bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Kuchnia irlandzka – charakterystyka, tradycyjne potrawy, trunki, przepisy

Kuchnia irlandzka – charakterystyka, tradycyjne potrawy, trunki, przepisy

🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 3 kwietnia, 2024

Zielona wyspa od lat stanowi cel licznych podróży i emigracji wielu Polaków. Zobaczmy, co ma do zaoferowania Irlandia prócz magicznych krajobrazów i niezwykle przyjaznych mieszkańców.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Kuchnia Irlandzka – charakterystyka
  • Kuchnia irlandzka – tradycyjne dania
  • Kuchnia irlandzka – trunki
  • Kuchnia irlandzka – przepisy

Kuchnia Irlandzka – charakterystyka

Na obecny wygląd kuchni irlandzkiej składa się długa i skomplikowana historia tego kraju, a także jej położenie geograficzne. Irlandia była krajem rolniczym, dlatego jej tradycyjne dania mają wiele cech kuchni wiejskiej. Początkowo jej podstawą było mięso, szczególnie wołowina i baranina oraz sery. Z biegiem czasu wprowadzono również warzywa takie jak ziemniaki, rzepa, marchew, pasternak, seler.

W XVI wieku do Irlandii przybyły ziemniaki, które szybko stały się podstawą diety ludności wiejskiej. Było to tanie, pożywne warzywo o niskich wymaganiach uprawy. Niestety w XIX wieku, kraj nawiedziła klęska nieurodzaju spowodowana zarazą ziemniaczaną. Ludność uzależniona od tego warzywa cierpiała ogromny głód. Do dziś na kartach historii okres ten znany jest jako Wielki Głód, który zdziesiątkował mieszkańców Irlandii. Wielu umarło z głodu, bądź emigrowało, głównie do Stanów Zjednoczonych. Dziś dieta Irlandczyków nie jest tak bardzo zależna od ziemniaków, lecz nadal grają w niej dużą rolę.   

Irlandia jest wyspą, dlatego w jej tradycyjnej kuchni jest również duża obfitość ryb i owoców morza. Dania kuchni irlandzkiej są proste i pożywne. Może nie zaliczają się do najlżejszych jednak z pewnością dodają mnóstwo energii, a przy tym wyśmienicie smakują.

Kuchnia irlandzka – tradycyjne dania

Na wyspie najważniejszym posiłkiem jest śniadanie. W niektórych barach serwowane jest cały dzień. Stanowił najbardziej obfity posiłek dnia, który miał dawać energii na cały dzień pracy. W jego skład wchodzi smażony bekon, jajka sadzone, kiełbasa, biały lub czarny pudding (rodzaj kaszanki), pieczarki, do tego ciemny lub sodowy chleb, a także dla bardziej wymagających fasolka w sosie pomidorowym. Dziś mieszkańcy wyspy zastępują ciężkie śniadanie płatkami owsianymi z mlekiem.

Kolejnym charakterystycznym daniem irlandzkim jest zestaw fish and chips bardzo dobrze znany również w kuchni angielskiej. Tradycyjnie posiłek ten pakowany był w gazety i stanowił szybką i pożywną przekąskę, którą można było zjeść w drodze. Składała się na nią ryba w cieście i frytki polane octem – co jest dość charakterystyczne dla Irlandii.

W kuchni irlandzkiej dość ważne miejsce zajmują różnego rodzaje gulasze i strawy z baraniny i wołowiny z warzywami. Stanowią szybki i pożywny posiłek. Najbardziej znanym jest Irish stew, czyli gulasz z baraniny lub jagnięciny z duszonymi ziemniakami i cebulą, czasami z marchewką – zależy od regionu.

W Dublinie najsłynniejsze jest Coddle, czyli potrawka z grubo pokrojonej kiełbasy i boczku, ziemniaków pokrojonych w plastry i cebuli. Niektórzy do potrawy dodają tradycyjnego Guiness’a. Wśród dań ziemniaczanych warto spróbować champ, czyli tłuczone ziemniaki podsmażane na maśle z cebulką. Kolejnym szybkim i pożywnym daniem jest Boxty, który przypomina nieco kebaba. Jest to ziemniaczany placek, w który zawija się kawałki wołowiny, surówek, a wszystko polane jest sosami.

Jako przekąskę często serwuje się słodki chlebek wypełniony bakaliami zwany barm brack.

Kuchnia irlandzka – trunki

Życie towarzyskie w Irlandii rozgrywa się głównie w pubach, co wymusza z pewnością niezwykle kapryśna pogoda na wyspie. Najważniejszym trunkiem, bez którego spróbowania nie możecie opuścić Irlandii jest tradycyjny Guinness – rodzaj ciemnego, tradycyjnego, irlandzkiego piwa. Należy zapamiętać, aby nie poganiać barmana z nalewaniem tego trunku. Guinessa nalewa się długo i powoli, jednak cierpliwość wynagrodzona zostanie wyśmienitym smakiem piwa i gęstą pianą zwieńczającą kufel.

Kolejnym tradycyjnym i niezwykle popularnym napojem alkoholowym jest Whiskey, przyrządzana według tradycyjnej receptury, stąd dodatkowe „e” w nazwie, aby odróżnić ją od zwykłej Whisky. Pije się ją bez żadnych dodatków, żadnej coli, a nawet lodu. W Irlandii często Whiskey dodaje się również do kawy.  

Na wyspie popularny jest również Baileys Irish Cream, czyli likier na bazie irlandzkiej whiskey, jaj, śmietany, wanilii, czekolady i orzechów. Pije się go z dodatkiem lodu, stanowi również dodatek do wielu drinków.

Kuchnia irlandzka – przepisy

Przepis na Irish stew

Składniki:

  • 1 kg baraniny bez kości,
  • 40 dag cebuli,
  • 1,5 kg ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • sól, pieprz, szczypta tymianku.

Przygotowanie: Na patelnię położyć baraninę z tymiankiem, dodać zimną wodę, tak aby przykryła składniki. Gotować na małym ogniu przez godzinę. Dodać obraną wcześniej cebulę, ziemniaki i marchewkę. Doprawić solą i pieprzem. W dalszym ciągu gotować (aż warzywa zmiękną). Przyprawiać w miarę potrzeby. Można podawać samo lub z ugotowaną zieloną kapustą lub brukselką.

rozwiń
Przepis na Champ

Składniki:

  • 75 g masła,
  • 125 ml mleka,
  • 2 pory (można zastąpić cebulką szalotką),
  • 6-8 ziemniaków,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie: Wkładamy 25 g masła na patelnię, dodajemy mleko i stawimy na średnim ogniu. Mieszamy, aż masło stopi się i wrzucamy posiekany por. Zmniejszamy ogień i dusimy przez 10-15 min, aż por będzie miękki, od czasu do czasu mieszamy. Ziemniaki pokrojone w kawałki wrzucamy do dużego garnka z osoloną zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 min, aż ziemniaki będą miękkie. Dokładnie odcedzamy. Do ziemniaków dodajemy por wraz z wywarem. Całość ucieramy, aż wszystkie składniki wymieszają się na kremową masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy masę ziemniaczaną na ogrzany półmisek, podczas nakładania ziemniaków na talerz, zamaczamy każdą porcję w stopionym, maśle następnie robimy w środku masy wgłębienie, do którego wkładamy resztę masła.

rozwiń
Przepis na Colcannon

Składniki:

  • 500 g kapusty,
  • 75 g masła,
  • 125 ml mleka,
  • 2 pory (można zastąpić cebulką szalotką),
  • 6-8 ziemniaków, sól, pieprz.

Przygotowanie: Wkładamy 25 g masła na patelnię, dodajemy mleko i stawimy na średnim ogniu. Mieszamy, aż masło stopi się i wrzucamy posiekany por. Zmniejszamy ogień i dusimy przez 10-15 min, aż poru będą miękkie, od czasu do czasu mieszamy. Ziemniaki pokrojone w kawałki wrzucamy do dużego garnka z osoloną zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 min., aż ziemniaki będą miękkie. Dokładnie odcedzamy. Kapustę gotujemy, aż będzie miękka. Do ziemniaków dodajemy por wraz z wywarem. Całość ucieramy, aż wszystkie składniki wymieszają się na kremową masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowana kapustę szatkujemy i dodajemy do masy.

Nakładamy masę ziemniaczaną na ogrzany półmisek, następnie robimy w środku masy wgłębienie, do którego wkładamy resztę masła.

rozwiń

Literatura:

Przepisy pochodzą ze strony http://urodaizdrowie.pl/kuchnia-irlandzka

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
BonaVita
BonaVita ,
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
warzywa

Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile…

Jemy je na co dzień. Gotowane, pieczone, smażone, w mundurkach czy bez, królują na polskich stołach. Jaka jest prawda na temat ziemniaków, tuczą czy może wręcz przeciwnie? Czytaj dalej...

Kuchnia duńska – charakterystyka, tradycje,…

Kuchnia duńska nie posiada skomplikowanych i czasochłonnych potraw. Duńczycy kierują się zasadą, aby nic się nie zmarnowało. Niestety podróżujący po Dani wegetarianie mogą napotkać problemy w zaspokojeniu swojego głodu. Kraj… Czytaj dalej...

Kuchnia angielska – charakterystyka, tradycje…

Kolejnym miejscem, które odwiedzamy razem z naszym cyklem artykułów o kuchniach świata jest Anglia! Na pewno znacie jej najpopularniejsze danie z rybą i frytkami. Poznajcie więcej tradycji kulinarnych Wielkiej Brytanii! Czytaj dalej...

Rola kuchni regionalnych w żywieniu…

„Cudze chwalicie, swego nie znacie”. Czy w gąszczu produktów z całego świata i restauracji serwujących dania zagraniczne jest jeszcze miejsce na regionalne żywienie w diecie współczesnego Polaka? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Odżywianie

    kuchnie świata
    kuchnie świata

    Czy sushi jest zdrowe? Jak zrobić sushi?

    Comfort food – dania do których chętnie wracamy

    Głodny nowości kulinarnych? To ciekawość, która z pewnością wyjdzie Ci na zdrowie!

    Tajemnica długowieczności skryta w kuchni japońskiej

    2

    Syndrom chińskiej restauracji – przyczyny, objawy, leczenie i dieta

    10 najbardziej zaskakujących i ekstremalnych potraw

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.