Hibiskus i jego rola w prewencji chorób

16 18 20

Hibiskus to roślina ozdobna, którą można znaleźć w sklepach w czystej postaci lub jako dodatek do herbacianych i ziołowych mieszanek. Ten czerwony kwiat znany jest z kwaskowatego smaku, a dzięki swym walorom zdrowotnym zaczął być doceniany już wieki temu.

Hibiskus

Hibiskus (malwa sudańska, ketmia szczawiowa, roselle, florida canberry, karkade) to roślina występująca naturalnie w ciepłych i wilgotnych rejonach, m.in. w Malezji, Indiach, Tajwanie, Chinach i Afryce. Jej hodowle występują także w mniej sprzyjających warunkach klimatycznych, np. w Polsce. Najbardziej charakterystyczną częścią tej rośliny są mocno czerwone kwiaty, chociaż spotyka się też odmiany, w których płatki mają kolor fioletowy, niebieski, biały lub żółty. To przede wszystkim z nich tworzy się ekstrakty bogate w substancje biogenne o wielu prozdrowotnych właściwościach.

Działanie hibiskusa

Kwiaty hibiskusa są bogate w witaminę C, kwasy organiczne (hibiskusowy, jabłkowy, cytrynowy), flawonoidy, polifenole, antocyjany, polisacharydy, żelazo i mangan. Napar z tej części rośliny ma czerwoną barwę i lekko kwaskowaty smak. Jego skład sprawia, że wykazuje on wiele korzystnych właściwości na organizm. Oto niektóre z nich:

  • oczyszcza organizm z toksyn, działa lekko moczopędnie i przeczyszczająco,
  • reguluje pracę wątroby,
  • pobudza przemianę materii,
  • obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu w surowicy, działa przeciwmiażdżycowo,
  • zapobiega tworzeniu się wolnych rodników,
  • wykazuje działanie przeciwzapalne, antybakteryjnie, wzmacnia odporność,
  • opóźnia procesy starzenia się organizmu,
  • chroni przed powstawaniem komórek rakowych,
  • poprawia wygląd i jędrność skóry,
  • poprawia zdolności pamięciowe.

Hibiskus w ciąży

Aktualnie nie ma rzetelnych badań, które jasno określałyby, czy picie naparu z kwiatów hibiskusa jest szkodliwe dla rozwijającego się płodu, czy nie. Niektórzy naukowcy uważają, że znajdują się w nim substancje poronne, dlatego ekstrakt z hibiskusa nie jest polecany kobietom w ciąży.

Podsumowując, kwiaty hibiskusa oprócz pięknego wyglądu charakteryzują się wieloma zdrowotnymi właściwościami. Ekstrakt z tej rośliny ma fantastyczne działanie – leczy, upiększa, poprawia samopoczucie i do tego pysznie smakuje.

Literatura:

Karaś M., Kowalczyk D., Jakubczyk A., Zielińska E., 2015. Porównanie właściwości przeciwrodnikowych wybranych herbat owocowych [w:] Trendy w żywieniu człowieka, red. Karwowska M., Gustaw W. Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, Kraków

Sperkowska B., Bazylak G., 2012. Oznaczanie zawartości mikroelementów w wieloskładnikowych herbatkach ziołowych. Bromat. Chem. Toksykol., XLV, 3, s. 241 – 247

Szlachta M., Małecka M., 2008. Właściwości przeciwutleniające herbatek owocowych. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 1, 56, s. 92 – 102

Kup dietę online – od dietetyka
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Hibiskus i jego rola w prewencji chorób - 4.8/5. Oddano 6 głosy.
Autor artykułu:
, Psychodietetyk i żywieniowiec

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone