniadanie. W niektórych barach serwowane jest cały dzień. Stanowił najbardziej obfity posiłek dnia, który miał dawać energii na cały dzień pracy. W jego skład wchodzi smażony bekon, jajka sadzone, kiełbasa, biały lub czarny pudding (rodzaj kaszanki), pieczarki, do tego ciemny lub sodowy chleb, a także dla bardziej wymagających fasolka w sosie pomidorowym. Dziś mieszkańcy wyspy zastępują ciężkie śniadanie płatkami owsianymi z mlekiem.
Kolejnym charakterystycznym daniem irlandzkim jest zestaw fish and chips bardzo dobrze znany również w kuchni angielskiej. Tradycyjnie posiłek ten pakowany był w gazety i stanowił szybką i pożywną przekąskę, którą można było zjeść w drodze. Składała się na nią ryba w cieście i frytki polane octem – co jest dość charakterystyczne dla Irlandii.
W kuchni irlandzkiej dość ważne miejsce zajmują różnego rodzaje gulasze i strawy z baraniny i wołowiny z warzywami. Stanowią szybki i pożywny posiłek. Najbardziej znanym jest Irish stew, czyli gulasz z baraniny lub jagnięciny z duszonymi ziemniakami i cebulą, czasami z marchewką – zależy od regionu.
W Dublinie najsłynniejsze jest Coddle, czyli potrawka z grubo pokrojonej kiełbasy i boczku, ziemniaków pokrojonych w plastry i cebuli. Niektórzy do potrawy dodają tradycyjnego Guiness’a. Wśród dań ziemniaczanych warto spróbować champ, czyli tłuczone ziemniaki podsmażane na maśle z cebulką. Kolejnym szybkim i pożywnym daniem jest Boxty, który przypomina nieco kebaba. Jest to ziemniaczany placek, w który zawija się kawałki wołowiny, surówek, a wszystko polane jest sosami.
Jako przekąskę często serwuje się słodki chlebek wypełniony bakaliami zwany barm brack.
Kuchnia irlandzka – trunki
Życie towarzyskie w Irlandii rozgrywa się głównie w pubach, co wymusza z pewnością niezwykle kapryśna pogoda na wyspie. Najważniejszym trunkiem, bez którego spróbowania nie możecie opuścić Irlandii jest tradycyjny Guinness – rodzaj ciemnego, tradycyjnego, irlandzkiego piwa. Należy zapamiętać, aby nie poganiać barmana z nalewaniem tego trunku. Guinessa nalewa się długo i powoli, jednak cierpliwość wynagrodzona zostanie wyśmienitym smakiem piwa i gęstą pianą zwieńczającą kufel.
Kolejnym tradycyjnym i niezwykle popularnym napojem alkoholowym jest Whiskey, przyrządzana według tradycyjnej receptury, stąd dodatkowe „e” w nazwie, aby odróżnić ją od zwykłej Whisky. Pije się ją bez żadnych dodatków, żadnej coli, a nawet lodu. W Irlandii często Whiskey dodaje się również do kawy.
Na wyspie popularny jest również Baileys Irish Cream, czyli likier na bazie irlandzkiej whiskey, jaj, śmietany, wanilii, czekolady i orzechów. Pije się go z dodatkiem lodu, stanowi również dodatek do wielu drinków.
Kuchnia irlandzka – przepisy
Składniki:
- 1 kg baraniny bez kości,
- 40 dag cebuli,
- 1,5 kg ziemniaków,
- 2 marchewki,
- sól, pieprz, szczypta tymianku.
Przygotowanie: Na patelnię położyć baraninę z tymiankiem, dodać zimną wodę, tak aby przykryła składniki. Gotować na małym ogniu przez godzinę. Dodać obraną wcześniej cebulę, ziemniaki i marchewkę. Doprawić solą i pieprzem. W dalszym ciągu gotować (aż warzywa zmiękną). Przyprawiać w miarę potrzeby. Można podawać samo lub z ugotowaną zieloną kapustą lub brukselką.
Składniki:
- 75 g masła,
- 125 ml mleka,
- 2 pory (można zastąpić cebulką szalotką),
- 6-8 ziemniaków,
- sól, pieprz.
Przygotowanie: Wkładamy 25 g masła na patelnię, dodajemy mleko i stawimy na średnim ogniu. Mieszamy, aż masło stopi się i wrzucamy posiekany por. Zmniejszamy ogień i dusimy przez 10-15 min, aż por będzie miękki, od czasu do czasu mieszamy. Ziemniaki pokrojone w kawałki wrzucamy do dużego garnka z osoloną zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 min, aż ziemniaki będą miękkie. Dokładnie odcedzamy. Do ziemniaków dodajemy por wraz z wywarem. Całość ucieramy, aż wszystkie składniki wymieszają się na kremową masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy masę ziemniaczaną na ogrzany półmisek, podczas nakładania ziemniaków na talerz, zamaczamy każdą porcję w stopionym, maśle następnie robimy w środku masy wgłębienie, do którego wkładamy resztę masła.
Składniki:
- 500 g kapusty,
- 75 g masła,
- 125 ml mleka,
- 2 pory (można zastąpić cebulką szalotką),
- 6-8 ziemniaków, sól, pieprz.
Przygotowanie: Wkładamy 25 g masła na patelnię, dodajemy mleko i stawimy na średnim ogniu. Mieszamy, aż masło stopi się i wrzucamy posiekany por. Zmniejszamy ogień i dusimy przez 10-15 min, aż poru będą miękkie, od czasu do czasu mieszamy. Ziemniaki pokrojone w kawałki wrzucamy do dużego garnka z osoloną zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 min., aż ziemniaki będą miękkie. Dokładnie odcedzamy. Kapustę gotujemy, aż będzie miękka. Do ziemniaków dodajemy por wraz z wywarem. Całość ucieramy, aż wszystkie składniki wymieszają się na kremową masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowana kapustę szatkujemy i dodajemy do masy.
Nakładamy masę ziemniaczaną na ogrzany półmisek, następnie robimy w środku masy wgłębienie, do którego wkładamy resztę masła.
Literatura:
Przepisy pochodzą ze strony http://urodaizdrowie.pl/kuchnia-irlandzka