bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Kefir – na odchudzanie i na oczyszczanie jelit. Jak zrobić kefir?

Kefir – na odchudzanie i na oczyszczanie jelit. Jak zrobić kefir?

Kefir skład właściwości jak zrobić domowy kefir
🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 23 stycznia, 2025

Kefir należy do fermentowanych napojów mlecznych II generacji, tj. do jego produkcji wykorzystuje się ściśle określone rodzaje baterii i drożdży – charakterystyczne właśnie dla tego napoju. Wynalazcami kefiru są najprawdopodobniej kaukascy górale, którzy już 3000 lat temu produkowali napój w dębowych beczkach. Kefir powstaje poprzez dodanie do mleka tzw. ziaren kefirowych, tj. mieszanki bakterii i drożdży fermentujących laktozę i niefermentujących laktozy.  Dlaczego warto włączyć kefir do swojej diety w trakcie odchudzania?

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Kefir na odchudzanie
  • Kefir na oczyszczanie jelit
  • Jak zrobić kefir?

Kefir na odchudzanie

Aby zgubić zbędne kilogramy warunkiem jest ograniczenie kalorii (nigdy jednak zbyt drastyczne) oraz włączenie aktywności fizycznej. To dwa fundamenty redukcji masy ciała. W internecie pojawiają się jeszcze wzmianki o tzw. diecie kefirowej, która polega na spożywaniu wyłącznie kefiru. Niestety dieta ta w rzeczywistości jest głodówką, niebezpieczną dla naszego organizmu. Kefir warto włączyć do diety bez względu na to czy masa ciała jest w granicach normy czy mamy zamiar ją zmniejszyć. Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia każdego dnia powinniśmy spożywać co najmniej 2 porcje produktów mlecznych. Dlaczego jednak kefir  szczególnie polecany jest dla osób na diecie redukcyjnej?

  1. Kefir jest produktem niskokalorycznym o wysokiej wartości odżywczej. W 100 g napoju znajduje się zaledwie 51 kcal przy jednoczesnej zawartości aż 103 mg wapnia. Z powodzeniem więc można wykorzystać kefir jako bazę do przygotowania pysznych deserów o obniżonej wartości energetycznej. W sezonie letnim wystarczy zmiksować kefir z owocami i cieszyć się ich smakiem bez wyrzutów sumienia.
  2. Kefir jest bogaty w białko i wapń. Białko to składnik diety, o którego obecność szczególnie powinniśmy zadbać w trakcie odchudzania. Uprawiając aktywność fizyczną  trwającą ponad 40 minut należy zawsze pamiętać o dodatkowym posiłku potreningowym uzupełniającym białko i węglowodany. Świetnie po raz kolejny spiszą się koktajle na bazie napojów mlecznych, w tym kefir z owocami o wysokim indeksie glikemicznym, jak np. banan. Ponadto niedobory wapnia mogą utrudniać proces lipolizy (rozkładu tłuszczu) i sprzyjać gromadzeniu się lipidów. Wykazano, że im niższe spożycie wapnia tym większe ryzyko nadwagi. Dorosła osoba powinna spożywać ok. 1000 mg tego pierwiastka każdego dnia.
  3. Kefir wspomaga perystaltykę jelit. Jeżeli cierpisz na zaparcia, zanim sięgniesz po środki o działaniu przeczyszczającym, warto zacząć od zadbania o regularność posiłków i wypijanie każdego dnia szklanki kefiru.

Kefir na oczyszczanie jelit

Bakterie zawarte w kefirze (bakterie fermentacji mlekowej) mogą korzystnie oddziaływać na mikroflorę przewodu pokarmowego. Bakterie zasiedlające jelita pełnią wiele funkcji, w tym także odpowiadają za szeroko rozumiane „oczyszczanie”. Bakterie naturalnie zasiedlające nasze jelita, dzięki produkcji kwasu mlekowego i krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych hamują rozwój patogenów.

Jak zrobić kefir?

Przygotowanie kefiru samodzielnie jest bardzo proste. Potrzebujemy do tego mleka oraz dobrej jakości kefiru. Kefir jest nam potrzebny do uzyskania kultur bakterii i drożdży fermentacyjnych. Mleko wystarczy wymieszać z kefirem, podgrzać w garnku do temperatury ok. 37 stopni Celsjusza. Podgrzaną mieszankę przelać do termosu i pozostawić na 12–24 h.

Bez względu na to czy jesteśmy w trakcie tak zwanego odchudzania czy chcemy po prostu żyć w dobrej kondycji – niech kefir ma swoje stałe miejsce w naszych lodówkach – jako przysmak i źródło składników odżywczych.

Literatura:

Katarzyna Mojka, Charakterystyka mlecznych napojów fermentowanych; Probl Hig i Epidemiol 2013, 94(4)

Fesnak D., Fetliński A., 1996., Kefir to zdrowie. Przemysł Spożywczy, 10, 24-25

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Hetwer
Paulina Hetwer , Dyplomowany dietetyk kliniczny. Wierzy, że odpowiednie żywienie jest kluczem do zdrowego i długiego życia.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Alternatywne źródła wapnia dla osób…

Wapń jest niezwykle ważnym pierwiastkiem. Bez niego trudno o prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Najwięcej wapnia znajdziemy w nabiale, ale co jeśli nasza dieta wyklucza nabiał? Czytaj dalej...
Źródła wapnia w diecie bezmlecznej
mleko

Źródła wapnia w diecie bezmlecznej

Głównym i najlepszym źródłem wapnia jest mleko i produkty mleczne. Produkty te nie tylko zawierają dużą ilość wapnia, ale przede wszystkim jest ono łatwo przyswajalne dla człowieka. Dobra dostępność wapnia… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > nabiał

    Dieta oczyszczająca nabiał Produkty wspomagające odchudzanie przygotowywanie żywności Skuteczne odchudzanie
    Czajnik elektryczny na kuchennym blacie.

    Czy czajniki elektryczne szklane sprawdzą się w kuchni? Sprawdź ranking modeli!

    Miski z soczewicą na różowym tle.
    11
    rośliny strączkowe

    Soczewica czerwona – właściwości, przepisy. Jak gotować soczewicę czerwoną?

    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    23
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    Ser żółty z dziurami na jasnym tle.
    nabiał

    Ser żółty – rodzaje, skład. Jak zrobić ser żółty? Czy ser żółty jest zdrowy?

    Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?

    Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.