bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Iluzja Delboeuf’a – czy rozmiar talerza ma znaczenie?

Iluzja Delboeuf’a – czy rozmiar talerza ma znaczenie?

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 30 grudnia, 2024

Nigdy niekończące się problemy epidemiologii rodzą ciągłą potrzebę docierania do ich przyczyn i szukania nowych rozwiązań. Dwa stojące na antypodach problemy współczesnego świata zachodniego – otyłość i anoreksja – wymagają dalszego pogłębiania wiedzy na ich temat i opracowania skuteczniejszych metod leczenia. Okazuje się, że w obu tych przypadkach na pozór nic nieznaczące elementy środowiskowa zewnętrznego mogą wywierać istotny wpływ na sposób żywienia i ilość konsumowanego pokarmu. Do takich z pozoru nieistotnych elementów należą m.in. kolor i rozmiar naczyń. W jaki sposób wpływają one na nasz mózg? Czy talerz o odpowiednio dobranej wielkości może być elementem leczenia lub prewencji?

Iluzja Delboeuf’a

Aby spróbować wyjaśnić pewne mechanizmy rządzące naszymi wyborami żywieniowymi wróćmy pamięcią do roku 1865, kiedy to Delbouf dokonał pewnej obserwacji. Wykazał on występowanie pewnej iluzji wzrokowej związanej z postrzeganiem wymiarów okręgów. Spośród dwóch okręgów tych samych wymiarów, ten otoczony przez okrąg o większej średnicy, wydawał się być mniejszy od tego otoczonego okręgiem o mniejszej średnicy.

delboeufillusion

Oba zaciemnione koła w rzeczywistości mają takie same wymiary.

Iluzja ta pojawia się nie tylko w przypadku okręgów, lecz dotyczy również innych kształtów – trójkąta, kwadratu, prostokąta. Jak przekłada się to na życie codziennie? W badaniach eksperymentalnych wielokrotnie wykazano, że nakładając porcję jedzenia na talerz o większej średnicy jest ona większa od porcji spożywanej zwyczajowo. Odwrotną tendencję zaobserwowano w przypadku naczyń o mniejszej średnicy. Kiedy naczynie jest większe (w pewnych granicach, po których przekroczeniu efekt zanika), nałożona porcja wydaje nam się być mniejsza niż w rzeczywistości, przez co zwiększamy jej wielkość do momentu uzyskania odpowiednich, naszym zdaniem, wymiarów. Tym sposobem, zupełnie nieświadomie można doprowadzić do mimowolnego zwiększenia dziennego spożycia kalorii, co w sprzyjających okolicznościach niechybnie doprowadzi do przyrostu masy ciała.

Jak ustrzec się przed iluzją Delboeuf’a?

Dwie składowe mają wpływ na nasz odbiór wielkości porcji – są nim kontrast i podobieństwo. Kontrast pomiędzy granicami porcji jedzenia, a granicami talerza wzmaga oddziaływanie iluzji. Jednym z rozwiązań niwelującym efekt jest zatem użycie naczyń bez wyraźnie oznaczonych granic – np. bez ciemnej otoczki. Efekt podobieństwa, również niwelujący wyostrzanie granic naczynia działa na podobnej zasadzie. Jeżeli zamiast czarnego obrusa wyraźnie uwypuklającego kształt i rozmiar białego talerza użyjemy tego w bardziej stonowanym kolorze, np. białym – w pewnym stopniu granice naczynia zostaną zatarte, a nasza percepcja pozostanie niezaburzona. Ponadto samo skupienie uwagi na procesie konsumpcji pozwala na podświadomą kalibrację spożywanych porcji. Nie bez przyczyny mówi się o potrzebie spożywania posiłków w przyjaznym i spokojnym otoczeniu, w skupieniu bez obecności wszelkiego rodzaju dystraktorów.

Wydawać by się mogło, że to, ile jemy, zależy wyłącznie od nas samych. Brać pod uwagę należy jednak liczne czynniki niezależne od naszej woli, takie jak np. iluzje optyczne. Aby ustrzec się przed pułapką omówionego błędu percepcji nakładajmy porcje świadomie i w skupieniu, odpowiednio dobierając zastawę. Warto pamiętać, że nawet niewielka, lecz regularna nadwyżka kalorii przyczyni się do wzrostu masy ciała.

Literatura:

Koert van Ittersum, Brian Wansink, Plate Size and Color Suggestibility: The Delboeuf Illusion’s Bias on Serving and Eating Behavior, Journal of consumer research, 2011

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Hetwer
Paulina Hetwer , Dyplomowany dietetyk kliniczny. Wierzy, że odpowiednie żywienie jest kluczem do zdrowego i długiego życia.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Sposoby na odchudzanie

    Skuteczne odchudzanie
    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    6
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    Dlaczego zdrowe nawyki żywieniowe są ważne?

    Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?

    Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?

    herbata

    Herbata na odchudzanie

    Ziemia okrzemkowa na odchudzanie. Skutki uboczne stosowania ziemi okrzemkowej

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.