bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Dieta biblijna – zasady, produkty, efekty i skutki uboczne

Dieta biblijna – zasady, produkty, efekty i skutki uboczne

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 18 marca, 2024

Bierzcie i jedzcie… to, co jadali ludzie Starego Testamentu. Kefir, baranina i chleb ze skiełkowanych ziaren to tylko niektóre pozycje w menu diety biblijnej. Do tego obietnica utraty 10 kg w czterdzieści – bynajmniej nie postnych – dni. Uwierzysz w cud, czy pozostaniesz niedowiarkiem?

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Dieta biblijna
  • Dieta Biblijna – zasady
  • Dieta Biblijna – produkty
  • Dieta Biblijna – efekty
  • Dieta Biblijna – skutki uboczne

Dieta biblijna

Autorem tego modelu żywienia jest amerykański naturopata Jordan Rubin, który pomocy w chorobie Leśniowskiego-Crohna zaczął szukać w Piśmie Świętym. Naśladując sposób odżywiania ludzi ze Starego Testamentu znalazł rozwiązanie problemu. Swoje założenia przedstawił w książce pt. „Dieta Stwórcy”.

Dieta Biblijna – zasady

Czterdzieści dni trwania diety biblijnej bezsprzecznie nasuwa skojarzenie z czasem postu Jezusa na pustyni. Najprawdopodobniej czas stosowania tego sposobu odżywiania ma jedynie podkreślić jego biblijny charakter, zaś założenia samej diety biblijnej można stosować znacznie dłużej. Wspomniany okres czterdziestu dni podzielony jest na trzy etapy.

Pierwsza z nich, trwająca dwa tygodnie, to faza w której spożywa się ryby, mięso i warzywa. Z jadłospisu wyeliminować należy pieczywo, kasze, makarony, owoce i rośliny strączkowe. Drugi etap diety przewiduje rozszerzenie menu o dodatek zbóż oraz kasze. Faza trzecia to czas, kiedy do jadłospisu z powrotem włączyć możemy owoce, cytrusy i strączki. Dopiero na tym etapie diety wprowadza się okresowe posty – w każdym tygodniu trwania trzeciego etapu autor zaleca zastosowanie jednego dnia głodówki, podczas której można wypijać jedynie wodę i świeże soki warzywne.

We wszystkich trzech fazach nie ogranicza się ilości spożywanych warzyw i mięsa, jednak autor podkreśla, iż powinny one pochodzić ze sprawdzonych, najlepiej ekologicznych źródeł. Nie dopuszcza się spożywania ryb ze stawów hodowlanych i zwierząt z hodowli przemysłowej, ze względu na potencjalne ryzyko obecności w mięsie toksyn, metali ciężkich, hormonów i antybiotyków. Autor nie poleca również spożywania wieprzowiny, owoców morza, pszenicy, ryżu i makaronów. Oczywiście, w diecie biblijnej nie ma miejsca na słodycze, napoje gazowane czy fast foody. Dietę biblijną charakteryzuje przede wszystkim niski stopień przetworzenia produktów, na co zwraca się szczególną uwagę. Należy wybierać produkty o jak najkrótszym terminie przydatności do spożycia i liście składników na etykiecie. Według niego, „filozofia Stwórcy” opiera się na spożywaniu przez człowieka produktów będących darem natury – świeżych i jak najmniej przetworzonych. Dieta ta nie opiera się na kontroli ilości spożywanych kalorii, a raczej spożywaniu odpowiednich produktów i wykluczeniu tych, które według autora nie wpisują się w sposób odżywiania ludzi Starego Testamentu. Samo spożywanie posiłków powinno odbywać się regularnie i bez pośpiechu, celebrując dar jakim jest pokarm.

Dieta Biblijna – produkty

Jak wcześniej wspomniano, wszystkie produkty powinny być świeże, niskoprzetworzone i w miarę możliwości – ekologiczne. Najlepsza żywność to według autora:

  • warzywa – wszystkie surowe, ewentualnie gotowane, szczególnie te niskoskrobiowe tj. ogórki, papryka, pomidory, kapusta, brokuł, kalafior;
  • nieprzetworzone ziarna zbóż – proso, kukurydza, żyto, jęczmień, owies;
  • orzechy – nerkowca, brazylijskie, pekan, migdały;
  • owoce – dopiero w trzeciej fazie trwania diety;
  • nasiona – szczególnie sezamu, dyni, lnu, słonecznika;
  • wołowina i drób – gotowane lub pieczone, najlepiej z wolnego wybiegu lub pasące się na łące zielonej;
  • tłuszcze – oliwa z oliwek, olej lniany;
  • ryby dziko żyjące – dorsz, śledź, halibut, łosoś, makrela;
  • nabiał – kefir, maślanka, jogurt;
  • jaja.

Dieta Biblijna – efekty

Wiara w efektywność diety – nawet biblijnej – nie zawsze wystarczy, by przyniosła ona oczekiwane rezultaty. Mimo to protokół żywieniowy proponowany przez Jordana Rubina ma szansę sprawdzić się zarówno u niedowiarków, jak i wierzących. Dieta biblijna pozbawiona religijnej otoczki jest bowiem dość dobrze zaprojektowanym modelem żywienia, pomocnym zarówno w utracie tkanki tłuszczowej, jak i poprawie zdrowia. Pierwsze dwa tygodnie diety są oparte o ograniczenie spożycia węglowodanów, co korzystnie wpływa na poprawę gospodarki cukrowej i wrażliwości insulinowej oraz skutkuje dość szybkim spadkiem masy ciała – częściowo w wyniku utraty wody związanej z glikogenem mięśniowym, po części poprzez aktywację glukagonu w odpowiedzi na niską podaż węglowodanów. Odpowiednie spożycie białka, tłuszczu i błonnika pochodzącego z warzyw zapewnia uczucie sytości i podaż kaloryczną na właściwym poziomie. Po fazie dwutygodniowej diety niskowęglowodanowej podaż węglowodanów jest stopniowo zwiększana, co zapobiega potencjalnym skutkom ubocznym zbyt długiego ograniczenia źródeł glukozy w diecie. Dieta zasobna jest w witaminy, minerały i antyoksydanty pochodzące z owoców i warzyw, pełnowartościowe białko i niezbędne kwasy tłuszczowe.

Prawidłowo przeprowadzona dieta biblijna może skutkować utratą tkanki tłuszczowej, poprawą wrażliwości insulinowej i gospodarki cukrowej, regulacją profilu lipidowego i wyciszeniem przewlekłych stanów zapalnych, charakterystycznych m.in. dla chorób autoimmunologicznych tj. choroba Leśniowskiego-Crohna czy Reumatoidalne Zapalenie Stawów.

Dieta Biblijna – skutki uboczne

Nie ma diety uniwersalnej dla każdego, nawet jeśli to dieta „zaprojektowana” przez samego Stwórcę. Stosując dietę biblijną, musimy pamiętać o jej zindywidualizowaniu – nie wszystkie z zalecanych przez autora produktów będą odpowiednie w niektórych jednostkach chorobowych. Przykładowo, celiakia będzie wiązała się z wykluczeniem glutenowych zbóż z drugiej fazy diety, alergia na białko mleka czy nietolerancja laktozy związana z koniecznością eliminacji z jadłospisu produktów nabiałowych, a Hashimoto z wykluczeniem źródeł goitrogenów. Warto również wspomnieć, iż pierwszy etap diety, oparty o niskie spożycie węglowodanów z reguły nie powinien trwać dłużej, niż zakłada to autor, szczególnie jeśli osoba stosująca dietę biblijną choruje na niedoczynność tarczycy, syndrom zmęczenia nadnerczy lub prowadzi aktywny tryb życia. Kiedy dostosujemy dietę do indywidualnych potrzeb i oprzemy się na głównych założeniach – niskim stopniu przetworzenia produktu, wysokim spożyciu warzyw, regularności i celebracji posiłków – nie powinny wystąpić negatywne skutki uboczne. Dieta biblijna to – paradoksalnie – nie „dieta cud” a sposób żywienia oparty na powrocie do korzeni – produktów niskoprzetworzonych, świeżych i pochodzących z natury.

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
5/5 - (1 głosów)
Autor artykułu:
Sonia Walla
Sonia Walla , Dyplomowany dietetyk. Fascynuje się wpływem odżywiania na zdrowie i jakość życia, a także fizjologią człowieka, medycyną – także tą alternatywną – oraz holistyczną dietoterapią.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Dieta „odchudzanie na zawołanie” –…

Dieta „odchudzanie na zawołanie” – dlaczego działa i czy to właściwa droga do osiągnięcia wakacyjnej sylwetki? Czytaj dalej...

Zioła Bonifratrów – skład, właściwości,…

Historia zagłębiania ziołolecznictwa przez zakon Bonifratrów sięga wczesnego średniowiecza, kiedy to zakonnicy sporządzali różnorodne mieszanki ziół wspierające pracę narządów i układów ciała. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Diety lecznicze i eliminacyjne

    choroba Leśniowskiego-Crohna Diety w chorobach zapalnych jelit stawy

    Naturalne sposoby na chorobę Leśniowskiego-Crohna

    Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna

    Dieta na stawy

    4
    magnez

    Zastosowanie chlorku magnezu – do picia, do kąpieli, na stawy

    kolagenoza objawy dieta
    stawy

    Kolagenoza – objawy. Dieta przy kolagenozie

    żywokost na stany maść z żywokostu
    2

    Działanie żywokostu lekarskiego. Żywokost na stawy i żylaki. Jak zrobić maść z żywokostu?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.