Kolagen na stawy – w tabletkach, w proszku czy do picia?

Problemy z bolącymi stawami to zmora nie tylko sportowców, ale również osób po 50. roku życia. Białko kolagenowe odpowiada za ich prawidłowe działanie, ale niestety wraz w wiekiem jego ilość spada. Warto wspomóc się preparatami zawierającymi kolagen. Na rynku dostępne są suplementy w tabletkach, proszku i płynie.
Kolagen
Kolagen to główny składnik tkanki łącznej, który stanowi około 30 % wszystkich białek występujących w organizmie człowieka. Jest dość zróżnicowany. Do tej pory wyodrębniono jego 20 rodzajów, z czego 12 sklasyfikowano. Z punktu widzenia przeciętnej osoby do najważniejszych należą:
- kolagen typu I, który buduje skórę, włosy, paznokcie, kości, więzadła i organy wewnętrzne,
- kolagen typu II, który tworzy chrząstki,
- kolagen typu III, który kształtuje chrząstki, ścięgna, kości, zębinę i inne tkanki łączne.
Po 25. roku życia poziom kolagenu spada w wyniku zaburzenia równowagi między jego biosyntezą a rozkładem. Ubytek tego składnika może wywoływać wiele schorzeń kości i stawów, a także wpływać na wygląd skóry i paznokci oraz funkcjonowanie naczyń limfatycznych i krwionośnych. Naturalnymi źródłami kolagenu są ryby, wołowina, wieprzowina i drób. Z pomocą przychodzą także hydrolizaty w postaci suplementów diety, które chronią przed ww. problemami zdrowotnymi. Przypuszcza się, że ich doustne spożywanie działa na syntezę makrocząsteczek macierzy zewnątrzkomórkowej, w tym struktur kolagenu, co może zwiększać zdolność stawów do amortyzowania wstrząsów i zmniejszać ryzyko pogorszenia ich stanu.
Kolagen w tabletkach
Na rynku można spotkać wiele tabletek z kolagenem często z dodatkiem substancji, które mają na celu spotęgować jego działanie. Najbardziej popularne są kapsułki zawierające kolagen rybi wzbogacony o kwas hialuronowy i kompleks niezbędnych witamin. Cieszą się dobrą opinią oraz przystępną ceną (około 40 zł za 90 tabletek). Uznaniem mogą pochwalić się również tabletki z rybim kolagenem z dodatkiem alg morskich i witaminy E. Uważa się je za bardzo dobre, ale niestety trzeba za nie sporo zapłacić (około 200 zł za 60 kapsułek).
Kolagen w proszku
Sproszkowany kolagen dzięki swojej formie oraz neutralnemu smakowi i zapachowi może być z powodzeniem dodawany do wody, mleka, jogurtów, koktajli, soków i innych napojów. Zaleca się przyjmowanie 5 g (1 łyżeczki) preparatu w ciągu dnia i łączenie z produktami o wysokiej zawartości witaminy C w celu zwiększenia jego przyswajania. Ceny suplementów w proszku zawierają się w przedziale 30–160 zł i zależą od wielkości opakowania oraz składu produktu.
Kolagen do picia
Na rynku dostępne są także płynne formy kolagenu (przeważnie morskiego) z dodatkiem substancji wzmacniających jego działanie, m.in. bogatej w witaminę C aceroli oraz poprawiającego elastyczność skóry kwasu hialuronowego. Preparaty przeznaczone do picia są jednak mało popularne. Ich cena zależy od objętości oraz zawartości składników i waha się między 30 a 120 zł.
Kolagen – opinie
Opinie na temat suplementów kolagenowych są w przeważającej części pozytywne. Przede wszystkim zwraca się uwagę na poprawę stanu skóry, włosów i paznokci, jak również na zmniejszenie problemu bolących stawów, ale tylko dzięki regularnemu stosowaniu. Za negatywną cechę preparatów wymienia się ich wysoką cenę.
Podsumowując, warto zadbać o źródła kolagenu w swojej diecie, by spowolnić procesy starzenia się skóry i wpłynąć na regenerację stawów. Oprócz naturalnych produktów na sklepowych półkach czekają na nas suplementy zawierające hydrolizaty kolagenu. Warto zapoznać się z ich składem, dostosować formę do swoich preferencji i przyjmować go regularnie, by cieszyć się zadowalającymi efektami stosowania. Nie można zapominać również o piciu odpowiedniej ilości wody w ciągu dnia i dostarczaniu naturalnych źródeł witaminy C w celu lepszego wchłonięcia się preparatu.
Literatura:
Czubak K.A., Żbikowska H.M., 2014. Struktura, funkcja i znaczenie biomedyczne kolagenów. Ann. Acad. Med. Siles, 68, 4, s. 245 – 254
Świderski, F., Czerwonka, M., Waszkiewicz-Robak, B., 2009. Hydrolizat kolagenu – nowoczesny suplement diety. Przemysł Spożywczy, 63, 4, s. 42 – 44
Stawy – element naszej anatomii, z którego istnienia zdajemy sobie sprawę często dopiero wtedy, gdy boleśnie dają o sobie znać. Powstałe z biegiem czasu zwyrodnienia utrudniają swobodny ruch i aktywność fizyczną. Mimo że z wiekiem kondycja stawów ulega stopniowemu pogorszeniu, odpowiednia dieta może znacząco zahamować szybkość tego postępu. Co jeść a czego unikać, by nasze stawy pozostały sprawne jak najdłużej? czytaj więcej
Na rynku suplementów diety obecnie możemy znaleźć wiele środków zaradczych, które mają na celu pomóc złagodzić różne dolegliwości ze stawami. W ostatnim czasie coraz częściej pisze się i mówi o preparacie MSM (metylosulfonylometan). czytaj więcej
Opinie
Napisz swoją opinię
wyłącz pisanie odpowiedziTwoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !
mnie kolagen ktory przyjmowalam na cere pomógł w problemach z kolanami 🙂 bajecznie fajne efekty
Ja stosowałam fajny kolagen na stawy, tak naprawdę to nie tylko, a co najlepsze był do picia.
A mozesz mi powiedziec jaki kokretnie?
Cóż, ja używałem takiego od DH, nie wiem jak inne ale mój był naprawdę ok.