Kilka rad dietetyczny na zakwaszenie organizmu
Zakwaszenie organizmu jest dość częstym i niebezpiecznym skutkiem nieprawidłowej diety. Może prowadzić do licznych chorób. Dowiedz się, co włączyć do swojej diety, aby się przed nim uchronić!
Jak „odkwasić” organizm
Zakwaszenie organizmu spowodowane jest głównie złą dietą. Zaburzone ph organizmu może prowadzić do wielu chorób m.in. nadciśnienia, depresji, osteoporozy, a także powodować zawroty głowy i osłabienie fizyczne. Jak się przed tym chronić? Wzbogacić swoją dietę o:
- warzywa zasadotwórcze: pietruszka, szparagi, rzeżucha, a także soki warzywne niesłodzone;
- owoce: cytryny, arbuzy, winogrona, kiwi, ananas;
- suszone owoce: rodzynki, suszone figi, morele, daktyle.
Ponadto warto pamiętać, aby w komponowaniu swoich posiłków unikać łączenia węglowodanów z białkami. Należy również ograniczyć produkty z białej mąki, słodyczy, słodzików i dużej ilości mięsa.
Warto zatem sięgnąć po przepisy z diety wegetariańskiej. Kilka razy w tygodniu takie dania warzywne z pewnością pomogą nam w utrzymaniu prawidłowego ph organizmu. Zresztą dania kuchni wegetariańskiej są naprawdę bardzo smaczne i pasują nawet zagorzałym mięsożercom.