Dieta dr Budwig – zasady, produkty, wskazania, efekty oraz przepisy
Aktualizacja: 25 kwietnia, 2024
Dr Johanna Budwig – chemik, fizyk, ekspert w dziedzinie tłuszczów i leków stworzyła dietę, opartą na wnioskach wyciągniętych z wieloletnich badań, która ma pomagać w leczeniu chorób nowotworowych oraz innych poważnych schorzeń, z jakimi boryka się społeczeństwo. Można nazwać ją dietą olejowo-białkową, ponieważ autorka największy nacisk kładzie na spożywanie oleju lnianego oraz chudego twarogu. Jakie korzyści dają produkty, które poleca jeść dr Budwig? Czy jest to zalecane tylko dla osób chorych? Jaki wywiera wpływ na sylwetkę i zdrowie?
Dieta dr Budwig
Dieta opracowana przez dr Budwig ma za zadanie dostarczyć organizmowi cennych dla zdrowia całego organizmu tłuszczów omega-3, ale także węglowodany proste, błonniki i liczne przeciwutleniacze. Głównym celem stosowania diety jest ogólna poprawa stanu zdrowia, choć stworzono ją z myślą o leczenie zmian nowotworowych. Podstawowym produktem spożywanym przez osoby na diecie dr Budwig jest nieoczyszczony olej tłoczony na zimno.
Dieta dr Budwig – zasady
Najważniejszą zasadą, która obowiązuje w diecie jest odpowiedni dobór tłuszczów. Należy zrezygnować z tych pochodzenia zwierzęcego, olejów rafinowanych, masła oraz margaryny. W początkowym etapie (od kilku dni do kilku miesięcy) ich źródło ma stanowić przede wszystkim tłoczony na zimno olej lniany. Jego ilość jest uzależniona od stanu zdrowia organizmu i kształtuje się następująco:
- 6–8 łyżek na dobę przy ciężkich schorzeniach,
- 4–5 łyżek na dobę przy lekkich schorzeniach,
- 1–2 łyżki na dobę profilaktycznie.
Trzeba pamiętać, że odpowiednia temperatura jego przechowywania waha się w przedziale 4–10oC. Nie należy poddawać go obróbce cieplnej. Polecane jest również wprowadzenie oleju kokosowego, głównie w postaci tzw. oleoluxu. Kolejną kwestią, na którą dr Budwig kładzie nacisk jest wyeliminowanie wszelkich pokarmów przetworzonych, zawierających sztuczne substancje konserwujące czy polepszające smak, wygląd lub konsystencję. Powinniśmy wybierać żywność ekologiczną i naturalną. Wszystkie potrawy mają być spożywane bezpośrednio po przyrządzeniu – odgrzewanie resztek z obiadu na kolację jest niedopuszczalne, ponieważ jedzenie to traci swoje właściwości zdrowotne. Należy pamiętać o wypijaniu 2–2,5 litra płynów w postaci wody, soków oraz herbaty (np. zielonej).
Dieta dr Budwig – produkty zalecane i zakazane
Podstawowy składnik diety stanowi pasta utworzona z chudego twarogu i oleju lnianego w proporcji 125 g twarogu na 8 łyżek stołowych oleju (opcjonalnie można dodać 1–2 łyżki odtłuszczonego jogurtu naturalnego, kefiru lub maślanki). Wg dr Budwig takie połączenie daje najlepszą wchłanialność kwasów tłuszczowych omega 3, których niedobór jest jednym z najpoważniejszych niedociągnięć w żywieniu człowieka. Nagłe wprowadzenie pasty do jadłospisu może w początkowym stadium diety wywołać dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego (szczególnie u osób z chorobami wątroby, trzustki i woreczka żółciowego), dlatego też należy zacząć od mniejszych jej ilości i stopniowo zwiększać do osiągnięcia potrzebnej dawki. Miksturę tą można dowolnie przyprawiać i podawać zarówno na słodko (np. z owocami, płatkami zbożowymi oraz miodem), jak i na słono (np. w formie twarożku z rzodkiewką, papryką i szczypiorkiem).
Kolejnym ważnym elementem diety jest tzw. oleolux, czyli połączenie oleju kokosowego i lnianego, którym zastępuje się wszelkie produkty do smarowania pieczywa. Dodaje się go również do zup, kasz czy sałatek.
Ponadto na liście produktów zalecanych przez dr Budwig znajdują się:
- warzywa surowe lub gotowane (można łączyć),
- owoce świeże lub suszone (należy spożywać oddzielnie),
- tłuste ryby morskie,
- świeżo zmielone siemię lniane (4–6 łyżek dziennie),
- możliwie najbardziej odtłuszczone produkty fermentacji mlekowej (np. kefir, kwaśne mleko),
- sok wyciśnięty z kiszonej kapusty (1 szklanka na czczo),
- kasze bezglutenowe (np. jaglana) i płatki owsiane,
- miód,
- świeżo wyciskane soki z marchwi, papai i ananasa (po 1 szklance dziennie),
- drożdże liofilizowane (1 łyżka uprzednio zagotowanych drożdży dziennie),
- świeże i suszone zioła,
- szampan i wytrawne czerwone wino.
Wg autorki do wyrobów, które niekorzystnie działają na organizm i powinny zostać zupełnie wykluczone z jadłospisu należą:
- tłuszcze zwierzęce oraz rafinowane oleje, masła i margaryny,
- żywność przetworzona, zawierająca środki konserwujące i inne substancje dodatkowe,
- mrożonki,
- cukier,
- jaja, mięso i wędliny,
- produkty z oczyszczonych węglowodanów złożonych (białe pieczywo, mąka, makaron, ryż),
- wszelkie używki,
- suplementy diety oraz leki np. przeciwbólowe czy sterydowe.
Dieta dr Budwig – jadłospis
Bardzo ważne jest przestrzeganie pór posiłków, które mają za zadanie uregulować rytm dobowy chorego. Jak wygląda dzień na diecie? Poniżej przedstawiamy przykładowy jadłospis zgodny z zasadami diety dr Budwig.
- 7:00 – 1 szklanka soku wyciśniętego z kapusty kiszonej
- 8:00 – śniadanie (np. pasta z oleju lnianego i twarogu ze świeżymi owocami i płatkami owsianymi oraz świeżo mielonym siemieniem lnianym)
- 11:00 – przekąska w formie np. owocu (opcjonalnie)
- 12:00 – lampka szampana z łyżką siemienia lnianego
- 12:15 – przystawka (np. surowe warzywa z dipem na bazie pasty, czosnku i świeżych ziół)
- 12:30 – obiad + deser (np. makaron orkiszowy z sosem pomidorowym i warzywami oraz koktajl na bazie maślanki ze świeżych borówek i malin ze świeżo zmielonym siemieniem lnianym)
- 15:00 – 1 szklanka soku regeneracyjnego (np. z ananasa lub winogron)
- 15:30 – 1–3 szklanki soku detoksykacyjnego (np. z papai lub wiśnie z 1 łyżką świeżo zmielonego siemienia lnianego na każdą porcję)
- 18:30 – kolacja na ciepło (np. kasza gryczana gotowana w bulionie warzywnym doprawiona oleoluxem i ziołami+ 1 łyżka drożdży liofilizowanych)
- 20:30 – lampka wytrawnego czerwonego wina
Dieta dr Budwig – dla kogo?
Ten rodzaj żywienia został opracowany z myślą o osobach cierpiących na choroby nowotworowe, jednak autorka zaleca stosowanie go również w wielu innych schorzeniach takich jak artretyzm, astma, depresja, cukrzyca, problemy trawienne, stłuszczenie wątroby, schorzenia układu sercowo-naczyniowego, wrzody czy choroba Alzheimera. Dokładne wytyczne obowiązujące w poszczególnych jednostkach chorobowych zostały opisane w książce „Flax Oil as a True Aid against Arthritis, Heart Infarction and Cancer”. Metoda nie jest dedykowana jednak tylko osobom dotkniętym rozmaitymi dolegliwościami. Tak naprawdę może ją zastosować każdy, o ile jego lekarz nie widzi przeciwwskazań.
Dieta dr Budwig – efekty
Dieta ta jako sposób na poprawę zdrowia i samopoczucia jest polecana przez wielu uznanych na świecie lekarzy i naukowców. Korzystny wpływ jej głównych składników (oleju lnianego i kokosowego, siemienia lnianego oraz naturalnych, ekologicznych produktów) jest faktem niepodważalnym. Ciężko byłoby udowodnić, iż ich stosowanie miałoby nie przynosić zdrowotnych korzyści. W leczeniu nowotworów porzucenie radio- i chemioterapii (nie wolno się im poddawać po jej wprowadzeniu) na rzecz tej diety nie ma potwierdzonej klinicznie skuteczności. Funkcjonuje ona jako niekonwencjonalny sposób walki z rakiem.
Dieta dr Budwig – odchudzanie
Jak ma się ta dieta do spadku poziomu tkanki tłuszczowej w organizmie? Można by zakładać, że spożywanie takiej ilości tłuszczów wpłynie niekorzystnie na kompozycję sylwetki, jednak jeśli żywienie to zostanie odpowiednio zbilansowane (z uwzględnieniem deficytu kalorycznego oraz dostarczeniem niezbędnych witamin i minerałów) to może się okazać skuteczne w walce z nadprogramowymi kilogramami. Wyeliminowanie niezdrowych, bezwartościowych produktów przetworzonych musi zaowocować pozytywnymi zmianami w organizmie.
Dieta dr Budwig – przepisy
Składniki:
- 250g oleju kokosowego,
- 125 ml oleju lnianego,
- 1 cebula,
- 10 ząbków czosnku.
Przygotowanie: obraną cebulę i czosnek pokroić na mniejsze kawałki. Olej kokosowy rozgrzać na patelni do ok. 100oC, a następnie na małym ogniu podsmażyć cebulę przez ok. 15 min. Po tym czasie dodać czosnek i smażyć kolejne 3 min. Następnie całość przecedzić przez sito i zaczekać aż przestygnie do temperatury ok. 35oC. Później przelać do słoiczka ze schłodzonym olejem lnianym. Gotowy oleolux należy przechowywać w lodówce.
Składniki:
- 8 łyżek oleju lnianego,
- 125g chudego twarogu,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki suszonej żurawiny,
- 1 łyżka miodu,
- 2 łyżki płatków migdałów,
- 30g płatków owsianych.
Przygotowanie: twaróg zmiksować z jogurtem naturalnym i miodem. Wymieszać z olejem lnianym. Płatki owsiane zalać ok. ½ szklanki wrzątku, przykryć i zaczekać aż wchłoną płyn. Następnie pokryć je odpowiednią ilością pasty. Całość posypać migdałami oraz żurawiną.
Dieta dr Budwig nie jest na pewno metodą łatwą i tanią. Nakłada ona wiele restrykcji na osobę ją stosującą. Nie należy przechodzić na nią bez uprzedniej konsultacji z lekarzem, szczególnie jeśli nasz stan zdrowia nie jest dobry. W powyższym artykule nakreślone zostały zasady dotyczące odżywiania, jednakże oprócz nich istnieje jeszcze wiele zasad opisujących zmiany trybu życia poza aspektem jedzenia.
Literatura:
Łozińska K. „Dieta dr Budwig”
Budwig J. „Flax Oil as a True Aid against Arthritis, Heart Infarction and Cancer”
www.budwigdieta.pl