Jak wzmocnić układ nerwowy? Dieta i witaminy na układ nerwowy
Aktualizacja: 9 kwietnia, 2024
Układ nerwowy jest jednym z najważniejszych elementów naszego organizmu. Bardzo często, ze względu na jego złe funkcjonowanie odczuwamy różnorodne dolegliwości, lęk oraz zmiany samopoczucia. Na szczęście obecnie istnieje wiele naturalnych sposobów, aby wzmocnić układ nerwowy oraz poprawić jakość naszego życia.
Jak wzmocnić układ nerwowy?
Układ nerwowy podobnie jak inne elementy organizmu człowieka wymaga codziennego treningu oraz odpowiedniego wzmacniania. Dzięki temu funkcjonuje wydajniej oraz jest mniej narażony na różnorodne problemy zdrowotne. Jakie nawyki należy wprowadzić do codziennego jadłospisu oraz stylu życia, aby wzmocnić swój układ nerwowy?
- odpowiednia dieta – prawidłowo zbilansowana dieta jest najlepszym rozwiązaniem, aby wzmocnić układ nerwowy, dlatego w codziennym jadłospisie nie powinno zabraknąć takich składników jak: wapń, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy z grupy B, głównie B1, B2, B6, B12.
- aktywność fizyczna – regularne ćwiczenia fizyczne przyczyniają się do obniżenia poziomu stresu oraz wpływają pozytywnie na nasze zdolności umysłowe. Zalecana dawka wysiłku fizycznego to 30 minut przynajmniej 3 razy w ciągu tygodniu.
- optymalna dawka słońca – odpowiednia ilość promieni słonecznych wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz prowadzi do poprawy samopoczucia.
- hobby – na poprawę wydolności układu nerwowego ma wpływ nasze hobby. Aktywność artystyczna pobudza jednocześnie kilka obszarów mózgu oraz stymuluje pracę komórek nerwowych.
Witaminy na układ nerwowy
Aby wzmocnić układ nerwowy, codzienną dietę należy wzbogacić w produkty będące cennym źródłem witamin z grupy B. W naszym jadłospisie powinno znaleźć się pieczywo razowe oraz pełnoziarniste, otręby, makaron razowy oraz niełuskany ryż, ponieważ dostarczają węglowodanów, które przekształcane są na tzw. paliwo dla mózgu. Są również doskonałym źródłem witaminy B1, która poprawia koncentrację oraz zapamiętywanie. Jest konieczna do wytwarzania oraz uwalniania substancji przekazującej bodźce nerwowe – acetylocholiny.
Za łagodzenie bólów oraz zawrotów głowy odpowiada witamina B2, którą możemy znaleźć w nabiale m.in. w serach żółtych, twarogach oraz napojach mlecznych fermentowanych. W diecie nie powinno również zabraknąć roślin strączkowych, nasion słonecznika, czy kiełków pszenicy, które są doskonałym źródłem pirydoksyny, czyli witaminy B6. A ta z kolei jest niezbędna do wytwarzania neuroprzekaźników tj. dopaminy, noradrenaliny, serotoniny oraz ułatwia przyswajanie magnezu. Jest również skuteczna w walce z bezsennością. Niedobór tych witamin może prowadzić do obniżenia sprawności umysłowej oraz wywołać depresję. Istotną rolę przy wzmacnianiu układu nerwowego spełnia również kobalamina, czyli witamina B12, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Jej niedobór początkowo może przypominać chorobę Alzheimera.
Wzmocnienie układu nerwowego – dieta
Szczególną rolę przy wzmacnianiu układu nerwowego odgrywa dieta, która dzięki zawartości odpowiednich składników odżywczych zmniejsza poziom lęku, poprawia koncentrację oraz samopoczucie. W codziennym jadłospisie nie powinno zabraknąć m.in. jarmużu, sałaty, soczewicy, kapusty, nasion słonecznika, dyni, rzodkiewki, kiełków soi oraz moreli. Są one doskonałym źródłem kwasu foliowego, który wspomaga pracę układu nerwowego. Najlepiej spożywać je na surowo lub krótko gotować, ponieważ kwas foliowy pod wpływem wysokiej temperatury ulega zniszczeniu.
Ze względu na dużą zawartość magnezu oraz manganu w naszej diecie powinniśmy uwzględnić również gruboziarniste kasze, migdały, orzechy, banany, czy nasiona sezamu. Istotną rolę odgrywa również mięso, które w swoim składzie zawiera dużą ilość fenyloalaniny oraz tryptofanu. Aminokwasy te z krwi dostają się do mózgu, a tam przekształcane są w neuroprzekaźniki, które wspomagają pracę centralnego układu nerwowego. Z fenyloalaniny powstaje adrenalina, noradrenalina oraz dopamina, które poprawiają koncentrację oraz polepszają pamięć. Natomiast tryptofan przekształca się w hormon szczęścia, tzw. serotoninę, która wykazuje działanie nasenne, uspokajające oraz hamuje napięcia nerwowe. Prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego wspomagane jest również przez regularne spożywanie ryb. Są one cennym źródłem cynku i selenu, które odpowiadają za wydzielanie naturalnych substancji znieczulających tzw. endorfin. Zawierają także kwasy omega-3, które są budulcem komórek kory mózgowej. Nie należy zapominać o odpowiedniej ilości wypijanych płynów w ciągu dnia. Najlepiej sprawdzi się sok pomidorowy, pomarańczowy lub grejpfrutowy, ponieważ zawarty w nich potas reguluje ciśnienie krwi oraz odpowiada za prawidłową pracę układu nerwowego. Osoby żyjące w ciągłym napięciu powinny wykluczyć ze swojego jadłospisu żywność wysoko przetworzoną, ponieważ są one źródłem glutaminianu sodu oraz soli, a jak wiadomo składniki te zwiększają ciśnienie krwi oraz wzmagają uczucie napięcia.
Podsumowując odpowiednia dieta oraz zmiana złych nawyków żywieniowych jest kluczem do uzyskania równowagi w życiu. Należy pamiętać, że dużo łatwiej jest zapobiegać chorobom, niż je leczyć, dlatego warto zastosować się do wyżej przedstawionych wskazówek.
Literatura:
1.T. Leszczyńska, P. Pisulewski: „Wpływ wybranych składników żywności na aktywność psychofizyczną człowieka”. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 2014, 1, 12-24.
Polecam.Profesjonalnie.
Polecam oprócz takiej diety suplementować się dodatkowo też witaminkami i dostarczac dużo jodu do organizmu.
Polecam artykuł.